onsdag 10. juli 2024

Karin Härjegård "Å isbade blant fjellene.


 Vinneren av årets "Feelgood" roman i Sverige, 2023

 Helenas sin mann Martin har vært utro med Pia. De to har hatt et forhold i ca. to år allerede, og Helena har ikke sett det, eller skjønt det før Pia selv ringer og forteller om dette. De har vært gode kollegaer, de er alle tre lærere ved samme skole. Helen opplever det som et sjokk, og vil ikke tro det. Hun får først vite det pga. at Pia har blitt gravid.

Helena føler et skikkelig svik fra mannen hun har levd sammen med i 30 år. Hvordan kunne han gjøre noe sånt? Hun synes de har hatt et godt liv sammen, med mange turer utenlands og levd det gode liv.

Helene og Martin traff hverandre som 17 åringer. De har aldri ønsket å få egne barn, noe de var helt enige i. Helena hadde en søster som splittet og ødela hennes foreldre og henne på mange måter. Hva gjør jeg nå, tenker Helena? 

Det er snart sommerferie og hun føler at hun må vekk. Tilfeldigvis treffer hun en eldre kvinne, Sonja. Helena får låne hytta hennes fordi Sonja sin mann er dødssyk og hun må være hos han. Helena benytter seg av tilbudet og drar opp til fjellbygda, som ligger rett over grensa for Røros på svensk side. Der treffer hun mange hyggelige folk og får nye venner i løpet av sommeren. Mange av de er unge mennesker, og av dem lærer hun å bade i kaldt vann, seinere isbading. Hun elsker å lage mat og får tilbud om å drive et utflukts sted og flytter til fjellbygda. Helena på 48 år finner tilbake til seg selv og skaper seg et nytt liv, med nye muligheter og venner. 

Vi hører om Helenas traumatiske forhold til foreldrene, som hun ikke har besøkt på mange tiår.  Sonja som har opplevd mye trist i livet på en annen måte, og Louisa som har en pågang mot og entusiasme over alle mulighetene som finnes. Boka skildres tre generasjoner kvinner, likte god Sonjas feministiske brudd med faren sine gamle holdninger. 

En bok som er en skikkelig feelgood bok, hvor alt ender bra, men mange hinder på vegen. Jeg har kost meg med boka, men litt overfladisk eks: Hun sier opp lærerjobben, hva skal hun leve av? Hvor får hun penger fra osv....det sier fortellingen ingenting om. Litt enkel og selvsagt historie, men mye klokskap kommer også fram.   

Lydbok fra Book Bites, Spilletid 9t 33min, Lest fint av Hedde Munthe, utgitt på Kagge 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!