søndag 10. mars 2024

Om muser og menn av Marta Breen

 

Dette var en fin bok å lytte til På kvinnedagen 8. mars. 

Marte Breen skriver morsom og med god innsikt i tematikken om hvordan kvinner har sloss for å oppnå det som kreves for å jobbe med kunst eller litterært opp gjennom tidene. Man må ha et eget rom som er det viktigste, men også fred og ro til å fordype seg i det man jobber med. For ikke å glemme det aller viktigste, at man blir respektert for det man gjør og ikke bare sett på som en som er hjemmeværende fruer, og eller sløver rundt på kjente og ukjente steder midt på dagen. 

Inspirasjon er viktig og det skjønner kanskje ikke alle hvor viktig det er. (Nå jobber jeg hjemme på mitt verksted, og er en slik som kan vandrer en tur gatelangs på formiddagen, så jeg vet hva det handler om.) 

 Breen tar for seg mange kjente forfattere, som skriver om menn. Noen ser ned på menn, mens andre forfattere blir sett ned for de har skrevet bøker som er for intime. Mange har skrevet bøker om den forgapte kjærligheten til menn som de aldri oppnår å få, hvorfor ser kvinner opp til menn?

Hvordan menn ser på kvinner som muser er ganske beskrivende, hvor egosentriske og hvor store krav de hadde til dem. De skulle både være vakre, unge og helst villige til det meste. 

 Noen kvinner har klart å ta kontroll over egen rolle, og hva de ville, både i film og andre kunstretninger. Andre likte å bli drømme kvinne, slik Oda Krogh ble for mange kunstnere. Atter andre gjorde som Frida Kahlo, hun brukte seg selv som modell. Å bruke seg selv blir mer og mer vanlig nå har jeg registret…   

 Forfatteren beskriver også mange andre kvinner og menn, som har blitt kjent gjennom historier om dem. Eks: Dagny Juel, pianisten fra Kongsvinger som kledde seg annerledes, drakk og røyka. Selma Lagerlöf som ikke likte journalister, hadde stort sett omgang med kvinner. Ja, det har vært mange lesbiske utøvere innen kunstsjangeren. Andre har vært bunnløst forelsket eller engasjert i sin mann og gikk på tærne for han, som Martha Tikkanen. (hun brøt ut til slutt). Her nevner hun mange.

 Hvordan man ser ut som kvinne har ofte vært viktigere for presse og annen medium, hvor menn har omtalt dem. Da er det ofte hva de virkelig har gjort, utført blitt sekunder opplysning. Drikking og hva en kvinne tåler og hvor mye det er akseptert at hun drikker, skriver hun morsomt om. 

Dette er kun en smakebit fra boka som har mang navngitt, både Norske og Svenske utøvende kunstnere, musikere, forfattere osv. de har får sitt navn utlevert som sterk og svake, tyranner og tøyelige osv….. 

 Mange av historiene kjenner jeg godt til siden jeg har jobbet med mitt kvinneprosjekt over mange år, og lest mye biografier, men det var også mange fine nye beskrivelser. Morsom og kunnskapsrik bok. 

 

En lydbok jeg storkoste meg med under arbeidet mitt på verkstedet, lest av Emma Rowena Hansen, 6t. 22min. 

10 kommentarer:

  1. den boken skulle jag gärna läsa! tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Den finnes på Storytel, så kanskje de har den på svensk også, har ikke sjekket. :)

      Slett
  2. Høres ut som en interessant bok. Har lest noen av de grafiske bøkene til Breen, hun har en skarp og morsom penn. Og så har jeg Feministisk kalender hvor hun er redaktør, med mange fine sitater og bilder..

    SvarSlett
    Svar
    1. Hun skriver frisk og morsomt. Kan absolutt anbefales. Ha en fortsatt fin søndag Anita, fra Ingun på iPad hvor jeg ikke får til ar det blir meg.

      Slett
  3. Kände inte till den boken, men den låter intressant. Tack för tipset!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan absolutt anbefales, det er mange Svenske som også er omtalte boka. :)

      Slett
  4. Denne er så fin, leste den da den om ut. Er det noen som hedrer kvinner så er det deg Ingun, kvinnedag skal vi ikke ha bare en dag i året, men hver dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig kvinner står bak mye her i verden, men mennen har tatt æren :) sier Ingun

      Slett
  5. Jag har också bara läst en grafisk roman av Breen men gillade den väldigt mycket!

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne er absolutt verd å lese. Hilsen Ingun bloggansvarlig

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!