lørdag 3. februar 2018

Brekke Toril "Det lovede land"

                                                        

Sammen med eventyrere Lasse drar vi tvers over Amerika til vestkysten

Dette er tredje boka i triologien om de som utvandrere til Amerika på attenhundretallet. I denne boka handler det mest om eventyreren Lasse og Agnes, men også Brenda som var hovedpersonen i bok to er fortsatt sentral her. Brenda var den ufødte datteren til Håvard og Elise som dro ut med "Restauration" fra Stavanger i 1825. Det regnes som den første organiserte utvandringen fra Norge. 
Torill Brekke leser selv inn forordet hvor hun forteller noe om bakgrunn-stoffet til boka. Eks: fra 1825 - 1925 dro tilsammen en million nordmenn over til Amerika, av svært mange grunner…..

Boka:
Vi er i Nord Norge, der starter historien med odelsjenta Agnes. Agnes vokser alene opp med faren, moren er død. De har en egen gård i Ofoten og de har bra med mat og dyr. Tomas, faren er en trygg god far for datteren, og har store forventninger til henne.

Lasse ble funnet i ei komse bunnet til en rein en vinterdag av Soldans. Hun og mannen var barnløse, etter at de mistet sitt eget barn. De var ur-fattige og med dårlig helse. De tok hånd om gutten og han vokste opp i sult, fattigdom og skitt hos dem.
Soldans var en fantastisk god forteller og hun trøstet far og sønn mange ganger med gode historier, skrøner og eventyr, når det ikke var nok mat på bordet. Hun overøste Lasse med store ord og fantasibilder av hvem han kunne være, og hvor han kom fra. Dette hadde styrket selvtilliten til Lasse og han ser på seg selv som en spesiell gutt. Han blir kjent med Agnes i barndommen og en dag skulle han få Agnes som kone drømte han om. Når det noen år seine kom fram at de likte hverandre, tillot ikke faren hennes at de skulle bli et par, man giftet seg ikke under sin stand.

Lasse har fått mye selvtillit, men han har ikke fått den vanlige ballasten med å tolke folk, så han handler mye på instinkt. Derfor må han rømme fra stedet, når han oppdager at han har gjort noe dumt…..
Da er han 18 år gammel. En lang historie, men han treffer en kar, Kjartan Bumarken fra Hamarøy og sammen kommer de seg til Amerika.
Veldig morsom sekvens rundt alt som skjedde på immigrasjonskontoret. Der fikk de andre navn og Kjartan ble gift med Othilie som var blitt enke på turen. Kvinner kunne ikke komme inn alene i Amerika, uten at de var gift eller papirer på at de skulle jobbe hos noen. Lasse skriver et brev til Agnes og ber henne komme til Amerika. 

Agnes sin far, Tomas gifter seg på nytt med budeia og odelsgutten blir født. Agnes klarer å få seg huspost i Minneapolis. Stemoren hennes har familie i Amerika og der er det en mann som trenger en husholderske etter at kona har dødd fra han og seks unger. Han betalt reisen for henne.  Det er et sjokk å komme til Amerika, mange inntrykk, toget er fantastisk synes Agnes!
Hun har blitt møtt av en mann som skal samme vegen. Det går greit det første året, hun lager mat, vasker hus, unger, og syr klær. Mannen begynner å ønske seg mer av henne og da flytter hun til en annen familie og pleier en døende dame.

Lasse skjønner etterhvert at Kjartan sliter psykisk, han har drept en mann i Norge, derfor stakk han av. Lasse bor i Red Heuch i New York, jobber med det han får.
Lasse, drømmeren tror han er bedre enn alle andre, men en ting kan han bedre enn alle og det er og synge. Diakonissen Elisabeth tar han med seg som venn og hjelp til Minneapolis i 1883. Han bor på "Ansgar Minne" hos Brenda Mandel.
Etter at mannen døde solgte Brenda gården og kjøpte et stort hus hun malte blått. Et spise, møte og losji hus. Det var forbeholdt kvinner i starten, men etterhvert ble det for begge kjønn. Brenda har blitte en aldrende dame, hennes datter Rebekka og fosterdatteren Sol hjelper henne. Alle er opptatt av politikk, samfunn og religion. Fine små diskusjoner for eksempel om boka til K. Krogh «Albertine», moter, klær osv.

Lasse roter seg stadig bort i noe, men han har utrolig mange måter han kommer seg fram og videre på. Denne boka er til tider ganske så humoristisk. Mange kjente folk er flettet inn i historiene som Svein Foyn, oppfinneren av granatharpunene og Elise Wærenskjold når han er i Texas osv. Lasse drar og jobber med bomulls-innhøstning, som gårdsarbeider, kveg-cowboy, tømmerhugger og til slutt styrmann i Seattle.

Agnes er på samme sted hos en familie i 6 år, hos Samson til han og den ene datteren dør i difteri. Da tar hun med seg den 12 år gamle datteren hans og drar til Brenda. Ti år etter at Lasse dro møtes Agnes og Lasse i Seattle. 

Denne boka skiller seg ut ved at Lasse var en eventyrer og jeg koste meg veldig med alt han kom opp i av merkelige situasjoner og hvordan han handlet når damene ville ha han. En morsom bok, med gode linker til samtiden!
God miks av historisk riktige ting som skjedde og alt det oppdiktede som gir kjøtt på beinet.

Det er ganske spesielt at det er tre innleser til de tre lydbøkene, men det funker veldig bra fordi det er ulike personer bøkene handler om, Maria Enstad tolker boka veldig bra!


Coveret til bøkene er ikke spesielt spennende og tiltrekker seg nok ikke lesere om man bare ser på den visuelle biten, serien hadde fortjent noe bedre cover. 


       Serien om utvandringen til Amerika:
1 . Drømmen om Amerika, utgitt 2006, lest av Anne Krigsvoll
2. Gullrush, utgitt 2008, lest av Birgitte Victoria Svendsen
3. Det lovende land, utgitt 2010, lest av Maria Enstad

Utgitt på Lydbokforlaget 2010
Spilletid 12t 29 min
Biblioteket, lånt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!