søndag 14. februar 2016

Eikemo Marit "Alt inkludert"


På stadig flukt fra ...

Agnes kommer flyttende til byen og har ikke med seg noe annet en datteren Maja og en trillebag. De flytter inn i kjellerleilighet på et hybelhus. Leiligheten er ikke møblert og hun finner en sofa på FINN.no. Rune kjører den hjem til henne og tar et bilde av alle tre i sofaen.

Maja på seks år tar med venninner inn, men hvor er møblene? Flyttelasset er forsvunnet sier Agnes og naboer kommer med service osv.for å hjelpe og støtte henne.
Alle de andre barna har så fine klær sier Maja. På FINN.no kommer Agnes i kontakt med en dame og hun har fire store poser med klær hun kjøper for 1000 kr. Men, hun kommer seg nesten ikke derfra for damen begynner å fortelle at hun er så sliten og ensom,  hun lever av å blogge og har en mamma-blogg. Det er ikke morsomt mer for datteren vil ikke være med mer på dette. (He, det er heldigvis ikke mitt forhold til blogging).

De tilpasser seg og blir kjent med de andre som bor i huset og nabohusene. Rune som er politimann kommer i  Politi uniform for å gi henne et bord, og etterhvert smykker. Noe de andre beboerne ikke liker eller setter særlig pris på. Hvilken hensikter har Rune?..hm.
Agnes blir involvert i huset og hun hjelper forfatteren Eva som er syk, ellers er det ulike studenter som driver med litt av hvert. I nabolaget bor det også ulike folk som vi blir kjent med og er med å sprite opp historiene i boka.
En dag snører nettet seg til for Agnes og de pakker koffertene og drar videre med tog...hvor?

Agnes, ja hvem er hun?
I allefall ikke en skikket mor i mine øyner. De drar avsted som flyktninger i eget land bort fra alle som vil bli kjent med dem og egentlig vil dem godt. Agnes kan kodene og livredd for å slippe noen for nær seg. Hun  søker stadig etter et nytt liv, eller en ny start på livet.....finnes den?
Har hun ingen familie som kan hjelpe henne, eller vil hun bare være sin egen lykke smed?
Forfatteren har virkelig tatt tak i noe veldig essensielt i denne romanen, så skremmer meg. For jeg vet at slike personer finnes, som flykter fra barnevernet osv.....

En bok men virkelig sitter og grubler over i lang tid etterpå.
Den sier så mye om hvordan vi har blitt og hvordan vi har forventninger til hverandre og hvordan vi skal leve i dagens samfunn. Alt vi kan få ved å gå på nettet og hvordan man kan tilsynelatende treffe mennesker der ute på verdensveven. De søkende ikke etter lykke, men andre mennesker eller ting for å fylle tilværelsen sin og hverdagen sin med. For et liv forfatteren har latt oss bli kjent med????

En bok jeg anbefaler, dagsaktuell!

Marit Eikemo(f 19719 er en forfatter jeg skal holde øye med, for hun skriver virkelig bra. Hun er fra Odda og bor nå i Bergen. Boka er på nynorsk.

Boka kom ut i 2015, på Samlaget
320 sider
Lånt på biblioteket

Andre som har lest boka er Artemisias hvor jeg tenkte at denne må jeg lese, hun linker til flere andre

4 kommentarer:

 1. Så kjekt at du har lest og likt denne. Jeg likte den også veldig godt, og tenkte som deg at jeg må lese mer av henne. Ha en fin valentinmorsdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, hun bor jo også i Bergen som deg. Hun skriver veldig bra!

   Slett
 2. Høres ut som en merkelig bok!
  Jeg har nettopp avsluttet boken "Livet i Catfish Alley" av Lynne Bryant.
  Handlingen foregår i 2002 i en liten by der det fremdeles er stor rasediskriminering og hvitt snobberi. Men mye er også tilbakeblikk til 1931.
  En fantastisk bok som jeg nesten ikke kunne legge fra meg. Jeg har tidligere lest boken "Alligatorvannet" av samme forfatter. Og begge bøkene handler om det komplekse forholdet mellom svarte og hvite i Mississippi. Anbefales! Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!