torsdag 5. september 2019

De som dreper drømmer sover aldri av Jan Guillou


Dramatikken snører seg sammen for Eric og Gertrud på 70 tallet.

Onkel Sverre dør, han som var hovedperson i 2. boka "Dandy"(se under). Sverre bodde midt i smørøyet og omgikk forfattere og kunstnere som Virginia Woolf og andre kjente kunstnere i distriktet Bloomsbery i London på begynnelsen av 1900 tallet.
Sverre hadde en stor kunstsamling og to av de mest betydningsfulle maleriene han eide av Vincent van Gogh har han testamentert til museet i Rijksmuseet i Amsterdam. Sverre hadde satt opp et ryddig testament, han hadde levd i et homoseksuelt samboerskap og hadde ingen barn. Det var mange som ikke var så fornøyde over utfallet av arv. Arveoppgjør har skaket og splittet familien før, så alle forsøker å skjerpe seg.

Eric jobber fortsatt som advokat hos Sjøgren. Kjæresten Gertrud, som også er advokat er i Tyskland med deres felles sønn Eric Maria. Gertrud synes det var vanskelig å fremstå som politisk radikal og alenemor. Vi husker fra forrige bok at hun gift seget proforma med Wolfgang,(fra bok 6). Slik at de fremstår som et par, mor og far med et barn, i trygge omgivelser. Slik er de mer anonyme i sitt sterke politiske arbeid på venstresiden i Hamburg. Det er store splittelser innad i politikken og sikkerhetstjenesten avlytter mistenkte over alt, også i hjemmet blir man overvåket. (Sett med dagens øyner nesten litt komisk, men tror nok at det kan ha vært slik i Tyskland.) 

I Gertruds omgangskrets er det flere og flere som blir fengslet, eller drept. 
Hemmelige agenter finnes også i Sverige, de avlytter mistenkelige personer som de kaller "Terrorister", Eric er en av disse som lever dette farlige livet på fritiden. Han drar til Hamburg, for å møte sin fremtidige kone Gertrud, han orker ikke lenger dette splitta livet, men avissidene møter han med at Terrorr prinsessen er drept og leiligheten hennes er ramponert.

Det er spennende å høre hvordan avisen jobbet, med tematikken. Hvem og hvorfor skjedde dette? Var hun virkelig skyldig? Hvem skal ta ansvaret for Eric Maria?
Naturligvis er det Eric som drar med han, men da blir det avisoppslag om at han har kidnappet gutten. Wolfgang og Uwe får det tøft, uthengt i avisene som homoseksuelle og kastet ut av leiligheten. 

Det blir naturligvis en hard kamp, men advokaten Eric kan sin lekse og får overta sønnen. Eric viser seg som en ansvarlig og fin far for Eric, men Maria kan han ikke hete i Svensk barnehage. 

Hva jeg synes om boka! Det er et vanskelig spørsmål.  
Jeg må bare innrømme at jeg aldri har vært så veldig politisk av meg, og ramlet av noen ganger. (Litt for politisk og jus for meg)  På en annen side skildres samfunnet bra og det ble skikkelig dramatikk og spenningskurvene ble heftige, etterhvert. 
Dette er langt ifra noe kjedelig bok, Guillou skriver utrolig bra, og har god innsikt på mye og skildrer tidsperioden veldig godt, ang mat, samvær, homoseksualitet, arv, barneoppdragelse osv. 

For dem som var veldig politisk interessert vil nok denne boka gi dem litt mer, men jeg ser at dette har skjedd og ser på dette som politisk historie og det er jo viktig å få med seg.

Denne serien begynte fantastisk med særlig de to første bøkene, så har det vært litt ujevnt. 
Forfatteren skal skildre det store århundre, så da er det iallfall 80 og 90 tallet igjen. (og siste halvdel av 70 tallet). Jeg skal henge på og lese de siste også. Elsker slike historiske bøker 


Utgitt på Vigmostad & Bjørke 2018
sider 495
Lånt på biblioteket


Linker til de andre bøker i serien, "Det store århundre" som jeg har omtalt:

1. "Brobyggerne", utgitt 2011. Fantastisk bra! Mest om Lauritz og Oscar
2. "Dandy", 2012. En bok jeg synes var veldig bra om Sverre, og kunstnermiljøet i London
3. "Mellom rødt og svart", 2013. Den var til tider litt kjedelig, fortellende om tiden før 2. verdenskrig, OK, grei.
4. "Ikke vil se", 2014, Lauritz og Ingeborg flytter til Sverige og om de fire barna. Fin-Bra.
5. "Blå stjerne", 2015. Bra, informativ om spionasje, svik og tilhørighet og Johanne som hjelper jødene ut av Norge.
6. "Ekte amerikanske jeans" 2016 , Eric, Oscar sitt barnebarn er hovedpersonen her, boka handler om 50 tallet.
7. "1968", utgitt 2017
8. "De som dreper drømmer sover aldri", utgitt 2018, Eric og Gertrud.

Andre som har lest boka: Tine

2 kommentarer:

 1. Jeg har bestilt Vindbaronene på biblioteket. Får den en av dagene.
  Gleder meg til bilder fra Italia. Vi snakkes. God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg til Vindbaroner og jeg skal hive meg over bildene fra Italia så fort jeg kan!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!