tirsdag 26. juli 2016

Ingstad Helge "Klondyke Bill"En sjarmerende bok om det harde livet som pelsjeger i Canada i 1.ste halvdel av 1900 tallet

Dette er debutromanen fra Helge Ingstads. Den kom ut i 1941 og finnes nå som lydbok.

Vi er på tundraen i Nord -Canada der vi følger pelsjeger Bill. Hans ensomme liv sammen med hundene som betyr alt for han, de er hans trofaste venner i tykt og tynt.
Boka starter med at han ikke har hatt flaks sist vinter, både han og de fem hundene er helt utsultet. Den hardhausen Bill søker ly hos sin venn og der får han hjelp til å få fett på kroppen og oppdrag videre. Han skal dra den 2000 km lange vegen til Aklavik for å gi beskjed om at nå går skinnprisene opp og det må handles inn nå.
Hans konkurrent vil nå dette kappløpet, det er halvindianeren Machu som er slu som en olm.  De havner ut i en voldsom storm og hundene til Machu nekter å gå. Bill hjelper og fått spannet på land. Da stormen har gitt seg, stikker Machu av samtidig som han forgifter noen av hundene til Bill...... spennende hvordan han fakker han. Bill er en rettferdighetens mann og Manchu havner i arresten.

Han har bare sine to hunder Sheriff, lederhunden og Blackie. Manchu sine hunder ville han helst ikke beholde mer, for de var mishandlet og ikke gode nok. Det er vår i Aklavik og solen gnistrer ved Mekensafloden. Han sitter der og sørger over tapet av sine tre hunder. Han får tak i tre nye hundehvalper og vi hører mange historier om dem., skjønne observasjoner av de tre hundevalpene Balta, Mink og Duffy.

Det går mot høst og Bill drar ut på Tundraen og av en indianer som han hjelper får han vite om et flott fangst område. Der blir han vinteren over og hører om livet der. Alle drømmene han har og mange opplevelser fra gullgravertiden minnes han der i hytta si i Granviken. Han drar tilbake med en kjempe stor oppakning av ulv og hvitrev skinn. Alle er misunnelige og lurer på hvor han har vært.

Mange morsomme lurer historier og måter prøver folkene å lure ut av han sannheten. Mary dukker opp og han blir stormforelsket i henne. Slim, en av pelsjegerne har bet henne og han drar til drømmestedet til Bill.
Det er ikke plass til begge jegerne og de blir skikkelig uvenner, men det ender på en helt annen måte enn det man forventer.

En litt gammeldags bok, med litt moral og pekefinger føler jeg, men fantastiske beskrivninger av landskapet, jegerliv, hundeoppdragelse og for en overlevelses strategi han tok i bruk.

Fasinerende bok.
Jeg ville nok kalt det en ungdomsroman i dag og det er rene Lars Monsen i gamle dager, med gammelt utstyr.
Lest av Torstein Bugge Høverstad.
Lydbok fra lydbokforlaget 2009. 7t 37min
Lånt på biblioteket

Helge Ingstad - 1935 - Oslo Museum.jpg

Helge Ingstad - 1899 2001. bildet på lydboka.
Han var norsk jurist, pelsjeger, sysselmann, polarforsker, arkeolog,  forfatter og historiker - og kanskje mest kjent for å påvise at vikingene "Oppdaget"  Amerika  ca 1000 år e, kr -500 år før Colombus.

Det kommer mer om han...


3 kommentarer:

 1. Artig å høre om denne karen. Navnet hans var veldig kjent for meg, men etter å ha lest hva han har bedrevet kan jeg ikke helt skjønne hvorfor navnet er så kjent. Takk for fint lyttetips, det er av og til "godt" å høre på gammeldags innlesing :)

  SvarSlett
 2. Helge Ingstad er veldig kjent eller han var. Husker brødrene mine var utrolig opptatt av han. Særlig to av dem som drev med hundekjøring, de leste alle bøkene hans og det er ikke få. Selve innlesningen er langt fra gammeldags med holdningen og hvordan man oppfører seg ovenfor hverandre er litt gammeldags. Det kom ut 4-5 bøker som lydbøker for 6-7 år siden og de er absolutt spennende.

  SvarSlett
 3. Stadig nye bøker, men du leser dem antagelig ikke - men hører lydbøker? Det ble vel ikke til at du leste den jeg anbefalte? Det er synd!
  Men hvordan går det i verkstedet - er det fremgang? Lykke til! En god søndag ønskes av Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!