torsdag 2. februar 2023

Toril Brekke "Brostein" 2 bok i serien om Sara


Andre bok i serien om Jordmor Sara, fra Ålesund og hennes etterkommere.

Vi har kommet til året 1863. Sara sydame har giftet seg med Jacob Mortensen og de har slått seg ned i Trondheim. Sara har aldri vært der før og synes byen er stor, og veldig ulik Ålesund, hennes hjemby.   1. bok Sara 

Jacob Mortensen har mange, mange planer så hodet til Sara er fult opp med alt hun hører. Hun blir skikkelig skuffa da de kommer til leiligheten, den var ikke hva hun hadde forventet. Han hadde sagt det var en tre roms leilighet, men hun så bare to rom, har han lurt henne? Hva slags man har hun giftet seg med?

Jacob drar på handelsreise og Sara skal stå i kramboden. Hun begynner å gå etter i bøkene hans, sjekker ut alle de som bare har kjøpt på krita, og kommer for å kreve enda mer. Hun er streng og gir ikke ut varer til de som ikke kan betale. Vi må ha penger for å kunne leve og drifte denne butikken, sier hun. Da Jacob kom hjem ble han sjokkert, men imponert og lykkelig over hvor stolt og sta hun var, en kvinne med sans for forretning. Han er en snill sjel som kom fra en fattig familie og klarte ikke å se folk i øynene som ikke har mat til seg, og sine. 

Jacob sa hele tiden, bare vent, vi skal klare dette. Sara ble gravid og ble enda mer frustrert over at han ikke kan fortelle henne hva slags planer han hadde. Sara begynner å sy i smug, for å tjene penger. Jacob er en luring, han vet hva han vil og får det til.  Han får det til og de flytter til stor leilighet i Dronningens gate i Trondheim. Han blir med i mye styre og stell og Sara finner seg til rette. De har fått datteren Sanna som vokser opp, og i huset får også div. tantebarn og familie bo hos dem og gå på skole. Det er mye om familien. Flere år går og Sanna blir 16 år før hun skjønner hvor skummelt farens arbeid er, flere fedre til hennes venninner har gått konkurs og deres familie står plutselig ribbet tilbake. 

Jacob har plukket ut en mann som han synes Sanna skal gifte seg med, en som er i samme bransje som han. Sanna går med på dette og hun gifter seg med Anders Mørk, men hun liker han egentlig ikke.  Hun får barn etter barn og her blir det skildret menns forhold til hvordan en kvinne skal være og opptre i etter borgerlig etikette.  

De opplever også en enda større økonomisk opptur, kjøper seg stort hus. Alt endret seg fort med store sosiale forandringer, vennekrets osv. Anders skjønner ikke hvor sliten Sanna er av alle barnefødslene, graviditeten og alle barna som hun føder. Hun føler selv hun har vært i ammetåka i årevis.  Anders er en veldig streng far, noe Sanna ikke setter stor pris på, men holder ut. 

Boka avsluttes med at Anders ser og skjønner hvor mye Sanna har betydd for den han har blitt i dag.  Det samme gjenspeiler seg i fortellingen om Sanna sine foreldre Sara og Jacob. Ingen av dem kunne vært der i dag om ikke kvinnen stått bak og dradd i snorene. Det kommer tydelig fram i talene som ble holdt i familiens gullbryllup.   

Hva jeg synes om boka: Fint å følge en familie så tett i en roman over tre generasjoner. Det begynte med boka Sara, som rømte med en fisker til Ålesund, fra Fogden og utdannet seg som jordmor i Kristiania. Datteren til Jordmor Sara, hun fikk også navne Sara, som måtte lære seg sy-kunsten. Det er henne og stor familie vi hører om her. Jeg liker familie sagaer og forfatteren forteller en historisk roman om livet som fattig, og hvor fort noen forblir det og andre blir rike. Slik er jo livet. 

Skildringene av samfunnet som endrer seg i løpet av disse tre kvinnene som det fortelles om er veldig stor, en voldsom endring og vekst i samfunnet. Samfunnsutviklingen som suste fram, og kvinnen som våknet og tok sin tørn selv om mennene var nærmest blinde for alt hva de fikk til. Hvordan menns makt har endret seg, det er fint skildret psykologisk i historien. Kvinner som viser at de også kan, og har blitt bevisste i kvinnesaks kampen og retten til stemmerett.  

Lydbok 11timer og 22min. Storytel

Om 1. ste. boka SARA 


6 kommentarer:

 1. Veldig gøy å lese omtalen din, spesielt siden jeg nettopp er ferdig å lytte meg gjennom Brostein, og ikke har prioritert å blogge om den. Ser ut som vi har likt boken like godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har nok vært litt fan av henne, har 11 lese av henne ser jeg. Boka "Bergskatt" synes jeg var tung. Ellers skriver hun godt, og fint med historiske bøker innimellom alt annet. Veldig mye bra. :)

   Slett
 2. Jeg har ikke lest noe av Toril Brekke. Det bør jeg gjøre, etter det du skriver om bøkene hennes. Jeg er jo interessert i både kvinnehistorie og samfunnsutviklingen de siste generasjonene. Dessuten er far til barna mine fra Ålesund! Nå har jeg skrevet et innlegg om at brudekjolemysteriet er løst. Men etter at jeg postet det, dukket det opp enda et mysterium, så kanskje dette mysteriet får enda et kapittel?

  SvarSlett
 3. Ja, disse to bøkene er fine, de kan jeg virkelig anbefale. En annen serie hun har skrevet er om Agathe som vokser opp i Oslo med tre bøker er også veldig fine. 1.Alle elsket moren din, 2. Kobrahjerte og 3.Klangen av frihet.

  SvarSlett
 4. Heller ikke jeg har lest noe av Toril Brekke. Skal ta en titt på biblioteket.
  God søndagskveld! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!