tirsdag 15. desember 2020

Felemakaren av Edvard Hoem


Enda en fortryllende vakker fortelling om Hoem slekta og Norges historie.

Lars Olsen Hoem (1782 - 1852) var minstegutten i familien Hoem. Moren ble enke, giftet seg på nytt og fikk Lars, da hun var 51 år. Moren hadde vært gift før, mannen og tre av sønnene døde i skarlagensfeber bortsett fra Pe på seks år. Hun klarte ikke alt arbeidet på gården aleine så derfor, hadde hun giftet seg på ny. 

Lars hadde et spesielt forhold til tjenestejenta Guri, hun var så varm, kjærlig og en som alltid hadde tid til han, som han så opp til som en mor. Lars ser også opp til sin 14 år eldre halvbror Pe, helt til en dag Pe og Guri går og hun kommer ikke tilbake. De hadde et forhold, men hvor har hun blitt av? Dette endrer forholdet mellom brødrene for alltid... .. og er et tema som han aldri kommer unna.  

Lars var opptatt av musikk, han hang runde spellemenn, og får etter hvert prøvd seg på tromme. Han ber faren kjøpe ei fele til han, men det er ikke mulig "Du har for store fingrer" svarer faren til den 16 år gamle sønnen. Bortsett fra musikk hadde Lars store drømmer om å bli kaptein, på egen skute.  

Da han var 18 år ble han innkalt til Admiralitet i den store orlogsflåten i København. Det var ufred og Lars skulle være med å forsvare Norge-Danmark mot Engelskmennene. Det ble en fire mnd. lang tur, gjennom vårt lang land og Sverige før de 57 mennene kom til Københavns Red. Mange fine skildringer på turen. Det ble blodig og mange fryktelige historier fra krigen, og fine menneskelige betraktninger.

Lars kom seg hjem etter hvert og i 1803 kom han til Christiansund og fikk kjøpt seg sin første fele. Levde livet med mange ulike jobber. Det var hungersnød i 1809 og om våren dro han til Arkhangelsk for å kjøpe korn, det endte med at skipet ble tatt. Han ble i fem år krigsfange, der traff han Monsieur Jean på fangeskipet Brave som lå i Playmouth- bukta. Av han lærte han felemakerkunsten og ferdigstillingen av feler. 

Lars var 32 år når han kom tilbake til Christiansund og der treffer han Gunhild som han deler livet sitt med i gode og vanskelige dager. De fikk 7 døtre, alt dette og hvordan det gikk må du lese selv.........

Jeg elsker Hoem sine bøker og spesielt lydbøker der han leser selv som i denne fra Lydbokforlaget. Hoem er en mester til å bygge opp fortellingene og å få liv i sine beskrivelser av folkene, naturen og tankene deres. Mine øyner har vært fulle av tårer mange ganger. Historien fremstår så ekte, og vi vet også at mange av felene til Lars Olsen Hoem finnes den dag i dag på Ringve museum i Trondheim. 

Det at han bruker familiehistoriene så livaktig er imponerende, samtidig som han klarer å få med seg mye av Norges historien, noen ganger bare i en bisetning som f.eks. når han snakker om kvekerne og Haugianerne som dro med båten "Restauration" ( link til Toril Brekke sine bøker om dem.)

En fantastisk bok! HØR DEN! 

Jeg er enig, dette må være høstens vakreste roman!

Utgitt som bok 2020 på Oktober, 351 sider. kjøpt selv. Lydbokforlaget spilletid 9t 43 min, Lytteeksemplar fra forlaget


Jeg måtte jo naturligvis ta med dette bilde av noen av felene broren min har laget, i det siste. 
Han er billedhugger, men musikk og å spille på fela og å lage feler er hans store lidenskap ved siden av å være kunstner. 
Han har laget over 100 feler.

 
Her ser vi broren min Svein-Tore som virkelig har store hender. Jeg glemte å ta bilde av de små høvlene han også jobber med. Han er en fantastisk felespiller og lager utrolig flotte feler. 
Han forteller Bente hvordan han jobber. Fra i sommer da vi stoppet hos han på veg til Vestlandet.  

Andre som har omtalt boka :Tine

12 kommentarer:

 1. For en flink bror du har, og ja, kjempehender :) Utrolig at noe så stort kan bruke så smått ett verktøy (se det for meg) Takk for lenke Ingun, som du vet likte jeg også boken veldig godt, kunne nesten ønske at jeg hadde lyttet til Edvard Hoems innlesning :)
  Ha en super onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Svein - Tore er en veldig flink felemaker, og felespiller. Det er noe helt spesielt å høre Hoem lese. Den flotte dialekten og hans måte å lese på er bare gull. :-)

   Slett
 2. Gleder meg veldig til å lese denne. Det er ikke alle bøker jeg husker innholdet så godt som etter å ha lest dem. Men mange av bøkene jeg har lest av han, som Mors og fars historie og den utvidede boken om jordmora, bildene jeg fikk når jeg leste dem ser jeg fortsatt for meg. Det at jordmora gikk til Christiania for å ta seg utdannelse, og tilbake igjen etter at hun var ferdig, den forteller mye om tida hun levde i, men ikke minst om henne som menneske.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er skikkelig fan av Houm og har lest mange av hans bøker. Anbefaler deg å høre lydboka, den er på biblioteket eller ta et gratis prøveabonnement. Hos faner.
   Her gikk han helt til KBH, en lang tur. Lykke til, jeg er helt sikker på at du vil like denne.
   Ha en fin onsdag!

   Slett
 3. Denne boken høres jo koselig ut. Den er kanskje noe for meg. Ønsker ikke å lese om krigen og det triste nå.
  For noen flotte feler! Så gøy både å kunne spille og å lage felene! Så fantastisk din familie er, med kunstnere av ulike slag! Gode dager ønskes i gråværet. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 4. Denne handler bare noen sider om krigen han var med i, mer om da de gikk til KBH og hva han opplevde på turen. De fem årene han satt i fangenskap, handler ingenting om krig, men om hvordan han lærte å bli felemaker.
  Ja, alle vi fem søsknene har diplomoppgave fra SHKS (jeg fra KBH). Svein-Tore har svennebrev i treskjæring og mange år på Kunstakademiet også. Han har skulpturer over alt i Norge, så felene er bare en flott hobby for han.
  Ha en fin dag Tove.
  Både du og mannen din vil like denne boka. Lån den som lydbok, så kan dere lytte på den sammen.

  SvarSlett
 5. Håper denne boken ligger under juletreet! Ble litt skuffet (alt er relativt, jeg forventer alltid det ypperste av denne forfatteren) over Liv andre har levd, så blir bra å dykke tilbake i fjern fortid. Desto mer imponerende research også, noe som er ren bonus :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her har du noe å glede deg til, jeg synes den var fantastisk bra!

   Slett
 6. Tror ikke Hoem er noe for meg - men historien om broren din likte jeg. Gjorde meg glad :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker historiske fortellinger og synes Hoem skriver så bra med noen faktaopplysninger som han gir liv slik at de blir levende romaner.
   Hyggelig at du likt historien om broren min. Han er så musikalsk og har en sønn som er også er skikkelig flink, han spiller jazz. Jeg er bare flink til å spille musikk på platespilleren :-)

   Slett
  2. Det er en kunst å håndtere en platespiller :) En av mine favorittforfattere David Wojnarowicz spilte kassettspiller i et band ...

   Jeg har aldri helt fått til historiske romaner, men små fortellinger som du skrev om broren din, gjør meg rørt og glad :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!