torsdag 12. desember 2013

Flatland Helga " Bli hvist du kan, Reis om du må"
Første boka i trilogien om de tre guttene fra bygda som falt i krigen i Afghanistan

Tarjei er bondesønnen som ikke ønsker å bli bonde. Han vil bli den beste og det blir han på landbruksskolen. En gutt som synes det er uretferdig at han må være med faren på gutteting, dvs jakt osv mens jentene kan dra på utenlandsturer på jentetur, da søsteren Julie og moren drar dit. En forferdelig skyteulykke som skal prege Tarjei og familiens forhold til noen av sin sambygding skjer ...............
Tarjei hater faren og vil bare vekk fra bygda og alt.

Tarjei kommer inn og er den første forteller stemmen i boka, hans tid som gutt, bror, sønn og kamerat går som i en revy gjennom hodet på han, der han ligger og skal dø i Afghanistan etter at de har kjørt på en veibombe.

Naboen Jon Olav og Ingrid har ikke vært på talefot med Tarjei familie på mange år, men når ulykken er et faktum er det rørende vakkert å høre om samarbeidet, følelsene og omtanken de har ovenfor hverandre, Sønnen Sigurd som er to år eldre en guttene som døde, hvorfor reagerer han så voldsomt på at de forsvant?
For hva betyr egentlig livet vi lever for oss som personer, samfunnet og medmenneskeligheten?Dette skildrer forfatteren så vakkert.

Karin og Hallvor er gift og har en gård. De har eldste datteren Julie, som er veldig knyttet til moren og Tarjei som er nevnt over. Karin forteller om hvordan hun som by jente falt for Hallvor og ble bondekone. Det er ikke bare, bare å tre inn i den rollen... ....

Trygve har det ikke så enkelt der han vokser opp i  bygda hvor alle vet alt om alle og han ikke er som alle andre. Da byr det på mange problemer, vanskelige valg og taushet. Han ble så glad over å bli regnet med i guttegjengen, når de andre ville dra til Afghanistan. Derfor trosset han familien og dro til Afghanistan med gutta........


En bok som reflekterer så nydelig over spørsmål som mange sliter med, men den gir ingen svar. Den får deg til å undre, tenke over saker og ting selv.
Anbefales på det varmeste!
Denne unge for fatterinnen håper jeg at vi kan få mange flotte bøker fra i fremtiden.

Lydboka fra Lydbokforlaget 2011, spilletid 5t 42min.
Lest av Axel Aubert, Lasse Kolsrud, Ingrid Vollan og Thomas Bye.

Første boka er denne:  Bli hvist du kan, Reis om du må 2010,
Bok nr to heter: Alle vil hjem, ingen vil tilbake fra 2011.
Den tredje boka i serien er:  "Det finnes ingen helhet", 2013


2 kommentarer:

 1. Jeg har to av disse bøkene (inkl.den siste) og må bare lese dem snart. Takk for påminnelsen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til. Det er så vakre skildringer av hvordan vi er, tenker og oppfører oss ovenfor hverandre.
   Både i hverdagen og i krisesituasjoner

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!