mandag 30. september 2019

Den siste vikingkongen, Keiserens leiesoldat, bok 3 av Jan Ove Ekeberg


3 bok i serien om Harald Sigurdsson, i Væringgarden,

Harald Sigurdson kom til Keiserbyen Konstantinopel i det Bysantinske rike (nå Istanbul). Den mektige hovedstaden i det øst-romerske riket. Harald kom dit som ung mann og har vært der i flere år allerede. vi er i år 1037 Harald er i Keiserens livgarde, den som ble kaldt Væringgarden som besto av menn fra nord.
Det kommer en mann fra Norge, Eystein Torbergsson, han vil at Harald skal komme hjem og styre Norge, for Magnus er ingen god konge.  Her er du bare en trell! sier Eystein. Det likte ikke Harald å høre, det blir et basketak og Eystein kaster en svart slange på Harald, han blir bitt og syk.

Keiserinnen Zoe regjerer, for hennes mann Mikael den 4 er syk. De har ingen barn, men har adoptivsønnen Mikael som er Kong Konstantin sin nevø. 
Keisersønnen Mikael den 4. vil gjenerobre den østlige delen av Sicilia, som de kaller Sikiløy, den har vært under Bysants, og de vil ha den tilbake. Han får med seg Harald og mange fra Væringgarden på den lange ferden. 

Vi blir kjent med Azim, som frykter for sitt folk, der han og sønnen Roan ser 8 skip komme mot dem, landsbyen deres brennes ned. Azim er muslim og en mann som blir viktig i boka, for han kan flere språk og er legekyndig.

De vinner tilbake Sicilia, fryktelige kamper. Utrolig mange mennesker som dør på en bestialsk måte. De drar til Grekenland for å reparere båtene og å komme seg etter det blodige felttoget. 
Der får Mikael en ide om å reise til Jerusalem eller Jorsal som det het for å be ved Jesu grav. Han vil be for alle som måtte dø i kamp. Det var blitt drept så mange så han trengte tilgivelse for det evig liv. Året har blitt 1040. 
Muslimene har styringen på byen og Mikael må reise i hemmelighet med en liten eskorte av sterke væringer og Azim som kan flere språk. Det er den norske væringhøvdingen Harald som følger han.

De opplever mye på sin ferd til Jerusalem. Treffer igjen Nordmenn, og blir ranet av Beduiner da de skal til Jordanelven, men de tar igjen. Her må Harald ta noen valg som han skal lide for seinere ovenfor Mikael. Mange fine historier om hester, kameler og vann. 

På hjemvegen tar Mikael igjen for Harald sin oppførsel. Harald blir hans fange og lider fryktelig på vegen hjem når de kom til Konstantinopel, der ble han en som skulle dø på Hypodromen. Samtidig skjer det mye i de mektige gemakker, i 1042 Keiser Mikael dør og Zoe, hun får lide. 

Historien fortsetter og vi vet at Harald og flere av de andre væringene kom seg i sikkerhet og løgnene til Konstantin blir fortalt, og det gikk hard utover Mikael den 4, uff!

Dette er litt av en fortelling, utrolig intens og voldelig, men så spennende! 

Harald skal dra fra Konstantinopel, og da håper jeg neste bok handler om Kiev og Novgorod og kjæresten hans Jelisaveta. Datteren til Jaroslav, som vi møtte i bok 1.

En skikkelig spennende og flott roman, med god flyt og men med forferdelige hendelser! Liker mann historier fra Vikingtiden, må man bare akseptere stygge sloss og kamp historier!

Litt av noen avstander de dro i denne boka

Roman serien om Den siste Vikingkongen er basert på virkelige hendelser i Harald Hardrådes liv


1. Kongens læregutt
2. Djevelens rytter
3. Keiserens leiesoldat

Utgitt på Gyldendal 2019
335 sider, inkl. fin navnetavle 
Kilde: Leseeksemplar

Lydbokforlaget 2019
spilletid 10.44 min. Lest veldig bra av Erik Hivju
Kilde Lytteeksemplar


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!