fredag 27. november 2020

Olaug Nilssen , "Yt etter evne, få etter behov"

 

 

Benjamin er funksjonshemmet, men vet hva han vil

Boka starter med at Petter skal levere Benjamin på avlastning som avtalt hos Rakel, men hun er ikke hjemme. Hva gjør han nå?

Lea er Benjamin sin mamma, hun ligger stort sett i senga si og er syk og spiller spill på telefonen. Benjamin er psykisk utviklingshemmet og har bodd hos henne til han var 9 år, nå har han blitt 11 år og bor hos tanten Rakel, Lea klarte ikke å ta seg av han mer. Søsteren Rakel som er 40 år har overtatt ansvaret for Benjamin, hun har aleneomsorgen for han og har jobb ved siden av i skolen. En dag blir hun syk og ringer moren Gudrun og ber om hjelp.

Gudrun er hos den yngste datteren Linda og passer hennes to døtre og må være der for det har hun lovet. Der er også faren deres Sverre, men han ser ikke engang muligheten for å hjelpe datteren Rakel og dra til henne, det er ikke tema engang. Moren har begynt å reagere på hvor tafatt og lite mannen hennes har gjort av plikter eller tatt ansvar for i familien, for å holde dem sammen. Da barna var små, var alt hennes jobb og slik ser han enda på foreldrerollen. En ganske alminnelig familie sett utenfra, men med litt uvanlig innenfor husets vegger. 

Rakel er den eldste søstre av søstrene, hun og Lea har alltid vært gode venner. De bodde sammen i fem år før Benjamin ble født, selv om Rakel hadde en samboer.  Lea flyttet ut da hun skulle ha Benjamin.

Deres yngste søster Linda er åtte år yngre enn de to eldste jentene. Hun vokste opp med å se opp til søstrene, men etter alt som har skjedd i familien har det blitt større og større avstand mellom dem. Alle krever at moren skal være oppmerksom på dem. Alle sliter med mye sjalusi mot hverandre. Linda mener hun er i en særstilling som har en helt normal familie med mann og to små jenter. 

Linda er utdannet lege og klarer ikke å akseptere at Lea ikke kan ta seg sammen. Hun mener at Lea ikke er syk, men bare feit og sløv og negativ. Det er et år siden hun var på jobben sin, er bare sykemeldt og blir feitere og feitere. Hvorfor får hun ikke vite hvem som er faren, så han kan hjelpe til....

Linda sliter med sitt eget selvbilde, for hun får så dårlige tilbakemeldinger på jobben som lege. Moren sin historie om å være mor i en annen tid hører vi også om. Da var ikke alle de kravene tilstede og Linda kritiserer moren i bøtter og spann for hvordan hun har vært. 

En fin, spennende og god historie om ikke å takle et funksjonshemmet barn, eller familie situasjoner. Særlig moren sliter med det, men vil ikke innrømme det ovenfor resten av familien. 

Anbefales! 

Les også hennes andre bok "Tung tids tale"

BookBites 

4 kommentarer:

 1. Koste meg med omtalen din Ingun, og drømte meg tilbake til boken. Jeg likte den veldig godt, og har spesielt gode tanker om den, siden jeg hørte Olaug Nilssen snakke om boken, på en festlig lansering i Bergen.

  SvarSlett
 2. En sterk historie, bra omtale. Jeg hadde problemer med å lese den, da jeg kjenner mye av dette på kroppen akkurat nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var så bra. Mannen min jobbet mange år i PU bransjen og der var det mange rare holdninger de møter når de er ute med klientene. Mange fordommer finnes enda!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!