mandag 10. september 2012

Christensen Lars Saabye "Bernard Hvals forsnakkelser"


En bok med mye galskap og humor, men ikke bare tullskap!
Jeg startet på denne boka en gang før, men da var jeg ikke mottakelig for denne boka etter flere død og begravelser. Men, det var jeg nå og det angrer jeg ikke på. Dette var en morsom og fin bok, som man ved første øyeblikk oppfatter som bare tull, men det er det ikke.

Boka er skrevet som en minnebok eller festskrift som Bernard Hval kaller det.Vi får hele hans liv fortalt i korte brokker, hvor det er nydelige tidsskildringer av etikkete, teknologien, menneskesyn, kunstsyn og mye mye mer som han kommer innom Han er en meget spesiell mann som ble født i år 1900, så det er fra da til 1980 handlingen skjer.

Han vokste opp som enebarn blant sine foreldre på Besserud i Kristiania, der faren bygde opp et stort imperium og var også særs spesiell. Moren derimot var nok mer almidelig bortsett fra at hun likte andre kvinner og det var jo ikke bra, så hun rømte med Signe til den andre siden av jordkloden.

Bernard Hval er hovedpersonen og den nest galeste som han sier om seg selv. Notto Fipp er den galeste som bare går og går. Han er en kappgåeren fra Evje i Telemark og har sin diagnose sett med dagens øyne slik Bernard også hadde hatt. Men, slike diagnoser var ikke den gangen.
"Vi kantede trenger regler" de hadde han laget mange av, særlig var de 10 levereglene hans viktige, men også andre ritualer som når han ble opphisset eller irritert. Da var det sparking, hyling, spytting osv som han på en måte kontrollerte i form av ritualer.

Bernard utdannet seg til lege og som han sier "Han var den beste i sitt kull". Etter at velgjøreren Lund kom inn og reddet han fra og gå til grunne, og utdannelsen ble tatt. Han ble gift med sin borgerlige Sigrid fra Drammen. Hun ble aldri gravid for Bernard ville ikke ha barn og sterilisere seg selv. Han ville ikke at noe skulle bli som han.

Utrolig mange flotte språklige utsagn i boka, la meg nevne fra de er på bryllupsreise som de hadde
 "Det var et skjørt stillas vi skulle reise vårt liv i" Siggen og Berny, det var oss.
Et svært ulikt par som enten elsket eller hatet hverandre.

Mange av fortellingene er skjønne, men noen er forferdelige også. Han jobbet med obduksjon og legger ut ganske så groteske skildringer på den ene siden og morsomme historier om feks Hamsun på den motsatte siden. Et voldsom spenn i fortellertstil og innhold.

En absolutt flott leseopplevelse/lytte, for der skjer det mye mellom himmel og jord. Les selv.....

Det var en utrolig avslutning på to vis. For det første bokas innhold , den var brutal, utspekulert, kynisk og litt ekkel. Den andre var at han tok sitt liv den 9/9 1980.
OHOY! Det er den 9/9 i dag! (igår) der jeg satt og kjørte/hørte etter å ha vært i hovedstaden. Litt av et sammen treff!

Lest utmerket av Kim Haugen
Bokas varighet 18t og 19min.
Utkom 2010,Cappelen Damm

En bok man absolutt ikke kjeder seg med!
Morsom, galskap og med flotte tidsscener, en spennende og god bok

3 kommentarer:

 1. Har hørt omtale av denne boka.
  Den høres spesiell og lesverdig ut!

  SvarSlett
 2. Jeg har lest den og likte den veldig godt.Han er en fantastisk forfatter.

  SvarSlett
 3. Jeg har lest den og likte den veldig godt.Han er en fantastisk forfatter.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!