tirsdag 8. desember 2020

Den tredje løgnen av Agota Kristof

 

Bildet er lånt fra internett

Dette er bok tre, en helt ny historie!

Jeg var blitt advart at denne boka var litt annerledes. Men, sta som jeg er, ville jeg få med meg alle bøkene i serien. Her hører vi om et helt nytt familiedrama som forteller om hvorfor de to brødrene kom vekk fra hverandre. Det er Lucas som forteller.

Fortellingen starter med at Lucas sitter i fengsel, har brutt oppholdstillatelsen. Så hører vi om hans barndom hvor han ble skadet og var på ulike sykehus etter å ha blitt skadet av en kule etter å ha blitt skutt på.

Han vil hjem til bestemors hus, tilbake til sin små by etter førti år? Etter alle årene i eksil. Han vil prøve å finne igjen bestemors hus og Claus.

Denne historie fortelles fra Lucas sitt perspektiv som jeg ikke skjønner noe av, det blir mer og mer surrealistisk i forhold til de to andre bøkene. De to første bøkene var ganske linjere i fortellingen. Hvor vi i første bok hører om guttene som må bo hos bestemor, og hvordan de blir mottatt og at de skriver i dagboken og om alt de øver seg på alt, fra vold - til å fiske osv...

Bok nr. to er det Claus som forteller og da hører vi om hvordan det har blitt i landet med et kommunistisk diktatur, og livet hans. Begge disse bøkene var svært besettende og spennende. 

Nå har tiden gått og landet har blitt mer eller mindre fritt. Lucas har blitt en mann i slutten av femti årene og har lengtet etter å finne ut av hvordan det gikk med Claus. Han kommer til byen og alt er endret. I Lucas sine fortellinger fra barndommen er det ikke vi, men nå er det bare «jeg» hele tiden. Hmmmm ...

Jeg blir ganske forvirret for Lucas forteller en helt annen historie, som overhode ikke passer overens med Claus sin historie. I denne boka er det ikke faren, men en ukjent mann som rømmer og blir drept. Han sier feil og juger om hvor gammel han er/var. Det var et sjalusidrama, som lå bak alt dette og alle hendelsene, sier Lucas.

Når han kommer for å lete etter Claus, kaller Lucas seg for Claus (jeg klarer enda ikke holde tunga rett i munnen for hvem som er hvem i fortellingen, jeg er ganske forvirret). Det blir enklere å skjønne etter hvert som historiene kommer opp, merkelig!

Denne boka ble litt for gåtefull om merkelig, men sett nå i ettertid og det har gått noen dager, skjønner jeg litt mer og ser noen paralleller osv. Jeg har blitt en opplevelse rikere!

Men hvorfor var det viktig at de skulle gjenforenes på kirkegården?


Boka ble utgitt første gang i 1991 og regnes som en av de tre bøkene av Agota Kristof som er klassiker i europeisk 1900 tall litteratur-historie

Andre som har lest disse bøkene er Tine

3. boka, Den tredje løgnen. 1991 
Disse tre bøkene regnes som klassikere i den Europeiske litteratur historie. De har først blitt oversatt til norsk nå.

Fra Book Bites

8 kommentarer:

 1. Jeg likte de to første og er litt lunken til den tredje. Men hun kan skrive Kristof og det har vært interessant å følge brødrene. Fint at din opplevelse av den tredje boken er bedre enn min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes denne siste boka var frustrerende, men må nok innrømme at det var et merkelig grep. Det var noen like tangeringspunkter, som f.eks. historien om at de begge spilte munnspill. Men hvorfor sier Lucas at han var alene, mens Claus sa hele tiden vi. Slike småting irriterte meg. Merkelig at begge fikk vokse opp med en mor og en datter, det var kanskje litt for parallelle historier.
   Kan verden oppleves så ulik? Hvem juger?
   Claus hadde også i sin fortelling den makabre historien om mor og søster, når man tenker etter. Jeg tror at hun ville lage et surrealistisk verk, slik hun som ungarer hadde sett/hørt om/opplevd i sitt eget liv. Men den siste boka ble ikke god nok, jeg gav den terningkast 3.

   Slett
  2. Jeg kunne ønske jeg ikke leste den tredje boken. Mye av spenningen i de to første var jo om de var to eller kun en. For meg ble "løsningen" litt for enkel. Mer som fyll enn egentlig en viktig del av historien.
   Surrealisme ... elsker det, men dette var ikke rart nok om det skulle være surrealistisk.
   Jeg tror jeg skal lese alle tre på nytt i en setting for å se om jeg forsår valget til Kristof

   Slett
  3. Morsomt at du har undret underveis om det var en eller to gutter, det tenkte jeg aldri på. Kanskje på grunn av filmklippet jeg så fra filmen (det ligger under vedlagt under bok 1).
   I andre boka der tenkte jeg litt, oy er det en "skybert" men la det fra meg. Jeg er helt enig hun fikk ikke til tredje boka, selv om hun prøvde, men samtidig fikk jeg lyst til å se på bok 2 en gang til.... jeg får se. Ha en fin dag!

   Slett
  4. Så filmklippet nå. Sterkt.
   Jeg trodde at i bok tre ville vi få vite at det kun var en ... :)

   Ha en fin dag du også, Ingun. Jeg skal ut og gå i regnet

   Slett
 2. Takk for lenke Ingun, veldig gøy at du leste alle tre bøkene på rappen, (og betryggende at vi hadde samme reaksjon på den tredje boken) Det hadde vært spennende å visst hvorfor forfatteren valgte denne vrien på trilogien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun skrev jo bøkene med noen års mellomrom, så hvem vet. det Det for stort sprang i stilen.
   Ha en fin dag!

   Slett
 3. Hei Ingun! Du har rukket gjennom mange bøker siden sist jeg var innom hos deg! Jeg har ikke lest noen av dem, men jeg har lest OM dem :)
  Har ikke blitt så mye lesing i det siste, Jeg har laget og skrevet julekort :) Ønsker deg fortsatt god advent!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!