søndag 8. september 2019

Subutex Vernon nr 2 av Virginie Despentes
Historien fra Paris sin ukjente side


Den første boka i trilogien om Vernon Subotex, var en heftig bok som endte med at vennen Xavier ble banket opp og Vernon fortsetter livet som uteligger. Dette er andre boka i serien. Denne bok er mer rolig, med flere ulike fortellinger som er både triste, grusomme og morsomme om livet til og rundt Vernon.

Vernon bodde hos en tid hos Eline, men hun orket han ikke mer og Vernon dro. Han fikk sette igjen en bag der, som Eline sa hun skulle passe på. En dag ringer det på døra og Eline får besøk av Pamela Kant, filmstjerna og sier at hun skal hente baggen til Vernon. Hun får ikke den og dagen etter er det innbrudd, hvor baggen ble stjålet. Den inneholder filmen til rockestjerna Alex Beach. Et bånd hvor han snakker om livet han har levd, rusen og politikken i Frankrike.Vi får høre en del av innholdet i filmen, sterke saker....

Vernon vil ikke bo tilfeldig hos folk mer, han vil bo i Parken Buttes- Chaumont, sammen med uteligger vennene sine. Vernon har funnet et fint sted, men en dag sier Charles: "Hvorfor er det så mange som vil ha tak i deg, Vernon? Det kan ikke Vernon svare på.

Det kommer mange og besøker Vernon i parken, alle har ulike historier å fortelle.
Aicha sin historie er svært lang og tar mye av boka. Hun vokste opp med faren i trygge omgivelser, før moren dro sin veg. Vi får høre om hvem moren var og ble, etterhvert. Dette endret Aicha......
Hyena og Celest sine drømmer og Pamela som alle vet hvem er. De svermer rundt Vernon og ser på han nærmest som en helt, eller konge....????

Mange morsomme personligheter, med både tragisk og morsomme historier bak seg. 
Eks: Charles, en gammel snåling som har tak over hodet, men lever som en arbeidsløs boms. En dag vinner han mye penger i et lotteri. Hva skal bruke pengene til? Jeg vil ikke kjøpe fint hus, og han sier ingen ting til sin samboer Vero som han har levd med gjennom 20 år. Han fortsetter å leve sitt liv, men sjekker ikke mer hva ting koster og kjøper ett par dyre joggesko hver mnd.
Eller på slutten av boka der vi møter Olga i nattkjolen, mens hun håndterer motorsaga.

Alle menneskene er folk som er litt annerledes, folk med dop, arbeidsløse, kunstnerdrømmer osv. Eks: Xavier har hatt et gjennombrudd som filmskaper og det var det. Utrolig morsomt å høre hvordan kona snakker om Xavier. Overklasse jenta som forelsket seg og giftet seg under sin stand og som foreldrene advarte mot. Orker hun mer?

Vennegjengen vokser og vokser rundt Vernon, de bygget et fristed, det flyttes rundt og ingen vet hvor de er. Det blitt nesten litt religiøst over det, på en sær måte... 
Folk søker etter noe i fellesskap, noe å stå opp for. All urettferdighet i samfunnet. Som et forspill til det vi har sett nå. Folket med de gule vestene som ikke vil finne seg i all urettferdigheten i Frankrike? 
Vennene i parken er folk som har levd og lever på kanten av det normale for å overleve. Så man kan si at her er det egentlig mye politisk stoff, men det ligger litt skjult. Hatet mot rikmanns diktaturet skinner igjennom og voldelige ting skjer.

Gjengen prøvde å etablere en fristad, så jeg gleder meg til neste bok for å henge med dem og høre hva de foretar seg. Dette skal bli en trilogi, så håper tredje boka tar kaka! Denne var underholdene, en svært spesiell og sær historie som virkelig kan by på store utfordringer, med tanke på slutten. Hvordan vil dette gå i lengden?
Den første romanen var som en eksplosjon om Vernon, denne er mest om "Bli kjent med folka rundt Vernon". 
Det blir ikke kjedelig for her skjer mye, mange merkelige personer som tiltrekkes Vernons og hans plett på jord, han blir et samlingspunkt et kollektiv hvor man finner nye venner, lytter til musikk og drikker. Hva er det med den mannen Vernon?

Fanny Vaager leser boka utrolig bra, jeg har faktisk hørt den to ganger for å få med meg alt. Det er så mye som skjer og så mange folk og temaer, så her må man notere litt underveis, det er min anbefaling. 

Spilletid 13 timer. 13 minutter.
Kilde Leseeksemplar: Lydbokforlaget, 2019
Utgitt som bok på Gyldendal

9 kommentarer:

 1. Kan vara knepigt när persongalleriet är stort och så, men ibland funkar det ju. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Den har jag läst men den funkade inte så bra för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Ojoj, inget för mig som har så trassligt minne! Tack för smakbit och trevlig söndagkväll!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten, jag kände inte till den serien. Stort persongalleri brukar vara lite knepigt för mig.

  SvarSlett
 5. Det måste varit en bra bok om du kunde lyssna två gånger.

  SvarSlett
 6. Takk for mange hyggelige kommentarer. Det er en bok som viser til starten, sinne og frustrasjonen i det Franske folk, som endte med de gule vestene.

  SvarSlett
 7. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Tror jeg må få med meg denne også.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. den er absolutt en bok som forteller mye om hva som skjer i Frankrike. Det er alle historiene rundt Subutex, de som er bostedsløse, bofaste men har en søken etter et mer innholdsrikt liv og for likhet, åpenhet og et sosialt liv.
   Derfor er det egentlig en viktig politisk bok, gleder meg til den siste og hvordan det går med dem.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!