torsdag 6. april 2023

Det framande landet : langdikt av Carl Frode Tiller



Jeg ble med på Carl Frode sin livlige reise.

I hans rustne Amaszon uten ratt og hjul, tar han oss med på en reise som jeg storkoste meg med. Den har krasse poenger som formidles på en morsom og egentlig jordnær måte, med tanke på at dette er poesi. 

Han tar oss med på en reise som har mye med illustrasjonen utenpå boka å gjøre. Det er bilder av altertavlen som kunstneren Hieronymus  Bosch (1495 - 1505) malte kalt "Lystens Hage". Kunstneren malte slik lenge før ordet surrealisme fantes og regnes i dag som en av inspiratorene til denne sjanger.
Jeg kom over en butikk i Amsterdam for mange år siden som solgte 3D versjoner av elementer som var laget ut i fra hans maleriene. Kjøpte noen der og da, men både jeg og mannen min synes disse er så morsomme så det har balla på seg flere, via nett bestillinger.   


Denne er avbildet på baksiden av boka og sier mye om tematikken som Tiller tar opp i lang-diktet sitt.

Han er bohemen og sjåaren i bygda. Han går inn og ut av drømmeland og tar pulsen på samtiden vi lever i. Her kan vi  forholde seg til noe som er virkeligheten, og noe som vi er svært så skeptisk til, eller vil ikke se. Særlig hvordan vi langsomt endrer verden, naturen og  livet som stadig er i endringer. Hvordan vi takler livet, ungene og hvordan det vrimler med ulike livsveger for folk på jorda.  

En av de først jeg kjøpte.
Tiller skriver om naturen, om skogen og ser dyra og plantene og fuglen  vi en gang utrydda...



En diktbok kan man kan bli sjokkert over, men samtidig sier så mye om hvordan vi bryr oss. Han drar oss ut og inn av historien, fra oldtid til nåtid. Alt er så presist og fint fortalt, uten at det blir noe blir overflødige  snakk. Hvordan forholder vi oss til noe,  vil vi formidle et budskap. Mens andre bare stikker hodet under armen og bryr seg ikke...... 

Herlighet for en diktbok.  
Les den selv og bli inspirert!
Noe av det aller aller best jeg har lest på lenge angående poesi. 

  Langdikt fra 2022, 68 sider Aschehoug, 

8 kommentarer:

  1. Kunstelskeren i meg klarte nesten ikke sitte stille, da jeg leste dette innlegget ditt. Og tenk, det var ikke kø på biblioteket, så dette blir det første jeg henter etter påske.
    En gang jeg var i Berlin så vi en nydelig utstilling, jeg glemte dessverre kunstnerens navn fort, men har aldri glemt bildene hans. Dere gjorde lurt i å kjøpe noe med hjem, med en gang.
    Fortsatt god påske Ingun, siden jeg skal til Berlin i høst, skal jeg nå bruke litt tid på å forsøke å finne ut hvilket galleri i var i den gang da, for 7-8 siden :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er viktig å ta med seg litt fra reiser. Vi bor et gammelt hus med, med varevinduer, og der har jeg satt opp glasshyller mellom ruten, der havner slike småting fra reiser osv.
      Håper du liker langdiktet like godt som meg, for jeg storkoste meg i solveggen i går med denne. Ha en fortsatt fin påske :)

      Slett
  2. Vilka fascinerande konstverk som ni samlat på er. Blir nyfiken på originalmålningarna också

    SvarSlett
    Svar
    1. Han er en meget kjent maler så det finnes mange bøker om han og på nettet :)

      Slett
  3. fascinerande! tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Et veldig fint, morsomt langdikt , og nydelig satt inn i kontekst med H. Bosch sine malerier

      Slett
  4. Svar
    1. Og dikt også, disse er bare med for å understreke hva han skriver om, litt surrealisme er bra :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!