fredag 23. februar 2018

Lillehammer,foredag av Borgny Svalastog
Borgny Svalastog presenterer et utvalg av sine arbeider og prosjekter på Oppland kunstsenter fredag 23. februar. Det var et interessant foredrag der hun snakket om hvordan hun har jobbet, utstillingene sine  og ideene bak.

Borgny Farstad Svalastog (1943) arbeider med tekstil, grafikk, tegning, pastell, skulptur og installasjoner. Arbeidene hennes tematiserer både kjønn, seksuell legning,  etnisitet og religion.  
Svalastog står bak store kirkeutsmykninger, hun har laget en rekke bispekåper og kirketekstiler til mer enn 40 kirker. Parallelt med kirkekunsten arbeider hun med billedkunst. Monotypier og installasjoner har inngått i utstillings- og utsmykningsprosjekter i inn- og utland. Spesielt kan nevnes utstillingene i Meissendomen i Meissen i Tyskland (2003) og i Pilegrimsmuseet i Santiago de Compostela i Spania (2006). 
Etter vandring videre til Island, Hamar, Trondheim og senere Danmark, inngår ett av verkene – «Jeg er ikke noe tess til å gå. 500 par sko i glass i retning Nidaros» – i dag i utsmykningen av Gulset kirke. i 2016 mottok hun dekorasjonen Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sitt kunstneriske virke.
(teksten er lånt fra invitasjonen)Jeg viser noen av bildene som hun snakket om og utstillingene hun sine. Hun har hatt utrolig mange utstillinger og holdt et foredrag på en og en halv time. Derfor viser jeg bare lite knippe av bilder fra hennes produktive liv. 
Som man ser satt jeg skjevt til, så bildekvaliteten er ikke topp. Når man tar bilder av bilder på vegg blir det ymse, men det er en smakebit.

 Hun er opptatt av det religiøse i tematikken sin

 Borgny snakket så morsomt om hvordan verkene hennes ble til, som dette!

  Hun har laget en rekke bispekåper og kirketekstiler til ca 50 kirker, sa hun
 Arbeidene hennes tematiserer både kjønn og seksuell legning, noe hun snakket om.

 Kirketekstil skal passe inn, her en prestekappe til Lersja kirke og en Monotypier 

 Utstillinger over hele landet og i utlandet, med kirketekstiler som vi ser her

 En enorm produksjon og utstillings virksomhet, må man si.

 Et spennende prosjekt hun fortalte mye om, de er laget som vi ser i mange farger.

Litt av et dokumentasjon, flott!

 Ser man nøye etter er det glass sko over alt

 Hun okkuperte hele hjemmet sitt under arbeid, fortalte hun 
Mot store prosjekter var/er alle bord i huset opptatt.

En fargerik og sprudlende kunnskapsrik dame, det virkelig var morsomt å lytte til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!