tirsdag 24. september 2019

Italiaturen, "Vines verden, Savoyenes rike", del 3

 Denne dagen dro vi på vin tur i buss med guiden Trond (en av eierne til stedet der vi bodde) Han startet allerede i Asti og fortelle om den enorme flaskefabrikken, vi kjørte forbi. Der var også fabrikken som laget etiketter til vinflaskene og forretninger som forhandlet maskinen for vinbøndene.
 Om jeg ikke husker feil, er dette slottet der Napoleon dro, og bodde en periode.
 (Nesten alle bildene er tatt fra bussen, så det blir der etter)

Vin markene suser forbi, der i står som stramme snorer

Vi skal og besøke dette stedet som presser, destillerer og lagrer vinen til Cascina Desderi.

 Vi går inn i produksjonslokalet etter å ha fått en rask info om høsting og pressing av druene

 Her lagres og står vinen til gjæring, enorme dunker 

 Vi hører på hvordan produksjonen skjer. Alt er tydelige merkingen, tenk om noen tusen liter ble feil 

Trond forteller om lagring, tapping, ulike fat, kvalitet osv. Vi fikk naturligvis teste litt vin.

 Denne vingården lå fantastisk flott til, med butikk hvor man kunne kjøpe vin. osv.

 Denne ovnen var helt utrolig flott og spesiell. 
Dette får være nok fra dette stedet som produserer vinen (litt gratis reklame fra meg)

 Turen går videre over fantastiske områder med vin produksjon

 Gjennom små byer, med store slott (Vin eiernes)

 Nydelig kulturlandskap
Vi fikk høre mang og meget om kulturlandskapet, kulturhistorisk og naturhistorisk.

 Verden er som et egg. Når jordplatene braket sammen for lenge siden dannet de fjellkjeden som går gjennom hele Italia fra nord til sør. Det som er spesielt i nord er at fjellene danner en hestesko i nord og gir derfor ekstra godt jordsmonn og solinnstråling for vindyrking.
 Disse bildene og de under er fra Barolo dalen, med 11 landsbyer. Den vinen som blir kalt kongenes vin og vinens konge kommer der fra.  I romertiden tok soldatene med seg vinranker fra Hellas til Italia, de hadde krav på en halv liter vin hver dag, derfor måtte den produseres på stedet. De første vinranken ble plantet på Sicilia og ved vulkanen Etna.

 Den gode vinen trenger 3 ting. Det er sol, vann og god jord. 
De kan strekke røttene sine ned i bakken opp til 20-25 meter etter vann.
Vinrankene blir mellom 70 og 100 år gamle, før de må erstattes.

 Vinen har første prioritert i bakker, særlig syd og syd-vest er best

 Fantastiske områder med vinranker

 Vi stoppet og tok en pause i Alba, mer om Alba i neste innlegg

 Vi ble kjørt til en fantastisk flott beliggende restaurant

hvor vi spiste og hygget oss lenge, for en utsikt!

Her ble vi servert en syv retters lunch, med vin til. Fantastisk godt og nydelig servert. 
Jeg klarte ikke spise mer den dagen


Så bar det hjemover, gjennom flotte landsbyer 

 og vin marker så langt øyet rekker

Etter så mange inntrykk, mye god mat og vin, 
gikk det nesten rundt i hodet mitt.



Innlegg fra turen:
Del 5  Et døgn i Milano

4 kommentarer:

  1. Syvretter til lunch, høres helt fantastisk ut. Digger bildene dine, også det siste :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine. Vi spiste flere dager fem retters til kvelds, så jeg følte at jeg la på meg flere kilo mens jeg var der. Det hadde jeg heldigvis ikke gjort, men å spise så mye og ofte seint om kvelden er jeg ikke vant med.
      Gled deg til du skal til Italia

      Slett
  2. Beklager sene svar fra meg, men har både undervist på to skoler og vært en helg på fjellet.
    Jeg blir helt syk etter å komme tilbake hit. For meg er Italia helt topp, og det beste vinlandet. Og Barolo vin er himmelsk!
    For en tur dere har hatt. Jeg har vel sagt det før, men jeg blir misunnelig (på en god måte.)
    Du har spurt om Asti Spumante er å få på Vinmonopolet. De hadde den alltid før, men som sagt - den er ganske så søt og aller best til jordbær. Hilsen Tove

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!