mandag 4. september 2023

" Du er bonde" av Kristin Austad Danielsen


En litt surrealistisk og morsomt bok om odelsjenter, og alle forventningen til dem 

Boka handler om to jenter (navnløse)som bor i Gjesdal kommune, der alt er litt gammeldags og "Slik har det alltid vært" og slik skal det være.

Handlingen starter på 1990 tallet, da vi fikk ny konge. Hvorfor var det Harald som fikk tronen og ikke søstera, når Kong Olav døde? Lady Diana døde og jomfrudommen skulle man bevare til den rette, var jentenes motto.. 

 

Det er to jenter som overtar hver sin gård, men hva skal de drive med? Må de ha den samme driften som har det har vært på gården i alle år? De to jentene drar på Landstreff med bygdeungdomslaget, der opplever de mye og får inspirasjon til å tenke nytt. (mange sprø ting man vil prøve ut og leve av).

 De storkoser seg og fester drikker og jomfrudommen, hvordan gikk det med den?

Den ene jenta tar en seriøs beslutning og startet med sau, og nye saueraser. Den andre jenta er mer en drømmer og synes det moderne landbruket har gått for langt, hun vil ikke drive med griser og kuer. Hun lanserer tanken «antdrift». Hun vil at skogen skal vokse, og sprer eikenøtter over hele Jæren. Det blir alvorlig etter noen år og hun kommer i en alvorlig klemme, ikke bare for henne men for hele området.

 Tanken til den siste er jo morsom og god, (med eikenøtter), men hva levde hun av? Hun hadde bare ei gammel ku. Tross dette synes jeg boka tar opp et spennende tema, og jeg tenker på Sitkagrana som overtar store deler av landet vårt. Spesielt ille er det på Vestlandet, der den sprer seg med en voldsom kraft. Ødelegger dyrka jord og skogdrift. For ikke å si landet gror igjen. 

Utgitt 2022, Book Bites 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!