fredag 21. desember 2018

Larsson, John Yngvar og Dalen, Lars Sandved "Den fantastiske skogen"


En super julegave til den som ønsker å få mer ut av turer i skog og mark

Dette er en superflott julegave til den som vil vite mer om naturen som omgir oss. Jeg tok denne med på hytta i sommer og har lest den sporadisk der før jeg har gått på turer i skogen i høst og frem til nå. 

Denne boka handler om å oppleve skogen, bare ta en rusletur i skogen. Gå inn i skogen og se deg omkring, vær deg selv, sette deg ned og hør på vinden i tretoppene, lytt etter dyrelivet og få ro. Gå en tur gjerne alene, da ser man mer dyreliv om man er stille.

I denne boka står det en del om skogens innbyggere, både over og under jorda. Hvordan trær og sopp opererer samlet, de hjelper hverandre og har et intimt samliv og samarbeid for å overleve. Du kan lese om glupske planter og levende fossiler, spennende! 

Denne boka handler ikke om langturer, men å nyte naturen. Se spindelvevet som skinner med dråper i seg etter regnet eller mosen som er så myk å ta på. Det er mange fine bilder i boka. Her er vi i kapittel 2 og med den morsomme overskriften 
"Wood Wide Web, internettet under overflata"
Det handler om samhandlingen mellom ulike planter, hvordan de drar nytte av hverandre. Her er soppen budbringer og vareleverandør til trær, det kalles sopprot eller mykorrhiza. De har et kjempenettverk under jorden. Ikke all sopp danner sopprot, noen skaffer seg næring ved å bryte ned død vev som stubber.

Det er egne kapitler om -Da skogen kom til Landet, Fra istid, til steinørken og til i dag hvor det gror helt igjen noen steder. Skogen kan fortelle oss mye om kulturarven vår. Gjengrodde stier og trær sin alder og utforming.
Blomster , bier, bær og livet i skogen omtales grundig.Sisselrot er lett å kjenne igjen. Den er en plante som trives best på steiner og stubber, den vil ikke ha god jord. Viste du at Stri kråkefot (under vekst i tett granskog) ikke har endret seg på 425 millioner år.


Mat og medisin er spennende, noe vi ikke er så flinke til å ta vare på mer, hverken av kunnskap eller bruke. Vi tenker først og fremst på bær og nøtter, men tidligere tiders mennesker brukte mye sopp, groer, skudd og saft fra trærne. Skogen har både mat og medisiner, noe kan være giftig, så obs.

Bildet over viser strutsevinger, de ble brukt som grønnsak her i landet før, men nå er det ingen som bruker denne næringsrike og smakfulle grønnsaken som smaker som spinat. Den har høyt innhold av antioksidanter og omega 3fettsyrer. Bør høstes i mai, en eksklusiv vår grønnsak.Hva skjer når skogen hugges, særlig flatehogst er dramatisk, men det tar ikke lang tid før lyskjære voksvillige planter finner hogstflatene som denne Røsslyngen som er en pionerplante. De er ikke store plantene, men de har en enorm frøproduksjon, er de ikke vakre?

Denne boka vil gi deg aha-opplevelser og mye ny læring. 
Men da må du vil ikke haste avgårde, men ta deg tid i skogen, nyt den!
NB: Alle bildene er fra boka.

Utgitt på PAX, 2018. 
268 sider, med mange fine bilder og register.
Leseeksemplar fra forlaget.

5 kommentarer:

 1. Dette høres ut som en bok for meg. Jeg elsker skogen.
  Jeg inviterer deg herved til å bli med meg på fjellhytta til sommeren, slik at vi kan gå turer i min skog, se oss rundt og nyte stillheten. Ikke mange mennesker der, heldigvis!
  Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir med deg på tur til Gudbrandsdalen, det hadde vært hyggelig!
   Ja, det er en fin bok, hvor det står mye rart i som jeg ikke hadde tenkt på, men det er jo ikke en bok man leser fra perm til perm. Det er derfor jeg har hatt den liggende på hytta og lest litt nå og da. Ha en fin solsnuaften!

   Slett
  2. Gleder meg til det! Hilsen Tove

   Slett
 2. For en fin bok, tenkte på utegruppe i barnehage med en gang jeg leste dette. Takk for supert tips Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde denne egnet seg godt som. Tenk de flotte strutsevingene f.eks, det har jeg aldri hørt om at var spiselige. i Canada omsettes det strutseving for ti millioner dollar i året, og vi bruker dem ikke.
   Ha en fin solsnuaften.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!