fredag 16. november 2018

Despentes Virginie "Vernon Subutex"


Paris, sett fra en litt annen vinkel enn fra turistbrosjyrer!

Dette er første boka i en serie på tre om Vernon og undergrunns livet i Paris. Et brutalt møte med baksiden av byen med porno, film, narko, uteligger og artist miljøet i Paris.

Vernon er ca. femti år og har vært en viktig person å kjenne i Paris, han kan alt om musikk. Han har drevet en platebutikk "Revolver" i alle år. Men, ingen kjøpte  CD-plater mer og han gikk konkurs. Vinylplatene solgte han på eBay etter at butikken ble vekk.
Alt tar slutte av midler en dag og når sosialstønaden også tar slutt er det hans venn, rockestjerne Alex Bleach som hjelper han med husleia i et par år.

De har begge levd i et punkmiljø, med masse festing og dop. En dag finner de Alex på et hotell, død av overdose i et badekar.
Vooopps, der forsvant Vernon sin støttespiller og han blir kastet på gata, når ikke husleia blir betalt. Han har noen video-opptak av Alex, som Alex selv har tatt opp. De tar han med når han forlater leiligheten.

Hva gjør han nå, med en bag i hånden forlater han leiligheten?
Så begynner en reise rundt til ulike kamerater og venninner. Dette er som en i en film hvor vi følger han, møter ulike personer som han havner hos. Det handler om alle hans tidligere kunder fra sjappa og det innebærer veldig forskjellige folk, med ulik status og klassebakgrunn.
Vi blir kjent med disse personene og fortellingen om han, de ulike miljøene og folka kommer vi tett inn på og får høre deres historier.

Vernon har diktet opp en historie om at han er bare på besøk i Paris, for egentlig bor han i Canada og spør om å få sofa-surfe hos gamle venner. Det første sted hvor han får overnatte er hos Emilie. Hos henne får han deponert Alex sine bånd, mot en Mac og så han kan surfe på facebook etter steder å bo og å finne gamle venner.

Xavier og Vernon er barndomsvenner.  Xavier sin kone er en overklasse jente og misliker Vernon og hans livsstil. De skal til Roma en helg, mot at han passer hunden. Det er herlige betraktninger om hvordan de bor, kles-stil og Xavier som er en mann med høyrevridde tanker. Xavier er manusforfatter og hatet Alex og glad han er død.

Vernon farter fra den ene sofaen/senga til den annen og er innom utrolig mange ulike folk. Mange fantasifulle personligheter som kan oppfattes som svært rå. Litt av en reise i Paris sin underverden. Han snakker om Alex og forteller om opptakene han har.

Vi møter folk fra filmbransjen En tidligere narkoman, Sylvie. Hun elsket Alex og lærte han mye om livet sier hun. Vernon er helt pengeløs og stjeler noen ting fra henne, det blir hets av Vernon på face book.

Vi møter mange ulike folk, eks: Hyena, nett-troll som gjør alt for penger og har massevis av identiteter og kan bruke dem til positiv og negativ omtale. Hun blir med i jakten på finne ut hvem som sitter på video båndene
Lydia Bazooka som jobber med en biografi om Alex har hørt....
Kiko, med kjempeleiligheten som digger Vernon når han er DJ på kveldens fest.
Marcia, den brasilianske dame, hun var en manne-kvinne, ei transe med pikk.

Den voldelige Patrice som har to barn med Cecile, men hun har gått fra han. Vernon kan ikke skjønne hvorfor han gjør det, da svarer Patrice "Jeg banker kona mi og du puler menn i skjørt."
Alex og bilde av han kommer på tv skjermen. Alle damene likte han og vil minnes han!

 Alle er ute etter opptakene av Alex, det blir en jakt etter Vernon. Hvor er han?

Moren til Xavier ser på Vernon at han har problemer, der han sitter på en benk. Hun gir han hundre euro. Hun husker han og vil hjelpe han, men da hun tilbyr seg at han kan sove hos henne, vil han ikke det. Han stikker...

Livet på gata i Paris er tøft.
Vinter, kaldt og de andre uteliggerne i Paris blir skildret. Noen kommer med gode råd, andre er bare ensomme ulver. Etter tre dager begynner han å tigge. Han skjønte ikke at dette kunne ramme han.

Laurent, har bodd nitten år på gata. Han lærer bort noen triks og følger han til suppekjøkkenet.
Det er så mange hjemløse i Paris og han observer dem. Det går dagevis og han endrer synet på så mye, livet, mulighetene.
En stor rødhåret kvinne, vil hjelpe han da fire snauskaller kommer og skal prate. Guttene blir forvirret og går, men kommer tilbake da Xavier endelig har funnet han, Xavier blir banka opp!
Vernon har blitt som en zombie.....ja, hva skjer med han?

Jeg ser fram til bok 2, det er tre bøker totalt.  Det er et enormt persongalleri vi ble kjent med i denne boka og regner med at vi blir bedre kjent med dem i de to neste bøkene.

Veldig bra!
Spennende skildring av Paris underverden Det er en verden forfatteren selv kjenner godt til. En så direkte og skarp bok om et miljø i forfall, skal man lete lenge etter. Den sjokkerer og provoserer en!

(sitat fra boksiden)1. bok i en trilogi som har rystet fransk samtidslitteratur og oppnådd kultstatus på rekordtid .

Lydbokforlaget 2018,10 timer 18 min  Fanny Vaage leser veldig bra!
lytteeksemplar,
Utgitt på fransk 2015, Gyldendal 2018  
360 sider, Lånt på biblioteket.Dette bilde tok jeg av en uteligger i Paris. Han gikk rett inn i en butikk og tok det han skulle og gikk ut med en hylende ekspeditrise bak seg. Han satte seg ned litt lenger borte og spiste.  Se, han har ikke sko og dette var  høstferien da jeg tok bilde. For et liv!

Andre som har lest boka: Artemisiaverden, Bjørnebok

9 kommentarer:

 1. Denne har jeg lest, likt og blogget om. Jeg ser også frem til bok2, som jeg nok vil lese. Mange interessante karakterer her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så fint!
   Jeg har søkt på bloggen din men får den ikke opp, kunne vært morsomt å lese hva du skrev om boka!

   Slett
  2. Hm, rart. Ikke noe problem da jeg søkte den opp på tittel:
   https://artemisiasverden.blogspot.com/2018/08/vernon-subutex-1-av-virginia-despentes.html

   Slett
  3. Hehe, ser at du kommenterte på innlegget mitt i august;) Men det er ikke lett å huske alt man har lest og kommentert på, altså..

   Slett
  4. Vi har ganske så lik oppfatning av boka. Håper neste kommer snart!
   Ja, jeg hadde notert den, men husket jo ikke hvem som hadde blogget om den!

   Slett
 2. Det høres heftig ut, og laaaaaaangt utenfor min komfortsone. Vel, ingen unnskyldning tenker du kanskje, og det er sant, men nå har jeg virkelig satt bremsene på for nye bøker i haugen. Kanskje lyd, siden du sier Fanny Vaager leser så godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er helt spesiell og om du klikker på Forfatteren selv i rødt, ser du at hun har levd et spesielt liv og vet tydeligvis mye om denne verden.
   Fanny Vaage er så dyktig og den er morsom også oppi alle tragediene.

   Slett
 3. Hadde store planer om å lese denne siden den var på kortlisten til årets internasjonale manbooker liste, men jeg kom aldri så langt. Det skal jeg gjøre noe med over nyttår.Huff,det er helt tragisk å tenke på at det finnes folk som er henvist til å leve et liv på gaten, litt av en skjebne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er absolutt verdt å les. Ja, i Paris er det virkelig mange uteliggere. Opplevelsen med mannen på bildet var ekkel. Han lå og spiste rett nedenfor hotellvinduet vårt, etter å ha møtt han i butikken.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!