onsdag 20. september 2023

Oates Joyce Carol "Dyr"

 

Romanen starter i 1975. 

Brannalarmen går midt på natten på internatet, det er en iskald høst natt. Alle på internatet er elever ved Catamount College og alarmen skaper en utrygghet i tilværelsen deres. Det er ikke hos dem det brenne, men i et nærliggende hus.  Hvem var det som utløser alarmen? 

Gillian Brauer, er hovedpersonen i boka, en ung jente på 20 år. Hun er student og forelsker seg spesielt i faget poesi, ikke bare i faget men i læreren sin Andre Harrow også. De får oppgaver om å skrive dikt, hun blir rost av læreren for sine dikt. Etter hvert gir han elevene ulike temaer de skal skrive om, noe som ender i mye rart og uventet. Dagbok blir det neste de skal skrive, og der utlevere de seg selv....sine drømmer, lengsler osv. Her er det mye sjalusi og dramatikk mellom elevene.

En dag forfølger Gillian kona til læreren, Dorcas på hjemvegen for å se hvor de bor. Docas er kunstneren som lager kunst av treverk og kaller dem totem. Gillian lurer seg til å se inn i huset deres på kveldstid. Gillan blir inviter hjem til dem og der skjer det litt av hvert. Et spesielt og sært par med sære interesser skjønner vi.......røper ikke mer

Gillian begynner å skjønne hva de driver med, og det får hun svaret på når hun passer huset deres når de er i Frankrike. Vi får vite om Melissa, hun som skader seg selv. På valium låser hun seg inn på et rom og tenner på. Hun blir tatt og havner i psykiatrien. Men, klarer Gullian å komme seg vekk fra det hun er involvert i ??? 

En fortelling om misbruk, besettelse og lidenskap, som blir som et mareritt. En kort, men fin roman som sier mye om hvor sårbare unge jenter er, og ikke helt skjønner hva de er med på, før det er for seint. 

En roman som er like aktuell i dag, og temaet vil være der i all fremtid også.

Spilletid 4t.9m, svensk lest av Marie Göranszon, lydbok fra Storytel, utkom i 2014 som lydbok.


    1 kommentar:

    1. Den skal jeg prøve å låne på biblioteket. Hilsen Tove/fargeneforteller

      SvarSlett

    Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!