fredag 4. mars 2016

Thorstensen Ole "En snekkers dagbok"


En lærebok om hvordan en snekker jobber. 
NB: obligatorisk lesing til alle framtidige snekkere

En snekkerens dagbok handler om hvordan det er å være selvstendig snekker, drive med et enkeltmannsforetak. Det er hverdagen han beskriver og hvordan den må organiseres.  Det er mange ting man ikke tenker på skal i boks før en snekker egentlig kommer og begynner arbeidet sitt.I dette tilfellet et loft som skal bygges om i en gammel bygård i Oslo. Jeg var på et foredrag med forfatteren og fattet interesse for boka.

Ca en tredjedel av boka handler om alt som skal organiseres før man kan starte å gjøre noe som helst praktisk snekring, hva som må ordnes når man påta seg et oppdrag. Ganske så omfattende, det er mange aktører inne når jobben skal gjøres. Det er et gammelt loft han skal bygge om, fra boder til opphold, soverom og bad...
Arkitekten har tegnet tegningen av nybygget og ingeniøren har regnet ut hva det vil koste. Har de vært der og sett loftrommet? Stemmer tegningen med prosjektbeskrivelsen?  Det er vanskelig å få et møte og besiktigelse med de ovennevnte partene, så det blir et møte med eierne. Akademikernes makt og papirmølle. De skal ha anbud på jobben fra flere snekkere og dette er en jobb til over en million som han gjerne vil ha, og forteller hvordan han går frem. Han har vært i tre anbudsrunder som han har tapt, så nå gjelder det å skaffe seg en jobb som varer ca et halvt år for penger må man ha...

Han starter med å se huset tar masse bilder som han går hjem og studerer. Prospektet, tegningene stemmer ikke med huset og div bjelker må flytte, så ny runde med arkitekt og ingeniør må inn de må justere tegningene. Så kan hans samarbeidsvenner/ kollegaer komme å angi sin pris på det de skal gjøre som er maler, rørlegger, elektriker, murer, blikkenslager osv, så de kan regne anbudet sitt. Dette blir en kamp om hvem som vinner anbudsrunden av tre byggmestere, mange timer er lagt ned i et slikt arbeid. Alt må være gjennomtenkt, med kontrakter, avfalls planer, lagringsplaner, inn lossing, sperring av veg osv. for alt koster penger. Så er endelig anbudet på plass og han venter i spenning på svar.

Ja, han får jobben og gjør avtaler og livet går sin gang og det gjør ombygningen også, men ikke helt smertefritt.. Han dokumenterer hele vegen ved å ta bilder, før vegger og bjelker lukkes- skjules.
Han får god kontakt med eierne og de har et bra samarbeid som til slutt blir godkjent. Denne delen av boka er i dagbokstil og morsomt fortalt ved at han forteller om hvor de går å spiser i Oslo. Forteller om folk som er negative til håndverkere osv. Man får også en del tips om hvordan hindre støv, merker gips osv. Tydeligvise en skikkelig ordensmann han gode Ole og vennen Dan som er med på mesteparten av snekringen.


Jeg var på et foredrag av forfatteren og fattet interesse for boka. Bildet over, men Ole sto ikke stille.

Mannen min, som liker å snekre og har jobbet mye med det, kastet seg over boka og hans kommentar var, en realistisk og godt forklarende bok om alt som skal skje og hvordan prosessen virkelig er.
NB: obligatorisk lesing til alle framtidige snekkere, mente han.

Så nå går boka videre til snekkerlærerne på byggfag, på skolen hvor jeg jobber. Denne boka burde stå på pensumslista deres på byggfag.
Smart lesing for alle som skal ha en jobb gjort, eller skal gjøre den selv.

Takk til Pelikan som sendte et lesereksemplar til meg.
Utkom i 2015,
Norsk saksprosa på 221 sider

4 kommentarer:

  1. Nei - det er ikke bare bare å drive for seg selv. Ved siden av å kunne snekre, er det også papirarbeid, planlegging, regnskap, markedsføring m.m. Men får man det til er det veldig tilfredsstillende! God helg ønskes av Tove

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, men noe av det han påpeker i denne boka er skillet mellom akademikerne og håndverkerne. Hvordan man ser på seg selv og sitt arbeid. En håndverker er bare en som nærmest ikke kan tenke er menigmanns meninger om en håndverker, men som i hverdagen har mer ansvar enn akademikeren som sitter på sitt kontor.
      Dette vil jo variere ut fra ulike fag, men han påpeker mange sannheter.

      Slett
  2. Har en hobbysnekker i hus, nå står snart vinterhagen for tur. Våren må komme så blir han ferdig. Som han selv sier så lærer han underveis. Kan tenke meg at boka er til nytte for de som liker å snekre, utdannet snekker som har lyst og starte for seg selv har nok stor nytte av det. En her i bygda har bygget sitt eget hus, og de er utdannet. Man bør benytte en håndverker til store prosjekter.
    Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, man må være ansvarlig i alle bauger å konter for å få godkjenning til lovelig bygging. Mange bygger uten tillatelse engang og det er jo ikke smart, for her i Hedmark har vi hatt en stor sak om det og mange hytter må rives.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!