søndag 17. februar 2013

Heivoll Gaute "Kongens hjerte"


Kjærligheten til sitt syke barn

Historien er lagt til året 1775. En far kommer med sin syke datter for å få hjelp. Hun er syk med feber og har sår på halsen og underlivet. De kaller sykdommen for radesykeepedemi, det er en slags undergruppe av syfilis.  De blir fraktet med et skip til København til Kong Fredriks hospital, hvor den skal helbredes. Det blir en lang og srabasiøs tur som er vakkert skildret.

Noen ganger litt langtekkelig, men vakkert poetisk på den andre siden. Skremmende fortelling om hvordan man helbredet de syke med kvikksølv? Stemmer det, kan man undre seg i dag, men de viste ikke bedre.
Tiden i København synes jeg er den mest følelsesladede tiden, da han er sammen med denne mannen som han kom til å savne etterpå.
Hun friskner og båtturen hjem er trist lesning, eller høring lest av Per Frisch.
Hun så kongen fortalte hun faren og han holdt rundt henne, sa hun.....

Det jeg ikke likte ved boka var han, henne og to navn ble brukt. Tror jeg hadde likt boka bedre hadde faren og jenta hatt navn. Jeg skjønner at det er mere poetisk vakkert, men det ble litt kjedelig t- monotont. dette fordi det ble gjentatt så mange ganger. Bok avsluttes med at så sa Degen navnet hennes.... det kunne vi fått vite.

Absolutt en bok som er god, men ikke hysterisk spennende. Den er rolig fortellende og følelsesladet og derved vakker på sin måte synes jeg. En god historisk tilbakelent fortelling over et vondt tema.

Spilletid 6 timer

2 kommentarer:

 1. Den har jeg ikke hørt om en gang.. Er visst ikke i lesemodus for tiden..

  Ha en fin kveld..

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er på mamututsalg fra i dag.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!