torsdag 14. september 2023

Maren Uthaug "Ein lykkeleg slutt"

 


En bok om kjærlighet, ulike familie skjebner, døden, og begavelses-byrået. 

Denne begynte som en krim, (følte jeg,) når jeg leste om Gravferds konsulenten Nikolas. Men, der tok jeg feil for den handlet om noe helt annet. Vi følger en familie over flere(seks) generasjoner. 

Litt av en familie historie, historisk morsom og en merkelig historie med tilbakeblikk helt til den første Christian som levde på 1800 tallet. Han var dansk sjømann og havnet på stillehavsøya Tikopia. En merkelig historie om strenge regler på at det ikke skulle være flere innbyggere på øya en 989 mennesker. Når noen giftet seg måtte de vente med å få barn etter at de fikk godkjennelsen,  etter at en av øyboerne døde, slik at befolkningen ikke økte. Dette ble til uventede og vonde opplevelser for mange....

Christian forelsket seg og gifter seg med en av øyas innbyggere, den vakre Konkylie. De måtte vente med å få barn til tre av innbyggerne døde, og da fikk de en sønn, med navn Christian 2. Etter ni -ti år får de en datter og det har de ikke søk tom, så  hun ble født ulovlig, måtte hun dø? Christian 2 har blitt ti år og rømmer hjemmefra og ut på havet, han ofrer seg for familien. Han blir plukket opp svært forkommen av en båt etter mange dager ute på havet i en liten båt. Etter flere år som sjømann, går han i land i Nederland. Der treffer han Fencke og de drar til København. Der resten av historien utspiller seg. 

Historisk sett hører vi hvordan gravferds seremonier, lover og regler rundt dette har endret seg til hvordan det er i dag. For her følger vi historien gjennom denne familien og gravferds-bedriften de etablerte. De får sønnen Christian 3, som får som voksen sin Laura og går i farens fotspor, og bygger opp bedriften. De fikk tvillingene Lillianne og Christian 4. Han er en merkelig skrue som jeg synes ble litt for mye :(.  Christian4 får barn med den dobbelt så gamle Paula. Hun dør rette etter at Kristian 5 ble født. Han er en våken og gløgg gutt og familiebedriften gikk meget godt. 

Christian den 5 bestemmer at sønnen ikke skal hete Christian, men Nikolas. En merkelig mann som naturligvis fortsetter i farens bedrift og bestemmer seg for at hans barn ikke skal bli begravelses agenter..... 

Dette er en bok man nærmest kan lukte stanken, fattigdommen og folke i. Den har ganske mange groteske scener som spriter opp og andre scener ble jeg nesten kvalm av. Den har mye humor i hvordan folkene blir beskrevet, og hvordan folk kan bli rike av at folk dør. For en familie, litt utenom det vanlige.... men, ganske morsomt å høre om så vanvittige skjebner og en veldig godt skrevet bok.  

 

Dette er den tredje romanen Maren Uthaug gav ut. Hun er født norsk, bosatt i Danmark og fikk Læsernes Bogpris i 2020 for denne boka. 

Utgitt på norsk 2021, 375 sider, Samlaget, lånt på Book bites.

Andre bøker jeg har lest av Maren Uthaug, klikk på navnet under innlegget.4 kommentarer:

  1. Hei! Her har det skjedd mye siden sist jeg var innom. Først var jeg travel og så skjedde det ene etter det andre med både meg og andre, så det ble ikke blogging. Og da glemmer jeg å lese andres blogger også. Ser at du har vært aktiv med oppussing av vinduer, utstilling og lesing, så du har hatt litt å holde på med, til tross for regn og flom. Håper det har gått bra med dere der nær Mjøsa. Vi har ikke vært på Lillehammer siden juni, så jeg har ikke sett skadene på Strandtorget. Vi var på Ustaoset forrige uke, og der var Ustevatn fullt! I juni var det kraftig neddemt.Godt de kan regulere vannstanden når det trengs og være føre var. Det går ikke alle steder. Og plutselig var det høst...

    SvarSlett
  2. Vi har det helt fint på Hamar, det var mye vann langs stranda og undergangene, men ellers har det gått fint. Vi bruker nesten all tid på huset i Furnes for tiden. Der har jeg malt og vi bygger ny inngang osv. Neste år skal vi bygge bad og koble på vann (vi har brønn) så da blir det veldig bra. Ja, plutselig var det høst, men for en vakker september vi har hatt, spiste formiddagsmaten ute i solveggen i dag. :)

    SvarSlett
  3. Maren Uthaug har jeg hørt om, men ikke lest. Skal ha denne i tankene, jeg liker slike familiehistorier, men så var det den lange leselisten :))

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!