lørdag 26. desember 2020

Ferrante Elena "Dei vaksenes løgnaktige liv"

 

Italienske familie og venne-feider så det suser.

Denne boka handler om Giovanna, hennes familie og flere middel klasse miljøer i Napoli på 1990 tallet. Om klasseskille, vennskap, utroskap, oppvekst, løgner og om livet fra ungdomstid til å prøve ut livet i de voksnes verdene. Hun skriver om råskapen mellom mennesker, sinne og hvordan kjærligheten endrer folks oppfatninger, oppførsel og tilhørighet. Skriver om språket i Napoli og hvordan det brukes som et virkemiddel.

Vi møter Giovanna som opplever at faren og moren krangler, han roper og er forbanna på et eller annet og han sier: "Giovanna er like så stygg som søstera mi Victoria". Hvem er Vittoria, lurer Giovanna på og leter igjennom gamle foto for å se om hun ligner henne visuelt, denne tanta som hun ikke kjenner. Vittoria og faren Andrea ble bitre fiender etter at foreldrene døde, for hva?

Dette opptrinnet endret synet og all tro for Giovanna og etter hvert er det mye som endres i livet rundt henne. Både med Giovanna, foreldrene og sannheten de skjuler for henne. Da er det som alt faller i grus. Foreldrene er ikke de hun hadde trodd og livet om å bli voksen må hun se på med helt andre øyner.  

Giovanni fikk et armbånd i dåp, det blir en viktig rekvisitt i handlingen. Det armbåndet er med på mye og får betydning i familien og hvem man er. Vittoria dikter opp historie og hun forteller om hvor mye armbåndet har betydd for henne. Hun ville ha Giovanna med i kirka, der blir hun kaldt enka til Enso, en hun aldri var gift med. 

Reisen til Milano, til Roberto, hvor Giovanna og Juliana (Roberto sin forlovede) dro. Det var en stor opplevelse for dem, både som turist, og folkene de møtte der. 

Bokas handling er mellom mange familier, venner og hvordan de stadig skifter side og ståsted. Noe som ofte skyldes løgner, oppdragelse og svik.

En bok som er en veldig typisk Elena Ferrante fortelling, hvor vi kommer på innsiden i den italienske familien og samfunnet. 

Kan absolutt anbefales!

Book bites spilletid 11.42, lest av Kristin Sørsdal, utgitt sept. 2020

2 kommentarer:

 1. Du fortsetter å lese! :) Jeg fikk alle bøkene jeg ønsket meg til jul: Felemakeren av Edvard Hoem, Hekneveven av Lars Mytting og Fargene Forteller av Tove Steinbo :)
  Har begynt på Felemakeren.
  I dag skriver jeg om et julebukkbesøk jeg husker fra min barndom. Da var det voksne som gikk gardimellom utkledd som julebukker i romjula. Her i Bergen er det barna som går julebukk nyttårsaften. Ønsker deg god romjul! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du var som fikk bøker du ønsket deg. Gled deg til dem alle. Ha en forsatt fin romjul :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!