onsdag 19. september 2012

Riley Lucinda "Jenta på klippen"         Atter en handlingsmettet oppskrytt bok på markedet!
Jeg hørte den ferdig, men den gav meg lite. Dette er en for tynn story! Nei, egentlig ikke, men ikke godt nok fortalt, full av språklige klisjeer og lettvinte vendinger! Hun har prøvd å få til en komposisjon,med veksling i form av forteller, men den fungerer heller ikke ordentlig.

Dette er historien om Irske Grania, en vellykket billedkunstner som har slått igjennom i New York. Hun har vært kjæreste med Matt i 8 år også blir hun gravid og mister barnet. Reiser hjem til mor og vil ikke ha mer med Matt og gjøre. Hun legger igjen en skriftlig beskjed til han og stikker. Han prøver å ringe, men mobiltlf er ikke helt oppfunnet eller funker ikke i Irland.(ironi fra min side). Matt er en rikmanns gutt naturligvis, som tar avstand fra fam. sine penger og vil leve sitt eget liv. Han er utdannet psykolog.

En dag ser Grania en pike, Aurora på klippen og en tragisk familie historie og feide får vi høre om, og skal den gjentas?Dette er hovedtemaet i boka, på en måte. Samtidig som det er en kjærlighetshistorie med forviklinger som holder den samlet. Deler av historien er helt i "herskap og tjenere" stil. Moren Kathleen forteller denne delen eller hemmeligheten til oss og Grania. Om Mary som er oppvokst foreldreløs i et kloster, hvordan hun kommer til London i 1914 og blir etterhvert adoptivmor til Anna via mye omveier. osv......................Dette er den beste delen av boka!

Lilly, Auroras mor er død, og faren skjønner vi kjapt er syk. Så er det prinsessen som får hele kongeriket ved at hun gifter seg med Aleksander (faren) og Grania blir adoptivmor. Derved får hun masse penger og kan gjøre som hun vil.
Uff, dette ble banalt, selv om det er faren som dør og det er trist, men den 9år gamle Aurora bryr seg ikke bare hun får danse ballett.
Stakkars Matt (psykologen) skal bli far på nytt med Charley, en utspekulert motbydelig rikmannskvinne. Men her blir han lurt opp i stry!

Men det topper seg for meg når Aurora drar til USA, alene? Hun skal være Kirsten Giftekniv og koble kjærestene sammen igjen. Helt sykt skrevet om en 9-10åring, så veslevoksent og dumt med masse moral.
Dette hadde aldri funka i det virkelige liv. Men prinsen får prinsessa og hele kongeriket, fordi Aurora dør.

Historien fortelles med ulike forteller stemmer, som ikke funker i boka. Verst er det når Aurora forteller, da skjønner jeg ikke helt når noe skjedde? er det nåtid eller var det i gamle dager?

Jeg er vist håpløs! Jeg synes dette var en  klisjefylt og utspekulert bok på lik linje som jeg synes den populære /Lansens Lori "Reisen-hjem"  var. Begge disse bøkene har fått kjempeomtaler og masse terningkast, men ikke av meg. Greit det er en "Good read" bok som det står bakpå
Her er det satt opp maler med fattig mot rik, ond mot god, parallelle historier, familie feider osv alle klisjeene. Så skriver man slalåm mellom punktene........tynt, men fengende til tider, svært lite troverdige personer!

For å si det: et imponerende innviklet og spekulativt manus, men det holder ikke!

Tove Danielsen imponerte heller ikke som oppleser i 15t og 30m
Utgitt på Cappelen Damm 2012

Ok, jeg tror ikke på engler!
Skal heller slenge inn en lotto til helgen!

4 kommentarer:

 1. Høres ut som ei bok med masse forviklinger.

  Leser for tiden Ingelin Røsslands nyeste roman, Kirsebærsnø, hennes første voksenroman. Hun har tidligere skrevet mange ungdomsromaner og vunnet flere priser for dem. Ingelin er venninne med, og en slags mentor, for min skrivende datter.
  Jeg likte godt hennes forrige bok "Minus meg" som er en litt mystisk ungdomsbok. Den var egentlig utviklet som et manus for en ungdomsserie i NRK, men de ble ikke enige, så hun utgav den som bok i stedet.
  Voksenromanen blir litt for enkel, både språklig og handlingsmessig etter min smak.
  Litt vanskelig å skulle gi tilbakemeldinger til folk man kjenner!

  Jeg skulle for lenge siden gitt en kommentar på innlegget ditt fra et marked. Gjør det nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boka bygger på forviklinger. Til de grader!
   Dette høres spennede ut, jeg skal merke meg navnet hennes og ta en kikk.

   Slett
 2. Du har overbevist meg. Tror ikke dette er en bok for meg, nei. Kjempefin omtale for øvrig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei denne er ikke noe for deg Rose-Marie, det er jeg overbevist om.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!