lørdag 2. desember 2023

"Malma Stasjon" av Alex Schulman


                                                     En familie skildres gjennom tre slektsledd

 Dette er en fortelling om en familie som ikke har sterke bånd til hverandre, historien handler om at Malma stasjon er/har vært et reisemål. Den første reisen var i 1970, den andre i 2001 og siste gang i nåtid. Det var litt vanskelig og følge hvem var hvem, men det gikk seg til. Jeg leste halve boka i høst og måtte lever den inn på biblioteket, fikk lånt den på Book Bites som lydbok, og jeg måtte faktisk høre historien to ganger. Det var så mange detaljer å følge med på å fatte alt som skjedde, men med Håkon Ramstad som innleser var denne lydboka en fryd å lytte til. 

Starten på boka er at foreldrenes skal skilles og de skal bo langt fra hverandre, de har to døtre. Moren hadde bestemt at Amalia skulle bo med henne, og Harriet, 8 år skal bo sammen med far. Faren heter Bo og Harriet, sitter på toget, de skal til Malma stasjon.  

Harriet skal endelig få reise og besøke søsteren og moren, faren kjører henne dit i bil. Harriet skulle få være der og overnatte hos moren. Der bodde også morens nye kjæreste, en spesiell og merkelig mann, og hans to sønner. Moren hadde tatt med en del hjemmefra, som hun ikke hadde reflekter over, men som hun husker når hun så kommoden står der i morens hus, og stolene hun lekte med som liten. 

Forholdet mellom Harriet og Amelia er anspent og ender med at de sloss. Harriet skader søsteren stygt og, Amelia skrek av smerte og Harriet må dra hjem nå. Denne historien hadde hun aldri fortalt faren, noe han bare omtalte som  "tragedien"  og Harriet nekter å fortelle han sannheten. Når de kjørte hjem skjønte hun at fra nå av var det var det hun og faren, det viste hun.

Harriet fikk en kanin, den døde og de drar til Alma stasjon med urnen, for å gravlegge urnen.....hmmmm. 

Harriet treffer Oscar, han flytter bare inn hos Harriet. Hun har ingen kontakt med faren mer, bare en kort telefonsamtale på bursdagene hennes. Søsteren har hun heller ikke kontakt med. Harriet er en litt merkelig dame som gjør mye rart. Hun og Oscar får datteren Yana. Hun finner flere fotoalbum etter at hun er den som er oppført som nærmeste pårørende når Bo dør. Derfor går reisen går til Malma stasjon. Hun vil finne ut av hva moren og bestefaren Bo skulle der....

Dette er en bok jeg ikke vil røpe mer fra, den er knallgod, trist, innsiktsfull og tankevekkende. En fantastisk historie om ekteskap, foreldre som fordeler barna sine så de hører det. Som ikke forteller hverandre om viktige opplevelser i livet. Foreldre som ikke snakker sammen, mangel på kommunikasjon og mørke familiehemmeligheter.

En sår og litt trist bok, men fantastisk godt skrevet.   

 Utgitt 2023, 243 sider. som lydbok tt. 49. min fra Book Bites 

4 kommentarer:

 1. Da har jeg så vidt fått startet på "Skråpånatta". Lars skriver kjempebra! Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Denne skal jeg få/har fått, men ikke fått i hus..
  Har enda ikke lest noe av Schulmann, men har Overleverne i hylla her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har skriver litt kryptisk, så det tar litt tid å skjønne skrive stilen hans, jeg digger både denne og overleveren. Jeg tror han har skrevet flere bøker også. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!