En super julegave til den som ønsker å få mer ut av turer i skog og mark
Dette er en superflott julegave til den
som vil vite mer om naturen som omgir oss. Jeg tok denne med på hytta i sommer
og har lest den sporadisk der før jeg har gått på turer i skogen i høst og frem
til nå.
Denne boka handler om å oppleve skogen,
bare ta en rusletur i skogen. Gå inn i skogen og se deg omkring, vær deg
selv, sette deg ned og hør på vinden i tretoppene, lytt etter dyrelivet og få
ro. Gå en tur gjerne alene, da ser man mer dyreliv om man er stille.
I denne boka står det en del om skogens
innbyggere, både over og under jorda. Hvordan trær og sopp opererer
samlet, de hjelper hverandre og har et intimt samliv og samarbeid for å
overleve. Du kan lese om glupske planter og levende fossiler, spennende!
Denne boka handler ikke om langturer, men
å nyte naturen. Se spindelvevet som skinner med dråper i seg etter regnet eller
mosen som er så myk å ta på.
Det er mange fine bilder i boka. Her er vi
i kapittel 2 og med den morsomme overskriften
"Wood Wide Web, internettet under
overflata"
Det handler om samhandlingen mellom ulike
planter, hvordan de drar nytte av hverandre. Her er soppen budbringer og vareleverandør
til trær, det kalles sopprot eller mykorrhiza. De har et kjempenettverk under
jorden. Ikke all sopp danner sopprot, noen skaffer seg næring ved å bryte ned
død vev som stubber.
Det er egne kapitler om -Da skogen kom til
Landet, Fra istid, til steinørken og til i dag hvor det gror helt igjen noen
steder. Skogen kan fortelle oss mye om kulturarven vår. Gjengrodde stier og
trær sin alder og utforming.
Blomster , bier, bær og livet i
skogen omtales grundig.
Sisselrot er lett å kjenne igjen. Den er en plante som trives best på steiner og stubber, den vil ikke ha god jord. Viste du at Stri kråkefot (under vekst i tett granskog) ikke har endret seg på 425 millioner år.
Bildet over viser strutsevinger, de ble brukt som grønnsak her i landet før, men nå er det ingen som bruker denne næringsrike og smakfulle grønnsaken som smaker som spinat. Den har høyt innhold av antioksidanter og omega 3fettsyrer. Bør høstes i mai, en eksklusiv vår grønnsak.
Hva skjer når skogen hugges, særlig flatehogst er dramatisk, men det tar ikke lang tid før lyskjære voksvillige planter finner hogstflatene som denne Røsslyngen som er en pionerplante. De er ikke store plantene, men de har en enorm frøproduksjon, er de ikke vakre?
Denne boka vil gi deg aha-opplevelser og mye ny læring.
Men da må du vil ikke haste avgårde, men ta deg tid i skogen, nyt den!
NB: Alle bildene er fra boka.
Utgitt på PAX, 2018.
268 sider, med mange fine bilder og register.
Leseeksemplar fra forlaget.
Dette høres ut som en bok for meg. Jeg elsker skogen.
SvarSlettJeg inviterer deg herved til å bli med meg på fjellhytta til sommeren, slik at vi kan gå turer i min skog, se oss rundt og nyte stillheten. Ikke mange mennesker der, heldigvis!
Hilsen fra Tove/fargeneforteller
Jeg blir med deg på tur til Gudbrandsdalen, det hadde vært hyggelig!
SlettJa, det er en fin bok, hvor det står mye rart i som jeg ikke hadde tenkt på, men det er jo ikke en bok man leser fra perm til perm. Det er derfor jeg har hatt den liggende på hytta og lest litt nå og da. Ha en fin solsnuaften!
Gleder meg til det! Hilsen Tove
SlettFor en fin bok, tenkte på utegruppe i barnehage med en gang jeg leste dette. Takk for supert tips Ingun!
SvarSlettJa, det hadde denne egnet seg godt som. Tenk de flotte strutsevingene f.eks, det har jeg aldri hørt om at var spiselige. i Canada omsettes det strutseving for ti millioner dollar i året, og vi bruker dem ikke.
SlettHa en fin solsnuaften.