søndag 16. desember 2018

Sveen, Lars Petter "Fem stjerner"


Når krigen herjer i Somalia, man er ung og midt i den, hva gjør man da?

Boka starter med at fem ungdommer er ute på Middelhavet, i en overfylt båt. Boka starter med slutten, litt forvirrende. Hvert kapittel blir fortalt av hver av de fem ungdommene, i tilfeldig rekkefølge. Slik blir vi kjent med hver enkelt av dem og føler hva de tenker og føler for de andre.
Dette er en roman, ikke en reel flukt som beskrives.

Historien går tilbake til hva som skjedde på hjemstedet til Said og Aisha. De er søskenbarn og har alltid følt en nær tilknytning til hverandre. De var vitner til mye vold mens herjingene pågikk i de Somaliske landsbyen. 
De ble begge to tatt til fanger av al- Shabaab. Said som soldat og Aisha ble Morhodes som sin tredje kone. Aisha var16 år, ble brennmerket og misbrukt. Hun ble hakket på og mislikt av hans to andre koner.. 

De klarer å rømme etterhvert og går i dagevis. De kommer til en flyktningeleir, der møter de Aaliyah, Isir og Khadar. Sammen flykter de fra Somalia til Tripoli i Libya, på vei til Europa. Det er en lang reise og penger har de ikke, så det må de skaffe seg underveis. 

Alle har de sine drømmer og mange bekymringer. Reisen går via Etiopia og Khartoum. Isir blir lederen for de fem, hun er rappkjeftet og sta. Aaliyah og Aisha jobber hardt med å få penger. Isir og gutta tar til mer drastiske grep. Alle tar i et for å skaffe penger, noe som ikke er lett.

Fra Khartoum er det mange dager på et lasteplan gjennom ørkenen til Tripoli. De blir ofte utsatt for pengeutpressing av vakter langs vegen. Noen får diare og dør, flere blir syke.
De fem holder sammen, men det oppstår gnisninger mellom dem pga. ulike hemmeligheter. Hvem er de egentlig og hvorfor rømmer de? Det får vi etterhvert vite noe om.

Aaliyah og Aisha er de som holder mest i sammen, men når Aaliyah forteller om ringen, historien og spådommene hennes, begynner Aisha og tvile på hvem hun egentlig er. Aisha skjønner at hun er gravid og det har Aaliyah oppdaget.

Det blir en lang, kronglet flukt som tærer på alle og de må igjennom mange prøvelser før de tilslutt kommer seg ombord i en båt... Men her skjer det noe.

Jeg likte boka godt og likte tilvisningene som jeg ikke oppdaget før boka var ferdig. Det var elegant gjort. Dette er en konstruert roman, men jeg synes den bygger fint på hendelser og historier man har hørt. Det viktigste med denne romanen er nok forholdet mellom de unge, hvordan det beskrives i oppførsel, medmenneskelighet, drømmer, psykisk, fortelling teknisk osv. som løfter boka og gjør den unik.

Neste bok ligger klar "Fem Skyggar" så de overlevde tydeligvis båtferden. 

251 sider, 
leseeksemplar
 
Har utgitt flere bøker og fått mange priser.

7 kommentarer:

 1. Så gøy at du har lest og likt boken. Nå er jeg igang med Fem skuggar og storkoser meg videre med serien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var morsomt at vi er igang å lese sammen bok.

   Slett
 2. Denne har jeg også på vent... alle de bøkene.. Godt du likte den i alle fall.:)
  Har mange bøker om tematikken og jobber med unge enslige mindreårige flyktninger, så det er ikke akkurat ukjent tematikk, men jeg synes det kan være litt interessant å se hvordan Sveen har skrevet om dette. Han har også fått en del god kritikk, og det er ikke å kimse av..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet han har fått litt kritikk, fordi han ikke har brukt noen ekte emigranthistorier blant annet. Men, jeg synes ikke den kritikken er helt berettiget fordi han er mer opptatt av psyken til de unge og hva som skjer med dem, mer enn selve flukten.
   Jeg startet opp i går kveld med bok nr 2 og den handler enda mer om løgnene de tror de må fortelle, for sannheten tror de ikke er bra nok. (jeg har bare kommet til side 50, så kanskje litt kjapp tolkning.)
   Dette er en bok du absolutt bør lese Anita, for glem flukten.
   Man kan aldri lære nok om hvordan barn og unge tenker. Det er stoff man ikke finner i lærebøkene. Det vet jeg mye om og fått merke selv som adoptivmor, til barn som ikke kunne kodene i Norge, når de kom hit.

   Slett
 3. Høres jo trist ut, hele tiden er det om krig og vonde ting rundt oss. Kan du ikke anbefale en morsom bok?! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, det kommer snart en om den fantastiske skogen.

   Slett
 4. Hei Ingun! Du har vunnet 3.premie i diktlesesirkelen. Send meg adressen din så kommer bok. Se bloggen min for mer info. Gratulerer.:)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!