tirsdag 31. desember 2024

Selma Lønning Aarø "Feliz Navidad"


Om en mor, med demens og familien som skal feire jul i Spania.

Saga, er fortelleren. Hun vil samle familien i huset deres i Spania for å feire jula sammen.  Familien består av 7 personer. Saga og Knut er gift, deres to felles teen åringene Aslak og Alva, og Sagas tidligere barn Hjalmar og hennes foreldre. 

 Moren ser pjusket ut, hun har dement og vil gå hjem, hun skjønner ikke at de har landet i Alicante allerede. De får leid en 7seter og kommer seg huset sitt. Hjalmar og Aslak er usikker på hvordan dette vil gå, men gleder seg til julefeiring i Spania.  Alva, er bare14 år og får bli med de to guttene ut på livet. Hun føler seg voksen, med nytt stripete hår. Allerede tidlig i boka går alle over streken, av det som er normalt akseptabelt. 

 Saga visste ikke at moren var så utenfor, hun føler at faren har dekket over hvor ille det egentlig er med henne. Det var en ok start, men så kom det en litt tåpelig historie hvor moren stjeler jesus-figuren fra krybben og Saga lar henne beholde de over 100 år gamle tredukken. Unnskyld, et ble for dumt for meg ...

Det skjer naturligvis mye underveis i fortellingen, med utroskap, løgner, fyll og drømmen om å skape en god stemning. Moren/bestemoren finner på alt for mye, mens Alva liker stilen på klærne hun kjøper seg. Mormoren forsvinner når hun og morfaren skal dra hjem.

Ja, ja dette var en jule historie som sikkert var morsom for mange, men for meg som har hatt en dement far, var den ikke morsom. Jeg har lest flere bøker av henne og likt dem god. klikk på Selma Lønning Aarø, under etikketer. 

 

Lånt av Book Bites, utgitt 2024, bokmål, 261 sider.

onsdag 25. desember 2024

Ingeborg Arvola "Vestersand, Sanger fra Ishavet" Bok 2.


2. bok i serien om Brita Caisa, serien Ruijan rannalla - sangen fra Ishavet.
1. bok heter "Kniven i ilden", den fikk Brageprisen 2022.

Året er 1862. Brita Caisa måtte sone i fengsel på vann og brød, fordi hun og Mattis har levd sammen som ektepar, uten å være gift. Mikko er fremdeles gift med barnløse Gretha -Lisa, hun. Uff, En forferdelig straff i et iskaldt fengsel uten varme og ordentlig mat. Brita Caisa er høygravid når hun endelig slippes ut fra fengselet. Mikko, får ikke slippe ut, han fikk lenger straff. 

 Brita - Caisa har en drøm om at de en dag skal få leve sammen, og bygge et eget hjem, en tømmerpirtti. Hun dro til tanta Elsi, der fikk hun mat, omsorg og fikk vasket seg. Hun føder datteren Marja, som suger henne nesten tom for melk, hun har nok ikke fått nok næring inne i magen hennes og har en voldsom hunger.  De to sønnene mine var ikke slik minnes hun. 

 Mikko slipper til slutt ut av fengselet, han vet ikke at han har blitt far. Han er tynn, og klarer ikke å ta til seg nok mat, men etter hvert går det bedre. Mikko hjelper Pehr, broren til Brita-Caisa, så de ser hverandre ikke hver dag. Pehr og hans familie har store planer om å reise til Amerika. Når Mikko og Brita-Caisa møtes er de lykkelige, og gleder seg til de kan starte å bygge hus på Vestersand. Mikko har byttet til seg et vindusglass alt som de skal ha i det nye hjemmet deres. 

 Det ble store konsekvenser for Mikko når han slo seg i lag med Brita. Han har ikke noen gård mer, ikke kyr eller penger, kun båten og fiskebruket fikk han beholde. Men, kjærligheten mellom de to er enormt sterk. Gretha -Lisa, kona han forlot, gjør alt for å sverte Brita Caisa. Hun er mistroisk til alt Brita Caisa står for, som å stille blod og hjelper folk, hun er bare en trollkjerring og forteller mange løgner om Brita-Caisa, og kaller henne ei hore. En dag prøver Gretha- Lisa å drepe datteren Marja, ved å kaste henne i elva, men hun ble heldigvis reddet. 

 Aleksi, er Brita-Caisa sin eldste sønn, han skal konfirmeres. Heikki, hennes andre sønn, er bare barnet og har bodd hos Gretha-Lisa. Han er overlykkelig over å komme tilbake til Brita og lykkelig over å ha fått ei lille-søster, Marja. 

 Mange historier om hvordan folket levde og greide seg, og om hvordan de strevet for å få mat og klær i kalde Finnmark. Hvor brutale de kunne være med hverandre. Brita- Caisa opplevde å finne Skolte -Jakko på bryggen i Vardø, men knust skalle. Det gikk inn på henne, og har sliter med mareritt om hva som hadde skjedd. Det er utrolig mange navn og hendelser som beskriver tiden og hvor hjelpeløse de ble når familiemedlemmer døde ute på fiske på havet. 

 Brita-Caisa kan hjelpe mange folk og dyr, hun fikk en gave «en helbredende kraft" da hun var 6år.  Hun trår til og hjelper både folk og dyr.

 Sognepresten har på nytt anmeldt Mikko og Brita-Caisa for å leve sammen, uten å være gift. Året er 1865 og tømmertapien står ferdig. Hva gjør de nå???

Mikko tar dette veldig tungt og begynner å drikke, han vet at nå mister han alt på nytt. Og han vet at han vil få 3-6 års straffearbeid når saken kommer opp.  

 Boka avsluttes med at de spenner reinen foran sleden, fyller sleden med kjøtt, klær osv. og forlater stua i Vestersand. Mikko har laget ski til Heiko og de drar fra alt. Russland er deres nye mål...

 Så spennende, jeg gleder meg til å følge Mikko, Brita-Caisa, Marja og Heikki videre i neste bok. Fantastisk flotte skildringer av håpløshet, kulde, kjærlighet, drømmer, omsorg, sjalusi, helbredelse kraft osv. 

Boka bygger mye på historiske fakta, og faktiske historiske hendelser er blandet inn i fortellingen på en flott måte.    

 Utgitt på Cappelen Damm, 2024. 514 sider. Lånt på Biblioteket


mandag 16. desember 2024

Margreth Olin "Song til mor"


                               
En utrolig vakker lydbok, lest av Margreth Olin. 

 Denne boka bør du absolutt høre som lydbok, å høre Margreth selv lese er en opplevelse i seg selv. Hun skriver om sine opplevelser i fra oppvekst, og mange ting som har skjedd i hennes eget liv, etter at hun ble voksen. En intens vakker, spennende, tragiske og vond fortelling i en god blanding, slik livet kan bli for enkelte. Margreth har virkelig opplevd mye dramatikk i livet. 

Moren, Magnhild må ha vært en helt spesiell kvinne, som oppfordret Margreth allerede fra barndommen om å skrive det hun så, og slik lærte hun å skrive. Margreth ble en film-fotograf, som har gjort inntrykk på meg med sine filmer, og sannelig har hun imponert med denne boka også. 

Margreth sitt fantastisk sterke og tette forhold som hun hadde til moren sin, var imponerende. De var det man kan kaller tvillingsjeler. 

Magnhild var søsteren til onkel Reidar som var Margreth sin først film. Den heter "Onkel Reidar", der ble vi kjent med onkelen som hadde Downs Syndrom. Den filmen gjorde et sterkt inntrykk på meg når jeg så den, men å høre Margreth fortelle om onkel Reidar i boka, var sterk kost. Hvordan han ble sett på var virkelig og vondt å høre om. Margreth forteller om mormoren som ble sint når Reidar ikke fikk gå på skolen, som andre barn. Mormoren må også ha vært en sterk kvinne, som tok så mye ansvar og gjorde opprør da Reidar og de andre barna fra Solbakken, ikke fikk gå i 17 mai toget. 

Margreth laget filmen "Fedrelandet", etter at moren sa, at nå er faren din 84 år, gå og snakke med han. Jeg har heldigvis sett filmen og jeg har bildene i hodet enda. Filmen handler om farens fotspor i Briksdalen gjennom fire årstider. Moren kom fra Stranda i Olderdalen, der sola var borte fra slutten av november- til starten av februar. Fortellingene fra Nordfjord, om uvær-ras osv. får en til å bli skremt over naturens krefter. 

Kjærligheten og tonen mellom moren og faren var det utløsende ideen for film-prosjektet. Moren var en historie forteller, sier Margreth. Det ble en fantastisk vakker film! 

Margreth sin mor døde rett etter at de hadde sett filmen på storskjerm, det ble en trist, -reflektert, --personlig, -vakker og fin slutt på boka. 

En lydbok mange bør ta seg tid til å lytte til nå rett før jul. En medmenneskelig bok med flotte refleksjoner over livet. 

 Lydboka tar 3timer og 13 min, vakkert lest av Margreth Olin selv.                                                   Utgitt på Oktober forlag 2024. Lånt fra Book Bites.


onsdag 11. desember 2024

Trude Teige «Mormors utrolige venninner»




En fin bok om mormors venninner, om deres liv, vennskap, viljestyrke og kjærlighetsaffærer under krigen og livet etter krigen. 

 Boka starter med historien til Birgit, som har utdannet seg som sykepleier. Hun var fra Kragerø og flyttet til Oslo, for å jobbe. Hun hadde som ung jente lest Anna Karenina av Lev Tolstoj og ville lære seg russisk. En dag fant hun en annonse der hun kunne lære språket. Det var hos den eldre russiske mannen Ilya. Han lærte henne mangt og meget om livet, -både russisk og kjærlighet. Han døde og Birgit ble veldig deprimert over at hans død, det var ikke mange som fikk vite om hennes kjærlighetssorg. Hva skulle hun gjøre nå?  

Den 11.januar 1944 går Birgit Johansen av ferja i Bodø. Hun hadde fått seg jobb ved Bodø sykehus, for å komme seg vekk fra sorgen over Ilya, og Oslo. Birgit er sykepleier, ved kirurgisk avd. og der får de inn en pasient Daria, som er krigsfange fra Ukraina. Nadia er venninnen som følger henne. De to krigsfangene er 16-17 år gamle, fanger fra Ukraina. De må jobbe lange dager på en fiskeforedlings-fabrikk. Det er nærmest slavearbeid, med lange dager, kalde brakker og lite mat. 

Heldigvis kunne Birgit russisk, så Nadia fortalte at det kanskje var blindtarmen som Daria slet med, for broren hadde hatt smerter samme sted som Daria. Det stemte og hun ble operert. Birgit og Nadia snakket sammen på russisk. Overlegen Heyerdahl advarte Birgit om at ingen måtte få vite at Birgit kunne russisk, det kunne være farlig om tyskerne fikk nyss om det.

 Vi hører historien om  Daria og Nadia, fra da hjembyen Dnepropetrovsk ble bombet og de ble ført vekk til tvangsarbeid, og ferden til Bodø. Til uverdig boforhold med ca. 50 kvinner i hver brakke. De slet og tjente nesten ingen ting. De var begge under-ernærte og deprimerte.

Nadia hadde hatt en kjærest,Harald. Han hadde blitt forflyttet og hun hadde mistet kontakten med han. Det viste seg at hun var gravid, men ville ikke si hvem faren var, når Birgit spurte. 

Birgit ville gjøre noe for kvinnene i leieren, og for alle barn og gravide som var der. Det får hun faktisk som sykepleier lov til, uff -mye elendighet. Hun får med seg Nadia (17år) som er gravid i femte mnd. til sykehuset, hun har bekkenløsning og Birgit vil ha henne undersøkt. Et vennskap oppstår.

En russisk krigsfange Sasja har rømt fra en annen flyktningeleir, han dukker opp via mellomledd på sykehuset. Birgit skal stelle og passe på han i et skult rom. Det kommer stadig patruljer som sjekker, hvem som er pasienter osv. En dag forsvinner Sasja, og Birgit som har forelsket seg i han, spør hvor han er ....                                                                                              Verre er det at Gestapo Holck har fått vite at Birgit kan russisk. Hun ble tatt en dag hun satt og lyttet til radioen, hun ble voldsomt mishandlet fordi hun ikke vil angi noen ....

Den 8 mai kommer Overlege Heyerdal og henter Birgit i fengselet. Det viser seg at Overlegen er ikke bare lege, men leder for Milorg i Nord Norge. Det har blitt fred i Norge og hun kan russisk, slik at de kan sette i gang arbeidet med å få fangene hjem til sine hjemland.

Birgit hadde ei venninne Tekla. Hun får brev fra henne om at hun har tatt valget, og reist med kjæresten Otto, til Tyskland. Birgit sin andre venninne Anne-Lise, tok hun avstand fra når hun gikk over til nazistene og støttet dem, i starten av krigen. Broren til Anne-Lise er Harald som ble dømt til fengsel på livstid, for drap. De som mishandlet Birgit ble dødsdømte, etter en tøff rettsak.

Birgit ble en etterspurt kvinne som var språkmektig, og ble lokket inn i mange ulike jobber. Ikke alle var like lurt å ta, noe hun skjønner etter hvert. Ansatt som sekretær ved den Norske Ambassaden i Moskva, opplever hun litt av hvert. Hun treffer igjen fangen fra sykehuset, Sasja. Det utvikler seg til et mareritt ...les selv.

Del 4 av boka, den omhandler juli 1952-juli 1953. Der treffes de fire jentene igjen. Det var ikke gått like bra med alle, de var skadet på mange vis etter hva de hadde vært utsatt for under krigen.  Birgit ble landskjent for mistanke om at hun var KGB agent, og det ble en skikkelig traumatisk opplevelse for henne, etter flere år. Hvordan det gikk med Nadia, Anne- Lise og Tekla må du lese om selv....

 En veldig spennende og godt oppbygd bok, som jeg slukte over et par kalde dager. Jeg synes selv jeg har lest mange bøker om hendelser fra krigen. Men, denne boka forteller så godt om ting som virkelig har hendt. Mang av disse hendelsene, f.eks. at det var fanger fra så mange ulike land som tyskerne fraktet til Norge som arbeidskraft, det var ukjent for meg. 

Bak på boka står det at romanen er inspirert av sanne historier og faktiske hendelser. Epilogen var veldig oppklarende og god å lese, synes jeg. 

                    En frittstående bok i Trude Teige mormor-trilogien:

 1.bok Mormor danset i regnet -2015,

 2.bok Morfar pustet med havet 2021. 

Utgitt 2024 av Aschehaug, 320 sider. Kjøpt selv.  

søndag 8. desember 2024

Thomas Hylland Eriksen "Veien til Barranquilla"

 

  

 Jeg startet dagen, med å lese i Klassekampen fredag den 29 nov.  Forfatteren Thomas Hylland Eriksen, av boka jeg leser nå er død, etter åtte års sykdom. Jeg har faktisk aldri lest noen bøker av Thomas Hylland Eriksen før, men han er en kjent stemme fra radio, aviser og tv. Han ble bare 62 år. Trist!

 En merkelig opplevelse var det å åpne denne boka som starter med handlingen fra Bogota på Helloween, en feiring jeg skjønner er meget spesiell i Bogota. Men, for oss lesere viser det seg at denne dagen endret alt for den unge gutten, som heter Pablo Henriquez. Han hadde en drøm om å bli rik en dag, helst før han ble tyve år. Han ville dra til Grønland eller Australia, der ville han tjene mye penger, ikke leve i fattigdom slik familien hans. Pablo opplevde denne kvelden å bli forfulgt av to menn. Tilslutt sovne han på ei trapp, etter å ha gått seg vill utpå natta. Plutselig våknet han, og der var det en seddel. En stor seddel som det sto: 50 Mil pesos på. (ca. 5000 n.kr.)

Den andre personen vi blir kjent med er professor Simon Arriba de las Casas. Han bor i Bogota, gift med Gloria og har to voksne barn. Han er professor ved Nasjonal Universitetet i Bogota som samfunnsforsker, og kommer egentlig fra byen Barranquilla. Simon hadde ikke vært tilbake til sin barndoms by på mange, mange år. Nå var han lei jobben på universitetet, og kona Gloria. De hadde sklidd fra hverandre. De to voksne barna var bare opptatte av sitt og brydde seg ikke om han mer.. 

Ganske frustrert, går Simon rund og tenker på hva han skal gjøre. Han er lei alt og møter Pablo, der de har vært og tisset på en kafe. Vakta skal til å kaste Pablo (14 år) ut av stedet, men Simon kjenne han igjen fra Den Protestantisk Stiftelsen han har jobbet med. Simon tar hånd om Pablo. De to finner hverandre og blir enige om å forlate Bogota sammen, allerede neste dag. Simon finner et billig sted Pablo kan sove og henter han neste dag.

Så starter den lange turen, hvor det skjer mye rart, og Pablo er litt av en historie forteller, selv om han bare er 14 år. Han har opplevd mye og reflekterer over mye rart. Han forbinder og tolker alt fra miljø, stemning osv. med ulike lukter. En svært spesiell gutt, som tenker og føler på er stort ansvar ovenfor sine to søsken Caro og Gabi. Faren som bare drikker og kommer hjem, full og moren er hun død?

Det er en lang biltur Fra Bogota til kystbyen Barranquilla. Bilturen ble mer og mer surrealistisk, de kjører seg vekk og kom til noen merkelige landsbyer. Bensintanken som aldri blir tom, osv. Det tippet nesten over når Simon blir tatt av FARC og Pablo redder han. Her ble det så mye merkelig og magisk at jeg synes det lignet for mye på Gabriel Garcia Marques sine fortellinger. Det ble litt ugreit i mitt hode. De to kom seg til Barranquilla til slutt, og ble der .... 

mandag 2. desember 2024

Oppsummering november 2024

 

Novemberlys, fra Furnes



Sofia Lundberg "Det siste kunstverket" en bok om omsorg, omsorgsvikt, kunst, dop og barndom. Lydbok på svensk fra 2023 

Novellesamling av Haruki Murakami, En samling med mange ulike noveller, en bok jeg har lest over en lang periode, med en roman av gangen. 

Skjermbarna" Maja Lunde, En fantastisk bra bok. En vekker!

Knut Hamsun "Sult" en klassiker det var godt å høre på nytt. lest i"1001 Bøker": Kategori 6. "Forfatter fra Europa"

 "Klokkerens Evangelium" En litt vond, men vakker førjuls-historie,  barn og ungdomsfortelling av Gaute Heivoll

Thomas Hylland Eriksen  "Veien til Barranquilla", en fin bok om Colombia. Har faktisk vært der. Omtale kommer, mangler litt for å bli ferdig...


Tove Jansson sine minner fra barndommen "Billedhuggerens datter", en sjarmerende vakker og morsom historiefortelling. 



Ellers: 
November ble en mnd, med veldig forskjellig vær, sol, vindfull, litt kald med snø, og noen dager veldig milde.

Novemberhimmel

November kaktusene mine svikter aldri, de og levende lys med lilla tilbehør er min førjuls-pynt.
Resten ang. pynting kommer lille julaften her i huset.    


Ellers har jeg brukt ekstremt mye tid foran datamaskinen. Timene har flytt av gårde med å få planlagt, booket flybilletter og opphold i Colombia til våren, for fem voksne familiemedlemmer. Alle har ulike ønsker og drømmer. Mange ting å forholde seg til, men mesteparten er nå i boks.  


             Var på julebord i helgen med Vikinggildet, og har vært mye på farten. 
              Bilder fra før alle kom på Trollstua, lørdag, et fantastisk vakker sted med mye sjarm.

søndag 1. desember 2024

Gaute Heivoll « Klokkerens evangelium»



En veldig spesiell julefortelling, en  barne ogungdomsbok.  

Bendik har mistet faren sin, han var klokker og ble kaldt "Ole klokker". Det er snart jul og et år har gått siden faren til Bendik døde. Han var så glad i faren sin og savner han fælt, faren som skulle lære han å lese..... 

Sist sommer måtte de rive den gamle kirken, for den sto på en alt for dårlig grunn, slik at den sank og ble skjev og utett. Kirka ble revet av folket i bygda. Alt av  innholdet og tømmeret ble det holdt auksjon over, slik at kirkas enkeltdeler forsvant til alle kanter av bygda. Den gamle Skolemesteren Nils som alle synes var blitt litt halvgal på sine eldre dager, og bodde for seg selv med noen geiter som han hadde i fjøset. Det var ingen i bygda som brydde seg om han og hva han drev med. Nils skolemester gav et bud på prekestolen og Bendik finner ut etter å ha spionert på han en stund, fant ut at Skolemester Nils har satt prekestolen i høyløa. Bendik spionerer på hva Niels gjorde med denne prekestolen, holdt han tale for geitene sine? En dag Bendik spionerer blir han oppdaget og de to finner hverandre og blir gode venner. Nils vil gjerne lære Bendik å lese, nå når faren er død.

Det er snart er juleaften og de sitter og prater og spiser kringle som Nils har laget. Nils sier at det er så trist å være alene på jule- kvelden, noe Bendik tar på alvor og løper hjemover for å spørre moren sin om Nils kan få komme og feire jul med dem. Bendik løper over vannet, det er is på det. men han går igjennom isen og kommer til en merkelig drømmeverden.

En varm og vakker historie, fylt med et barns sorg over faren. Mye mystikk, og en vakker beskrivelse av livet til Nils og geitene hans. Alt sett fra et barns vinkel om hvem man kan stole på, og hva som er riktig å gjøre når juleaften kommer, for ingen skal sitte alene den kvelden.  

Det er Gaute Heivoll som leser selv. Boka er visstnok vakkert illustrert, men jeg har bare hørt lydboka. 

Barnebok fra 7-12 år, utgitt 2019 av Vigmostad &Bjørke. Lydbok fra Book bites.