søndag 10. mars 2013

Carmona- Alvarez Pedro " og været skiftet og det ble sommer og så videre"


Boka som vant P2 lytternes romanpris i februar
Boka handler om norske Kari som gifter seg med amerikanske Johnny i New York på 1957.
De er stormforelsket og alt går i deres retning og de lever lykkelig. Etterhvert får de to fantastiske døtre og livet lyser for dem og alt ser rosenrødt ut. Så skjer den fatale ulykken og de to døtrene dør. Livet går helt i svart og de flytter til Oslo i 1967. Året etter får de datteren Marita.

Johnny har store problemer med å finne seg tilrette i Oslo. Han har problemer med språket og klimaet. Han skjønner ikke nordmenns måte å feste på og alt blir komplisert. Han og Kari sitt ekteskap skurrer og tilslutt rakner det helt. De har ingenting å si eller gi hverandre mer, Johnny går inn i musikken og Kari i alkeholen.
Men med alt det usakte vokser Marita  opp og skal ikke få vite om sin søsken mener Kari ...,.jeg røper ikke mer.

Her skjer det og skrives utrolig mye vakker i og mellom linjene. Denne boka er fantastisk med sine korte setninger og gjentagelser som gjør den poetisk og vakker, selv om tematikken ikke alltid er det. Den får en til å tenke og fundere over hvordan man er.

Marita er fortellerstemmen som slenger ut noen hint i fortid og fremtid i forhold til fortellingen. Dette er pirrende og gjør det til en flott komposisjon. En bok, som røre deg langt inn i hjerterøttene og som lar mye av barnets tanker og meninger fra en stor plass som rører meg.

Fantastisk bra bok,  bra lest av Ines Prange på en flott måte.
Tid ca 6timer

Carmona Alvarez,  Pedro synes det var ekstra betydningsfullt å få denne prisen fra P2 lytterne, som er fra leserne og ikke fra kritikkene, sier den norsk - chilenske forfatteren til avisa HA. Han har tidligere fått Cappelenprisen, Sult-prisen og kritikerprisen for beste oversettelse.
Gratulere!

Dette er en mann jeg skal følge nøye med hva gjør, dette var kjempebra og spennende!

1 kommentar:

  1. Hei! Jeg likte også denne boka godt. Skrev om den i bloggen min i dag. Har ikke sett don blogg før, faktisk..skal legge den til i lista mi.:)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!