søndag 26. november 2017

Johansen Kristin Brandtsegg " Jeg har levd i dette landet i tusen år, en sommer med Sigrid Undset"
En vakker liten bok som sammenfatter mye av Sigrid Undset sitt liv og diktning!

På en enkel, kort og grei måte kommer vi inn i Sigrid Undset sitt liv. Hvordan hun ble inspirert og var en oppvakt liten pike fra hun var svært ung. Faren, som var arkeolog og som hun tilbrakte mye tid sammen med. Hans lange sykdomsperiode hvor han fortalte historier og sagaer som formet henne og skapte interesse for middelalderen, norrøn litteratur og vikingetiden. 
Vi får vite at hun ble som ni åring fasinert av Njåls sønn, Skarphedin og han er inspirasjonens kilde til Erlend i Kristin Lavrandsdatter.
Mange fine refleksjoner som hvor sta hun var og sluttet skolen. Hun var som 14åring selvstendig og opptatt av Georg Brandes sine tanker og leste engelske bøker. 
Ja, litt av en kvinne som sa hun ikke var kvinnesakskvinne, noe jeg skjønner godt ut ifra beskrivelsen her i boka.

Jeg har jobbet en del kunstnerisk med Sigrid Undset som tema og hedret henne med en heders-stol, som er en del av en installasjon med flere kvinner: 

Boka Jenny har jeg lest flere ganger, både som ung jente og når man tok Norsk GF var den på pensumlista og i 2011 ser jeg at jeg har blogget om den i forbindelse med at jeg laget et smykke til romanfiguren Jenny og forfatteren
Det som er så utrolig med den boka er jo at det hun skriver i Jenny har så mange likhetspunkter med hva som skjedde i hennes eget liv noen år seinere. Det hode stups kjærlighet forholdet til Svarstad, Anders som ble født i Roma og ble så syk at hun måtte reise hjem.osv

Ja, hva gjør Kristin Lavransdatter sin triologi med oss? 
Jeg har lest den to ganger, en gang som ung og da var det bok 1. som var den beste. 1 1994 under OL var det bok 2. «Husfrue» som var den beste, for da var det hus og barn som var viktig i mitt liv.
Jeg laget i den forbindelse en hatt hvor jeg har visualiser Kristin og Erlends kjærlighetsforhold
Jeg skal snart lese dette verket på nytt, gleder meg for jeg tror jeg vil oppdage noe nytt. 
Dette bokverket og Jenny er de beste bøkene av henne, synes jeg.

Sigrid ble gift med maleren Anders Castus Svarstad. Sigrun Slapgard har skrevet en flott bok om "Maleren", Der fikk jeg et litt annet inntrykk av den sta og enerådige Sigrid Undset. Hun og Anders er jo omtrent slik Kristin og Erlend var i romanen. De elsket hverandre, men kunne ikke leve sammen.
De fikk i løpet av de syv årene de var gift tre barn, pluss at Svarstad hadde tre fra før som var mye hos Sigrid inntil hun flyttet til Bjerkebæk, Lillehammer. Hun trengte ro rundt seg for å skrive. 

NB: i det siste nr av "Norske hjem" nr. 6, 2017 er det mange bilder fra Bjerkebæk og litt fakta  informasjon om Sigrid Undset. Mange flotte bilder og fin omtale av huset, interiør og hageanlegg.
Absolutt verdt å ta en kikk på om man ikke kan dra til Lillehammer å se selv. Det er en fin opplevelse og være i huset og se alle de vakre tingene i virkeligheten. Åpnet fra mai-september. 

Hver gang jeg leser om Sigrid Undset og sønnen Anders omtales begynner jeg å grine, for har man sett teaterstykket med Ellen Horn er denne biten så fantastisk bra, man kan høre den på CD.

Sigrid elsket å stelle i hagen, med barna og i huset. Skrev om natten, for et liv. Hun hadde noen som hjalp til i huset, blant annet en svensk barnepleier. Hun måtte naturligvis ha hjelp, hennes datter Mosse hadde både epilepsi og var psykisk utviklingshemmet. 

Jeg har lest Tordis Ørjasæter sin biografi og vært på foredrag og hørt henne snakke om Sigrid Undset. Den er stor tykk, flott og grundig!

Denne boka er liten, enkel og moderne skrevet, som en døråpner for de som vil vite litt mer om henne.
Fantastisk bra! 
En flott veiviser!
Den burde komme på pensumlista i litteratur på videregående skole, slik at de unge lett ser hva hun har skrevet og om livet og tankene hennes.

Moren min elsket Sigrid Undset sine bøker så jeg har på en måte vokst opp meg henne, hun fikk meg til å lese mange bøker av henne. Mor jobbet som omviser på Maihaugen i mange sesonger og hun fortalte ofte historier om når og hvordan "Fru Undset" som hun omtalte henne, var og gikk kledd da hun på slutten av 40 tallet jobbet der. Sigrid Undset var tilstede på mange tilstellinger på Maihaugen og mor så henne ofte jobbe i hagen, når hun var på vei til og fra jobb.
Hun feiret jo nobelprisen i 1928 med å kjøpe tolv lass med matjord til hagen, som det står i boka.
En litt morsom sak ang, Maihaugen og kjeften mor fikk av Herr Sandvik, ta en titt her.

Det var nytt for meg at amerikanske kultur-journalister har sidestilt Sigrid Undset med Elena Ferrante, det liker jeg. Sigrid Undset må få mer blest, noe denne boka kan være med å skape.

Bildet er lastet ned fra Kagge Forlag   
Utgitt på Kagge forlag, 2017
ISBN: 9788248920496
Utgitt: 2017, 171 sider + litteraturlister
Heftet/Innbundet: Innbundet
Lese eksemplar fra forlaget
Andre ting jeg har blogget om i forbindelse med Sigrid Undset, etter at jeg begynte å blogge:
Sigrun Slapgard "Maleren", bok om Anders C. Svarstad, mannen til S.U. utgitt 2015

Jeg er født på Lillehammer og bodde der til jeg skulle begynne på skolen. Vi flyttet til Asker, der bodde mine foreldre til de døde. Mitt barndomshjem var i Sigrid Undset sin ånd, åpent, inkluderende og hjertelig! Slik Sigrid gjerne ville ha det, men hun måtte skjerme seg for å ha et eget privatliv, det skjønner man. med det høye gjerdet, hvor hun kunne "Verne seg mot glanerne", som hun sa

Andre som har blogget om boka: Tine, Beates bokhjerte,Tones bokmerke 

7 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Verkar som en intressant bok.

  SvarSlett
 2. Du har virkelig vokst opp og levd med Sigrid Undset! En spennende og flott omtale!Syns det er flott med omtale og sammenligning med Ferrante i USA. Hun kan trekkes fram igjen, på like fot med andre norske som ikke blir avlegs. (Ibsen f.eks) Jeg har den på eBokBib nå, skal reise med kystekspressen til Trondheim i morgen, og får lest litt da.

  SvarSlett
 3. den boken kände jag inte till, men jag skulle gärna läsa den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Tack för smakebiten! Relaterat till din smakebit, så är jag riktigt sugen på att läsa något av Sigrid Undset.

  SvarSlett
 5. Jag har läst Kristin Lavransdotter, då tyckte jag att del ett var absolut bäst. En intressant tanke att tänka att det skulle kunna ändra sig om jag läste den nu.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!