mandag 29. april 2024

Ingvill Hekne "Vi fødte aldri de barna"

En humoristisk, og tankevekkende dikt bok om å være kvinne!

Vi følger livsløpet som kvinner kan ha om seg selv og sine medmennesker inn i tankeverden. Fra barnet, - ungdomstiden med all usikkerhet og opprør, -voksen med alle kravene som man skaper seg eller etterstreber etter, - til refleksjoner over å bli gammel. Hva har vi gjort, brukt tiden til .....  

 Forfatteren begynner med: "Gud skapte kvinnen i sitt bilde og henger det opp over sengen"(referert). Dette var noen tøffe ord, før vi får en beskrivelse av reisen fra frø, til amfibier og fødselen. Barnet vokser til og prøver å etterligne oss på alle måter, øver seg. Det betrakter, hendelser og gjøremål, til det begynner å tenke selv og det blir til et lite opprør. 

Å bli ungdom er en forvirrende tid, her kommer forfatteren inn på mange vesentlige punkter som opprør, miljø, betrakter seg selv, har drømmer og prøver ut livet. Konflikt med mor, som hun tror mor  ikke vet noe om, men hun har vært ung selv og skjønner skuespillet, uten å si det.

Kvinnen er hun tredelt? er hun heksa, mora eller hora? Skriver Ingvill Hekne i boka. Der har hun noen morsomme og fine refleksjoner (sett med et skråblikk). Ulike følelser i meg strømmer på, mange kjenner jeg igjen. Tekstene er ganske så beskrivende på mange måter over hvor ulike vi er og hvordan vi håndterer ulike situasjoner i livet. Samtidig sitter jeg og reflekterer mer over hva hun vil ha fram. Plutselig går det opp for meg at faktisk de tre siste bøkene jeg har lest og blogget etter at jeg leste denne diktboka første gang, har nettopp denne tematikken  som underliggende tema, det er disse:                          

Boka til: Silje Bekeng-Flemmen "Velkommen til dyrehagen, handler om mor. 
Boka til: Maria  Navarro Skaranger "Emily forever" kan tematisk tolkes som hora.
Boka til:  Valerie Perrin,  "Glemt på en søndag", er heksa som drømmer, mikser og leter fram og legger fram ulike historier 
 

Jeg likte diktboka, som ikke er noen typiske dikt, mer små fynd ord som sier mye. Den språklig i kortform, med gjennomtenkte og presise formuleringer. Jeg har storkost meg, og faktisk lest den to ganger, for å få med meg alt. Hun sier mye fornuftig som kan har mange ulike tolkninger. 

Utgitt på Tiden Norsk Forlag 2024. Lese eksemplar fra forlaget

5 kommentarer:

 1. For et herlig sammentreff det var! Sånt er litt gøyt. Har også fått boken og nå ser jeg frem til å lese denne selv.
  Ønsker deg en fin uke,Ingun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal bli spennende om du tolker den på en helt annen måte? :)

   Slett
 2. Så spennende tema! Siden jeg fyller 70 i sommer, så driver jeg jo og oppsummerer og ser bakover og prøver å finne en oversikt over hvordan livet ble. Og hvilke roller har vi kvinner egentlig? Hvilke forventninger har familien og samfunnet til oss? Og hvilke forventninger har jeg hatt til meg selv gjennom livet? Mange tanker og refleksjoner. Jeg vil prøve å få tak i denne diktboka. Jeg har nok hørt om den, men ikke bitt meg så mye merke i den. Takk for at du trekker den fram! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du er bare et halv år eldre enn meg. Tror du vil like denne Jorun, eller kanskje du tolker den helt annerledes :)

   Slett
 3. Har nettopp lest denne diktsamlinga, eller langdiktet. Likte den godt, mange flotte refleksjoner over kvinnelivet.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!