søndag 1. mars 2020

Skyggejegeren av Camilla Grebe


Sveriges beste krim 2019!

Boka er kåret som den beste krimboka i 2019 av Svenska Deckarakademin.
Jeg må prøve meg på denne krimmen, tenkte jeg og det angrer jeg ikke på. Den var godt skrevet, jeg hørte den som lydbok og selv om det er veldig mange som leser inn denne boka, faktisk fem stemmer. Det kan høres forvirrende ut, men det funka bra for meg, med Axel Aubert som fortellerstemmen Erik. 

Boka starter med et mord i 1944, et veldig spesielt mord. Det har vært bråk i leiligheten en februar natt og politiet ble tilkalt. Der fant de en kvinne, liggende på gulvet, fastspikret til gulvplankene. Elsi jobbet på politistasjonen og ble med til åstedet, der ble hun drept. Hennes lille datter Britt-Marie vokser opp hos Waldemar og Hilda. Hun får ikke vite før hun er 18 år om at hun ikke var deres biologiske datter, men Elsi sin datter. 

Hva skjedde med Elsi, dette blir avgjørende for Britt-Marie sitt valg vider i livet, hun skulle bli etterforsker i politiet. Årene går, hun treffer en mann .Bjørn og de gifter og får sønnen Erik. Endelig får Britt -Marie jobben hun har lengtet ette, jobben som etterforsker. Bjørn har mistet jobben og er en ustadig mann.

Jobben ble ikke helt som Britt - Marie hadde forventet,hun blir bare satt til kjedelig arkivjobbing på jobben. Hun bruker tiden til å skrive ned hvordan det gikk til at moren døde, og leter i muligheter  Så en dag skjer det noe på politistasjonen,  en kvinne blir funnet død, på samme måte var på åstedet til da hun ble drept i 1944. 
Alt dette blir en skjebnesvanger konsekvens for henne og flere andre som jobbet med etterforskningen på politistasjonen.
 Britt -Marie forsvinner på midten av 70 tallet. Ti år etter Hanne og i nå prøvde han seg på Malin. Mannen med maske......

Tilsammen er det seks kvinner som blir drept, med hvem kan ha gjort dette?
Politiet i Østertuna står uten spor, er det politiet selv elller........( Sorry, jeg skjønte det veldig fort hvem det var.) 
Dette var en lang historie med fine ideer og avsporinger om hvem det kunne ha vært, man ble stadig fortalt historier som kunne lede en på avveie. Ganske originalt manus, med en lenke av historier som strekker seg over så mange tiår og har de samme elementene. Bra jobbet!

Jeg koste meg med lydboka, for den var ikke full av ekle bisarre opplevelser og beskrivelser. Absolutt en krim jeg likte (Og at jeg fikk rett på hvem som sto bak)

Camilla Grebe er en svært kritikerros forfatter i Sverige. Hun fikk Glassnøkkelen for beste nordiske krim i 2018 og i år har Decarakademin kåret denne bok som beste krim i 2019. 


Utgitt på Lydbokforlaget 2020
spilletid 11. 52.
Krim.
Lytte eksemplar


Andre som har lest boka: Tine , Anita

6 kommentarer:

 1. Ja, sant denne var spesiell? Jeg likte godt det historiske aspektet, og ikke minst kvinneaspektet, det er alltid aktuelt og spesielt nå, en uke før kvinnedagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. for meg som synes ofte krim blir kjedelig, var denne en positiv opplevelse.

   Slett
 2. Oi, det høres ganske ekkelt ut, men hvis det er godt skrevet og fortalt er jo god krim veldig spennende!

  SvarSlett
 3. Ja, dette var en god bok, interessant med kvinnehistorien.
  Takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, det var absolutt en annen vinkling enn bare ondskap!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!