mandag 4. september 2023

Alice i eventyrland, av Lewis Carroll. 1001 bøker.


I  sommer hørte jeg lydboka "Kreativitet" av Hilde Øyen , en bok  Tine hadde hørt, og som jeg også fikk lyst til å høre. Da viste ikke jeg at Hilde Øyen hadde brukt boka Alice i Eventyrland som inspirasjon og mal til sin bok. Jeg har sett en fantastisk film på 70 tallet, men aldri lest fortellingen, så slik ble det to fluer i en smekk, både en lest barnebok og en bok på Elidas 1001 bøker lista kan krysses av.  


Boka er nydelig illustrert av Tove Jansson

Alice, en liten jente sitter og leser i en bok. Plutselig ser hun noe merkelig, en hvit kanin med et lommeur i hånden. Dette synes Alice var merkelig og løper etter kaninen. Men, plutselig faller hun ned i et hull og en helt ny merkelig verden. Dette blir en reise i Eventyrland. 

Kaninen er på mange måter ledersnoren i fortellingen. Alice følger etter kaninen, men får ikke tak i han, for han smetter unna hele tiden. Nede i hullet hvor kaninen bor et det står det en flaske på et bord. På den står det "drikk meg" og det gjør Alice.  ÅÅÅÅ, så krympet hun så hun ble bitteliten. 

Hun misliker å være så liten, men møter to morsomme typer som gjøgler med henne. Hun kommer til slutt langt inne i skogen fram til kaninens fine hus. Kaninen sier hun kan komme inn og der ligger det noen småkaker, som hun spiser. Det var kaker hun vokste av og hun ble fanget i huset. en gulerot fra kaninens hage gjør at hun krymper, men har blitt så liten at hun forsvinner i gresset. En kålorm redder henne, hun får litt sopp av han. 

Alice treffer Hattemakeren og for et selskap hun havner i, men hun vil hjem! Heldigvis havner hun bort i dronningen som hun spiller krokkert med, og dronningen taper. Dronningen sitt yndlingsuttrykk er "Av med hodet" og det får Alice til å flykte.

Alice våkner fra drømmen og er lykkelig over at det bare var en drøm. For det var bare gresset som raslet i vinden og sauebjellene klirret som tekopper, mens dronningens stemme langt borte bare var gjeteren som ropte på sauene sine. 

En søt historie som kom ut i 1865 og har blitt lest av nesten alle barn, eller sett filmer om Alice i Eventyrland, som det er laget mange versjoner av opp gjennom årene.

Mange illustratører har latt seg begeistre og blitt inspirert av Eventyret. Denne boka kom ut i 2014 på Aschehoug. Boka er illustrert av Tove Jansson.  

Boka kom ut i 1865 og står på 1001 boklista.


Alle illustrasjonene er fra boka, det er mange flotte illustrasjoner. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!