søndag 7. juli 2024

Louise Kennedy "Overtredelser"

 Et portrett om den unge Cushla som møter Michael, en voksen gift mann i Belfast.

 Vi er i Belfast i 1975.  En bok som forteller mye om å være menneske i den tretti år gamle konflikten som var mellom protestanter og katolikker i Nord - Irland.

Cushla er lærer, 24 år, familien driver en Pub og der møtte hun Michael. Hun blir hodestups forelsket i han. Han er både gift, er tjue år eldre enn henne og har en annen tro, han er protestant.  Denne boka sier mye om kjærligheten som de sniker seg til, og hvor farlig det var å bryte grenser. 

Her hører vi om hverdagen til Cushla som lærer, og elevene som allerede i småskolen har fastgrodde og innlærte ord om våpen og vold. Som det står i omtalen av boka: "Barna lærte ord som brannbomber og gummikuler lenge før de kunne gangetabellen". 

Belfast var et heftig sted å vokse opp på den tiden, man kunne bli banket opp, når og hvor som helst. Masse vold og terror over alt. Cushla var ikke villig for å drepe for sin tro. Men, hun gikk over en grense som få tålte, og sladderen gikk om henne. Hun svarte at Michael er gift og jeg er bare dama hans på si, sa hun. Gud har skylla, svarte Michael som er protestant, til de som ikke likte å se dem sammen. 

Dette splitta både familien og venner, og mange brydde seg, men ikke Chusla. Moren til Chusla var alkoholiker og var konstant full. Faren var død og hun jobbet både som lærer, og måtte trå til og hjelpe broren i familien Pub.  

En hjerteskjærende fortelling, om livet de hadde den gang i skyggen av Nord -Irlands voldelige historie, som også rammet dem. Forfatteren skildrer den intense kjærligheten de to hadde på en vakker og fin måte. Hun forteller fantastisk bra alle små ting slik at det blir så autentisk, om lukter, smaker, frykt og atmosfæren som er rundt dem.

Her er det ikke mange lange utredninger om hvordan samfunnet var, men med korte og presise uttalelser skjønner vi situasjoner, som dukker opp. Cushla som vil at alle skal ha det bra og gjør så godt hun kan, hjelper gutten som ikke har penger til skolemat osv. Chushla er beskrevet som en troverdig og god kvinne som vil alle til lags, men samfunnet rundt henne tolket det hun gjør helt motsatt. En spennende og godt fortalt historie, som like gjerne kunne være helt sann.

Hørt som lydbok fra Book Bites 8t 47 min, utgitt på norsk 2024,

2 kommentarer:

 1. Kjempefin omtale Ingun, jeg leste den nøye for jeg digget boken og "savner den". Det er gull verdt å komme over romaner som denne.
  I dag flyr vi hjem til Bergen fra 11 deilige dager i Alanya, skal på camping i to uker, så det blir noe heeeeeelt annet :)
  Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var veldig bra. Både historisk, tematisk og godt skrevet. Velkommen hjem til Norge , her på Hamar har det bare vært dritt vær i juni så langt, men akkurat nå skinner sola :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!