tirsdag 1. desember 2020

William Blake, gjendiktning av Tor Obrestad, Diktlesersirkelen


I min bokhylle fant jeg denne fine lille boka, som mannen min kjøpte på 60-tallet til kr 29.50.
Veldig mange forfattere referere William Blake, og jeg viste lite om han, så derfor måtte jeg finne ut mer om han.

William Blake født 1757 - 1827 England.

Litt om William Blake: Tor Obrestad skriver at William Blake var en av de merkeligste menneskene i vår kultursaga.

William vokste opp i Westminster, London. Faren var menefakturhandler, men William fikk ingen ordinær skolegang. Når han ble eldre gikk han på tegneskole, var i lære hos en kobberstikker og en tid ved Kunstakademiet. Han jobbet som håndverker og kunstner, han stilte ut bildene sine men slo aldri igjennom som kunstner.

Han levde livet i Londons sidegater «som en enslig fugl», fattig og delvis glemt. William overlevde ved å gravere og dikte.  I diktene var han opptatt av det religiøse og politiske spørsmål i sin tid. Begge deler ble produsert, uten kontakter i det åndslivet som rådet i samtiden, i London. Han var kun venner med de som støttet han. William hadde ord på seg for å være vanskelig. Han var en mann som snakket rett fra hjertet som et barn og la aldri noe imellom.

Den gang jobbet alle kunstnerne naturalistisk, men Blake jobbet ut ifra fantasien og sine indre bilder. Disse bildene er ofte forbundet med fattigdommen han levde i, det umenneskelige i kulturen, samfunnet, fabrikkene og London s folkeliv. Vi må huske på at dette er tiden rundt den første industrielle revolusjonen med oppblomstring av fabrikker, maskiner, handel og et jordbruk som ble veldig endret. Folketallet endres i England og levekostnadene økes, de dobles.

I Blake sin poesi er det aldri langt mellom krig, sult eller industriarbeiderne slitt. Han hold seg stort sett sammen med de radikale og revolusjonære i samtiden var et moderne menneske som så hva som skjedde, og tolket det.

William Blake ble som en åndelig far for mange og ble på en måte funnet igjen i hippie tiden, mens andre tolket han bare religiøst.

Blake mente maskinen var katalysatoren og symbolet på den umenneskelige utviklingen som i dette dikte:

«For kjøpt og seld er mannens sjel

Og mjølkfødd spedbarn selt for sølv

Og ungdom flørt til slaktehus død

Og venleik for ei skive brød»

 

Denne boka har viser mange vakre flotte trykk, han selv laget.


Fra paradisets portal. Døden åt Ezekiels hustru.

Fra en illustrasjon har laget til Jobs bok i 1825

Fra Europa, vekteren

Fra en Dante-illustrasjon - 1827


 
Orginalen av William Blake og et av diktene oversatt 

             Tilslutt et dikt fra serien uskyld.  

En spennendende mann som hadde mange mange meninger om livet og kjempet for dem.

Boka utgitt på Gyldendal i 1967, sider 122 sider.


 5 kommentarer:

 1. Så morsomt at det har lest og valgt Blake. Og så en så gammel bok, da..
  Jeg lånte en bok på bib som er bygd opp på samme måten, med illustrasjoner og dikt side om side. Har forstått det sånn at det var veldig typisk for ham å kombinere tekst og bilde slik.
  Den jeg har lest av ham, Ekteskap mellom himmel og helvete, er helt annerledes, like mye kortprosa som dikt, og uten illustrasjoner.

  Linker deg inn i samlefanen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lette egentlig etter en annen bok, men fant denne. Her er det dikt, kortprosa, historier om Blake og dikt om hverandre, Mannen min hadde vært veldig opptatt av Blake en periode. Herlig å finne gull i bokhylla

   Slett
  2. Artig at mannen din har vært opptatt av Blake.

   Slett
  3. Artig å lese dette på nytt siden jeg nettopp har lest "Uskyldens og erfaringens sanger". Både Lamme tog Syk rose er med i den også.
   Gøy at du hadde med en illustrasjon fra Jobs bok og Dante.. Jeg leser Dantes Helvete nå og tenkte på de sjelene..

   Slett
  4. Så fint, jeg har åpnet opp øynene for han også.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!