tirsdag 3. september 2013

Axelsson Sun "Evighetens strænder"Minner om kjærligheten og om livet på ei øy i Egeerhavet

En litt vemodig gammel kvinne leser selv sin bok og erindrer sitt liv sammen med sin mann, Michael som  er billedhuggeren  og hun skribent, de flytter til  ei øy i Grekenland på 60 tallet.

Boken starter med en fortelling om hvordan hun reiser alene (bryllupsreisen) fra Sverige med Orientekspressen mot Hellas for å flytte og bosette seg  med sin mann. Ganske tøff og anderledes reise skildring! De skal finne et hus som skal bli deres hjem, men det er ikke lett. Etterhvert  fårde venner der nede og alt går bedre og bedre. De blir som deres familie, etterhvert. Men de føler av og til at de har kommet til en annen klode i begynnelsen, alt var så anderledes, så kontrastfylt. 
Jeg viste ikke at man hadde så dårlige hus og at det var så kaldt der om vinteren. Fattigdom, sult og barnerike familier hvor barna måtte tidlig ut å tjene penger, mange sterke historier. Alle enkene som sliter, om kvinnerettigheter osv. Hun er innom mye.

I denne boka memorerer hun livet sitt med sin kjære Michael gjennom  36 år. Hva hun/de opplevde og gjennomgikk i de årene. Tematisk ganske enkel og spennende nok fortelling/bok, men jeg må innrømme at jeg ble betatt av denne opplesningen. Herlig å hører hun blar i boka og hvor engasjert og naturlig hun er i enkeltscener hvor tragiske eller morsomme ting skjer og hun er nesten er på gråten i andre deler av boka. Det er som en gammel tante sitter der og forteller. Dette var rørende, så dagligdags om dagliglivet, politikken, tradisjoner og festligheter i Hellas, morsomt og historisk interessant. Hun blander alt sammen i en flott mix av fortellinger og myter om tiden fra den gang alt begynte.

Mange vakre historier som er vell verd å høre på om to menneskers liv, deres kjærlighet og hvordan kjærligheten ble hard prøv, mang en gang!

Spilletid 8 timer, lest av henne selv i 2003, på svensk.


Litt om Sun fra Wikipedia, siden jeg ikke kjenner til henne:
fra 1960
Mignon Sun Walheide Axelsson Piper, född 10 augusti 1935 i Göteborg, död 14 januari 2011,[1][2] var en svensk författare, kritiker och översättare.
Mest berömd är hon kanske för romanen Honungsvargar och för sina översättningar av Pablo Neruda.

Sun Axelsson, som var den yngste datteren av byens gartner Karl Edvin og Mignon Axelsson, født i Gøteborg, men studerte ved universitetet i Stockholm og senere ble lærer og journalist inkludert BLM og Ord & Bild , samt flere daglige og kveld aviser Expressen , Aftonbladet og Stockholm avisen .

Hun tilbrakte mye tid i Hellas og Latin-Amerika : i 1960, jobbet hun for eksempel ved Universitetet i Santiago i Chile. Sine inntrykk avbildet fra henne i bøkene av Brann stein og stein i munnen (utgitt under pseudonymet Jan Olov Hedlund). Hun var til stede under militærkuppet i Chile i 1973, og skrev om det i samlingen terror i Chile.

Etter en samling av dikt og et par forskjellige oversettelser av spanske forfattere Axelsson fikk sitt store gjennombrudd i 1978 med den selvbiografiske romanen Drømmen om et liv, senere oppfølgere Honungsvargar og Night sesongen.

Sun Axelsson også jobbet for svensk tv og laget dokumentarer om blant annet Artur Lundkvist og Pablo Neruda .

Hun mottatt flere priser, spesielt, har vært hennes selvbiografiske trilogi skryt. Hun deltok i flere poesi festivaler. Axelsson døde i 2011 etter en kort sykdom.

2 kommentarer:

  1. Gratulerer! Du har vunnet utfordringen min i forrige innlegg. Et fantastsk svar som får med alle elementer i det manipulerte bildet også! Morsomt at du vil være med å leke!
    Det kan ta litt tid før jeg får sendt deg en premie, for jeg har gått hen og fått bronkitt og sitter her og svetter som bare det!
    Men hva er adressen din igjen?

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!