fredag 11. desember 2020

"Årene" av Annie Ernaux

 



Annie skildrer oppveksten og livet i Frankrike fra 1941- 2006.

Annie Ernaux har skrevet en biografisk bok om seg selv og tiden hun har opplevd, i Frankrike fra 1941 til 2006. Mye av dette er biografisk stoff om henne selv men, vi hører også om kvinners liv og alt som endres, skikker, status og holdninger, folk, politikk og tiden som endres.

Hun sitter å betrakter gamle bilder og skriftlige kilder hun har tatt vare på og minnes tilbake. Skriver om hvordan dette har vært for henne og for sikkert for mange andre kvinners liv. Livet som datter, mor, hustru, skilt og alt som parallelt skjedde med dem i storsamfunnsendringene og forbrukskulturen. Fra klasseskillet, innvandringspolitikken og klassekamp til studentopptøyer og kjønnskamp. 

Annie starter med at hun sitte og betrakter seg selv som baby og som liten, "er det virkelig meg?" Hvordan var det å være datter til foreldre som tilhørte arbeiderklassen, men som ville at hun skulle få god utdannelse. Hun vokste opp i liten by i Normandie og fikk gå på gode privatskoler, hun var deres eneste barn og hun skulle få utdannelse, noe foreldrene sto på for.

Vi får vite litt om barndommen, og seinere ungdomstiden. Hvor hun begynte å registrere avstand til sine foreldre og vennen som brukte nye ord og kalte foreldrene gamlinger. Hun sitter og betrakter et bilde to jenter, 14 år gammel fra 1955, hvordan de så ut. (hun og venninnen) Halvlangt skjørt, omsyn fra konfirmasjonskjolen med sort genser til. Hun skilte seg ikke ut fra andre jenter, bare fra de rike eller fra dem som jobbet på kontor. 

Hun kommer fra en familie som ikke har mye penger og drømmer om seksualitet og å begynne med leppestift, å feste, bli forelsket. Frykten for å bli gravid og drømmen om å bli fri fra sine foreldre, alle årene hun ventet på å bli voksen. Denne biten er ganske selvbiografisk og danner fine bilder i mitt hode. 

Videre i boka blir teksten dreid mer mot hva "vi" opplevde i livet og endringene,. Det blir et mer kollektivt syn med historiske referanser. Det handlet om at hun giftet seg, fikk to barn og alt ble et familieprosjekt, slik alle rund dem hadde det. De var normalen og vi så ned på de ensomme, ugifte, familien og barna ble det viktigste, politikken glemte vi, sier hun. Vi overtok stafettpinnen etter våre foreldre. 

Hun selv jobbet som lærer, men savnet det frie liv til å skrive Hun var blitt en småborgerlig kvinne og ser på sine foreldre som veldig gamle-modige mennesker. Hun og mannen er moderne og føler seg at livet er her og nå, med barn, mann, jobb, fritid og reiser. Hun ser på bildene fra Paris 1963, det var første gang hun var i Paris og Mary Quant hadde oppfunnet strømpebuksa og hun betrakter seg selv i mini kort kjole.  (Hun jobbet som lærer i alle år helt til hun gikk av med pensjon.)

Studentoppgjøret i 1968 kommer som en frigjøring, fra alle tabuer. En frigjøring for kvinnene, men ble det mer likestilling? Mye om den tiden, sett med franske øyner. 

Hun hadde mange drømmer om å flytte til Paris, ekteskapet og alt endres. Hun føler seg lykkelig som 44år gammel kvinne med en ung elsker, voksne barn og har fått et fritt liv til å gjøre hva hun vil. Men, verden står ikke stille og mye skjer, innvandringen og euroen som ødelegger frankrikets identitet osv. 

Hun har fått med mye i denne boka om hva som har skjedd fra 2. verdenskrig og fram til bokutgivelsen, både med henne og resten av samfunnet og i verden. 

En veldig fin biografisk og tidsbeskrivende memoar bok. 

Boka som kom ut i 2008 fikk et internasjonalt gjennombrudd, den ble kortliste til den internasjonale Man Book-prisen i 2019, regnes nå som en moderne klassiker. En moderne kollektiv selvbiografi, sies det om boka. En veldig populær forfatter i Frankrike


 Kom ut på norsk i 2020, hos Gyldendal, 248 sider. Lydbok fra Lybokforlaget, leseeksemplar



9 kommentarer:

  1. Etter at jeg leste En lidenskap av Ernaux ble jeg betatt. Hun skriver så nydelig i den boka. Denne virker også interessant. Gjenkjennelig fra min mors generasjon.
    Fascinerende hvordan noen forfattere kan skrive så mye om seg selv og ikke gå tom for materiale :)
    Ha en fin fredag

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er så enig! Alle tre bøkene jeg har lest om henne er biografiske,(mer eller mindre) men man har jo et helt liv å øse av så det er nok av episoder!
      Ha en fin lørdag

      Slett
  2. Åh,denne boken likte jeg veldig godt.Husker jeg leste den rett etter "Hendelsen" som kanskje er en sterke bok, men dette er fascinerende og interessant lesing. Gleder meg til det kommer flere bøker i norsk språkdrakt fra denne pennen til våren,eller det vil si den som heter noe med faren har vært utgitt på norsk før.

    Ha en fin helg:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er glad i bøker som har en historisk klang i seg og denne boka var veldig fin!
      Jeg gleder meg også til flere av hennes bøker kommer på norsk, nå er de tre som er oversatt lest. ha en fin lørdag!

      Slett
    2. Det finnes en som heter Sommeren 58 også, har lest den også men ikke skrevet om noen av dem.
      Glad for at du likte denne 🙂

      Slett
  3. Jeg begynte på denne etter Hendelsen, men det gikk fort i stå for meg, så den ble ikke fullført. Nå har jeg lest En lidenskap også, og er mer forberedt på at Årene ikke var helt som jeg hadde forestilt meg. Ha en super helg Ingun!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du kan jo høre den som lydbok! Ha en fin held du også!

      Slett
  4. Skal ta en titt på denne boka hvis de har den på biblioteket.
    God søndag ønskes av Tove/fargeneforteller.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!