tirsdag 5. juli 2016

Webb Katherine "Den engelske piken"


En opplevelse om den Arabiske ørkenen, om slit, utroskap, mystikk, løgner og  kjærlighet 

Joan  Seabrook har siden hun var liten jente elsket 1001 natt. Hun utdannet seg som arkeolog og i 1958 drar hun til Oman, til byen Muscat, der onkel og tante bor. I Muskat bestemmer Joan seg for å oppsøke sitt store idol oppdageren Maud Vichery. Hun var den første kvinne, som krysset ørkenen, Tomhetens hjørne i 1909

De treffes og som vi skjønner er dette en roman med to hendelseforløp som parallelt fortelles.
Dette er en fortelling om Maud og hennes ferd, livet, drømmene og ekspedisjonen hennes i 1909. Hun var engelsk, men dro aldri hjem etter ekspedisjonen, noe man først skjønner i slutten av boka. Hun arvet mange penger etter sin far og kunne derfor fortsette å bo i Oman.
Joan sitt besøk i 1958. Hun var nyutdannet arkeolog, men å få jobb som det var utenkelig den gangen. Joan var i Oman sammen med sin forlovede og mye av det som skjer i boka får konsekvenser for fremdriften i boka. Joan oppdager også noe annet og forlovelsen blir brutt.

Det historiske bakteppet er konflikten i Oman på 50tallet. Oman var dengang et strategisk viktig land. Da var  det krigshandlinger, mellom sultanen som får hjelp av den britiske hær mot opprørere som støtet Saudi-Arabia på den andre siden. Broren til Joan er en av de britiske soldatene.

Joan og Maud treffer hverandre og på en måte utnytter og bruker de hverandre. Maud er en ordknapp og stri gammel dame og vet akkurat hva hun vil. Hun har alltid vært en overklassedame, men hadde bein i nesa til det hun ville. Flisa var kallenavnet hennes som liten og sjarmerende når hun kaller den ene kamelen for dette på sin ferd. Joan blir imponert over hennes bragder og blir hun blir utnyttet til å gjøre noe som Joan ikke skjønner konsekvensene av før etterpå. Da skjønner hun hva hun har vært med på.

Jeg vil ikke røpe hva det er, men dette endrer Joan og vi blir vitne til hvordan de løser en usannhet. Hvor rette vedkommende blir innkalt på teppet 49 år etter og må forklare seg. Vi må ha tidsperspektivet klar i bakhodet, for kvinner var ikke høyt verdsatt, deres bragder,- hverken i 1909 eller 1958

Joan kommer seg også ut på reise i ørkenen og kommer til ørken fortet Jabrin og hennes drøm var å bli den første kvinne til å bestige fjellet Jebel Akhdar og platået Sjebilaktar. Hvor hun kunne se ned i Motra ikke opp på, men var på høyde med skyene. Der og da skjer det noe skikkelig dramatisk......

Her er det høy spenningsfaktor og mye kjærlighet, forelskelse, og mange gode historier om hvordan det er der ute i ørkenen. Hvordan de blir lurt, ranet, syke, noen dør. Kampen om å finne retningen og vannhullene, spennende historier.

Min konklusjon:
Et fint og langt eventyr fra fremmede steder på jorden brettes ut, fantastisk fengslende, men det ble til tider veldig detaljert nesten så det grenser til et filmmanus med alle detaljer. Noe som gjorde den litt for beskrivende og bildene ble ikke helt mine inne i mitt hodet, noe jeg liker og setter pris på ved å lytte eller lese en bok. Her er det noe som blir for overtydelig for meg og tipper nesten over til triviallitteratur.
Godt fortalt og fin flyt i fortellingen med akkurat passe stigninger i spenningsmomenter så man må komme videre og høre hva som skjer. Runa Eilertsen passer godt til å være den unge fortelleren, men tenk om det hadde vært en annen stemme som var Maud? Det hadde jeg likt.
Vil svært gjerne se denne på film, for det tror jeg om den boka. Etter som boka har blitt så godt mottatt over alt i alle land.

Til slutt:
Dette er en roman, men hørte et intervju med forfatteren og da fortalte hun at historien kom i gang da hun leste biografien om Gertrude Bell. Hun var oppdagelses reisende i Irak og Syria, men nesten ingen har hørt om henne bare Lawrence of Arabia. Han reiste etter Gertrud sine kart og henvisninger. Det var det som fanget interessen til å skrive denne boka. En bok om å få løftet frem kvinner som har levd og gjort bragder, det syns jeg er FLOTT!

Produsert av:  LBF             Takk for lytte-eksemplar fra Lydbokforlaget
Først utgitt: 02.05.2016
Originaltittel: The English Girl
Spilletid: 15:47:10
ISBN CD: 9788242171597
ISBN Lydfil: 9788242162960 lest av
Runa Eilertsen
Målform: Bokmål
Oversetter: Jan Chr. Næss
Sjanger: Roman


7 kommentarer:

 1. Takk for tips og omtale.
  Eg har sett på boka i bokhandelen, men det er blitt med det.
  Kanskje eg skal vente på filmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. HE,he, det er jeg som tror det blir film. Bare tankespinn og ønskedrøm fra meg.

   Slett
 2. Høres ut som en spennende historie med interessant bakgrunnsinfo, men hvordan romanen blir, er jo det vesentlige. Kanskje jeg prøver meg på denne en dag, siden jeg liket Italienske netter av Webb ganske godt. (men for overtydelig og omstendelig er jeg ikke så glad i )

  SvarSlett
  Svar
  1. Du burde vente litt etter Tequilladagbøkene, for dette er ganske pent og pyntelig i forhold til den. Med tanke på ørkenscenene. Forfatteren sa hun hadde vært på overnatting i fem dager i pent vær, det er litt andre forhold en Strøksnes opplevelser. Denne boka er litt som en film, men ok sommerhygge hvor man kan drømme seg vekk.

   Slett
  2. Ja, det skal vel noe til å matche Tequiladagbøkene, særlig hvis tematikken er innenfor samme område..Høres ut som ørkenoppholdet til den engelske piken er noget romantisert?

   Slett
 3. Denne romanen ga meg en positiv overraskelse, syntes den så alt for "damete" ut, men handlingen hadde nok brodd. Gøy å høre om bakgrunnen for historien, den hadde jeg ikke fått med meg. Er enig med deg, filmen kommer jeg til å se :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig at coveret ikke er spennende nok, men tittelen sa meg heller ingen ting, den er rett og slett dårlig/intetsigende. Det kunne vært noe om oppdagelsesreisende kvinner eller noe sånt.
   Det var etter interjuet/bokomtalen at jeg fikk int. for å høre denne boka.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!