torsdag 3. desember 2020

Kim Leine "De Søvnløse"

Grønland og varm sommer, da kan mye skje!

Dystopi, skrevet i 2016, det er bare fire år siden han skrev boka og fem til vi er i 2025. Hva er endret i verden. Jo, i boka er det krig i Europa, men på Grønland er det fred. 

Vi følger bortimot 20 personer med tilknytning til det lille distrikts sykehuset i Tasiilaq på Grønland. Derfra blir vi kjent med mange ulike mennesker. Alt bindes sømløst sammen og vi blir kjent med det lille samfunnet. Det lite samfunn bestående av mange dansker samt grønlendere, alle kjenner alle der. 

Det er sommer og varmt og solen går aldri ned på den tiden av året. Alle sliter med å sove, som søvnløse er de i iallfall glade for at de ikke er i Europa, og at krigen ikke kommer til Grønland. Men man har mange som sliter.

Carina ligger dødssyk av kreft og får ikke sove fordi det er lyst hele døgnet, mannen Ejnar jobber på sykehuset. Carina ligger bare og venter og gleder seg til vinter og mørketid om hun får leve så lenge. Ejnar spiser frokost og tenker tilbake på drømmene han hadde om natten som minnet han om de flotte turene de hadde til Island, drømmen handlet om frihet! 

Ejnar drar på jobben hvor en tysk turist har blitt innbrakt i løpet av natten. Hun har falt ned en skrent og bruket begge anklene. Hun heter Michelle og hun er godt kjent med legen fordi de har et kjærlighetsforhold, som kona som er sykepleier har skjønt....

Henriette er grønlandsk å tolke på stedet. Hennes onkel Sivert er psykisk ustabil og har gjennom årene gjort mye merkelig, som å tenne på huset sitt osv. Nå er han skikkelig ute av balanse igjen og finner på det utroligste, denne "fjellgjengeren" ......sier ikke mer.

Alle de søvnløse preger samfunnet, hvor det grønlandske samfunnet betraktes, med alle sine utfordringer. De jobber, dør, elsker og settes på store utfordringer.

Denne boka handler om livet på Grønland og alle som kjenner til Kim Leine sine bøker vet at han utdannet seg som sykepleier og arbeidet i mange år på Grønland og han lærte seg til og med grønlandsk.  Anbefaler å lese hans selvbiografiske roman " Kalak".Det er en sterk bok, vi skjønner at han har opplevd mye, og kan skrive om mange av opplevelsene

Kim Leine har en egen evne til å betrakte scener fra ulike vinkler og perspektiv som gir en god forklaring på ulike hendelser. Dette er ikke hans beste roman, men ok!

Utgitt på Cappelen Damm2016, sider 157, lånt på Biblioteket 

Andre bøker jeg har lest av Kim Leine, han er født i Norge og bor i Danmark:

 Andre bøker jeg har lest av han:

Profetene i Evighetsfjorden,2012, Fikk nordisk rådslitteraturpris 2013.8 kommentarer:

 1. Denne har jeg ikke fått med meg. Forfatterskapet til Kim Leine spenner vidt, jeg leste Dansk standard, og fikk en helt annen opplevelse enn de to du nevner over. Noterer den bak øret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kalak (hvor han forteller om sitt liv)bør man kanskje ha lest for å skjønne denne boka helt. Kim Leine har litt av en bakgrunn og denne boka bygger nok på minnene hans fra Grønlands tiden.

   Slett
 2. Denne fikk jeg lyst til å lese. Har nettopp lest tre dystopiske romaner, så er i en stim. Men må likevel vente litt.
  Har Profetene.. i hylla, men ikke lest den enda.
  Neste år kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg skriver over er den ikke så dystopisk, borsett fra at vi hører om krigen i Europa. Dette er ikke en av hans beste bøker. Les Profetene... den og etterfølgeren er fantastisk gode historiske romaner.

   Slett
 3. Kim Leine har jeg lest en del om de i noen år. Virker som en fascinerende mann og forfatter. Hvilken bok ville du anbefalt å lese først?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kalak, der han forteller om sin oppvekst i Setesdal og sekten. Dro til faren i København hvor han ble misbrukt. Ble sykepleie, stiftet fam og han fascinasjon av Grønland hvor han var i mange år til han ble narkoman. Det var veldig kort, men sier noe om all kunnskapen denne mannen nå har å øse av og formidler i sine bøker. Man skjønner hvorfor han skriver om dette i romanene sine.
   De historiske romanene fra Grønland: profeten og rød mann, sort mann er helt utrolig fine om mann er opptatt av historiske skildringer og hvordan det var på Grønland og hvordan det ble etterhvert. Nydelige skildringer!
   Jeg liker hans bøker, men tror ikke jeg gidder boka : dansk standard, den har fått veldig dårlig kritikk.
   Lykke til!

   Slett
  2. Takk for utfyllende svar, Ingun. Takk! Ante ikke at han opprinnelig kom fra Norge. Det er noe med Grønland som fascinerer (skal etterhvert lese Tabitha).
   Jeg har bestilt Kalak på biblioteket.

   Slett
  3. Tabitha har jeg også på blokken min.
   Bare hyggelig! Ha en fin helg!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!