mandag 3. september 2018

Riley Lucinda "Perlesøsteren"


 To historier som er tvunnet sammen. en om Kitty og en om CeCe, fra Australia

Dette er bok nr 4 i serien om de syv søstrene, adoptivbarna til Pa.
Denne boka handler om CeCe som drar fra London til Australia for å finne sine røtter.

CeCe og Star har hele livet vært perlevenner og hjertevenner, de vokste opp nesten som tvillinger, det er bare seks måneder mellom dem. De har alltid delt rom og historier og vært hverandres støtter i livet. De har vært verden rundt sammen og nå har de flyttet til London. Der fant Star sine familierøtter i boka "Skyggesøsteren". Hun fant også kjærligheten så hun flyttet til Nord England. 

Cece har fått noen papirer, bilder og koordinat etter Pa Salt sin død. De sier at hun skal dra til Australia, for å finne sine røtter.  Hun har aldri ønsket å dra til Australia, men avslutter sitt kunststudium rett før jul og kommer seg av garde. Hun ønsket å feire julen i Thailand, der hun og Star feiret jul året før.
Der hun treffer en mystisk mann Ace, de blir veldig gode vennet og kjærester. Hun forteller om sin reise og hvorfor hun vil oppsøke en kvinne med navn Kitty McBride, hun er ledertråen og en kjent kvinne i Australia.
Ace kjøper en biografi om pioneren Kitty til CeCe, da blir hun sint for hun leser aldri bøker, det klarer hun ikke fordi hun har dysleksi. Men Ace leser for henne om Kitty McBride.  CeCe drar til Australia

Kitty McBride er en 18år gammel prestedatteren når hun i år 1906 drar fra Edinburgh. Hun skal være selskapsdame for en overklassedame og de tar båten til Australia, en lang reise. Kitty sin mor venter barn fem. Kitty vet også at faren-presten skal ha barn med ei jente i byen, det må ingen få vite. Er det derfor hun blir sendt vekk?
 Hun ankommer en rik familie og tvillingbrødrene Drummond og Andrew sloss nesten om å få henne, de er eneggede tvillinger helt like å se på, men oppfører seg totalt ulikt. Drummond, drømmeren, eventyreren og livsnyteren.  Andrew, arbeidsom, snill, trygg og er arving til godset, han frir og hun blir usikker. Hvem skal hun velge?

Kitty savner familien sin, men liker Australia. Hun er overveldet over å bli spurt om ekteskap av Andrew. Moren til Andrew har vært negativ til Kitty, for hun trodde lenge hun skulle bli Kitty sin fars kone og hun har ikke mye pent å si om han, derfor er ikke hun glad for at Kitty skal inn i hennes familie da hun sier ja til Andrew.

Kitty giftet seg med Andrew, de fikk sønnen Charlie. Kitty, redder en arborginer jente som får en datteren Cat. Kitty er åpen for de sorte urinnbyggere - aboriginene. Hun reagerer hvordan det folket blir behandlet av de hvite, som slaver eller udugelige mennesker, og behandler dem som dyr. Kitty ansetter dem i huset.

Sønnen Charlie vokser opp og snakker tre språk, tysk med faren, engelsk med moren og det lokale språket med Cat. Forholdet mellom Andrew og Kitty er ikke godt, og han reiser til Europa i tre måneder på forretningstur.
Drummond kommer, hun tror det er Andrew....ved første blikk. Hun er avvisende til han, men lar seg imponere, men så skjer det noe katastrofalt som endrer alt da alle menn omkommer i en skipsulykke, 1912. Hva skjer med Kitty, Charlie og Perlebedriften i Brom?
Ser fremover, selv om hun er en enslig kvinne?
Så kommer det kaos i kjærlighet, ærlighet osv. på mange plan, store forviklinger.
Både i Kitty og seinere Charlie sitt kjærlighetsliv, da hans kjæreste blir gravid og stikker av…… Drummond finner barnet og en blikkboks i kurven "Den rosa perlen".. sier ikke mer om det

CeCe drar til Australia. Hun har fått en venninne i Chrissie. De drar til byen Alice Spring og på ulike utfarter for og utforske hvor CeCe kan ha sine aner fra. Blant annet til en kristen misjonsstasjon, langt ute i ødemarken. Finner hun familien- røttene sine der...?
Det er bestefaren Frances, som har funnet CeCe og sendt henne bilder og hadde ikke hun funnet han, ville han selv ha oppsøkt henne. Frances er også kunstner og bestefaren tar godt imot henne. Bestefarens historie er sterk og de er begge rørt over fortellingen.

Jeg kjenner til den Australske aboriginer kunsten, den er vesentlig her. Snakkes mye om den.
Dette er en litt søtladen serie, spekket med kjærlighet, søken etter sitt opphav, osv. Men, denne serien har mange aspekt som gjør den spennende på en fin måte, hvordan historiene blir rullet opp og hvordan vi blir kjent med det store landet, Australia, folket og kunsten. Boka er om kjærlighet, svik, og alt som kan gå galt men, som ordner seg til slutt.

Hun skriver godt, med mange høydepunkter og triste historier som fanger en inn i en annen verden. Hun bruker følelsesregisteret til leseren som er godt komponert med hva som skjer og god mix mellom de to historiene som ender i en helhet.
Hun har skrevet troverdig om mange ting, men slutten med den rosa perlen var dum, det kunne forfatteren kuttet ut.

Utgitt på Cappelen Damm 2018
spilletid 20t. 47 min
Lånt på biblioteket
Lest av Hedda Munthe

Bok nr 1: De syv søstre, fra 2014 omhandler Maia, oversetter,  Brasil
Bok nr 2: Stormens søster  omhandler Ally, seileren og fløytisten, Norge og Bergen
Bok nr 3:  Skyggesøsteren fra 2017 omhandler Star, den jordnære, Nord England
Bok nr 4: Perlesøstre, utgitt 2018 omhandler CeCe, kunstner spiren som drar til Australia
Bok nr 5: Månesøsteren, utgitt 2019 omhandler Tiggy

2 kommentarer:

  1. Jeg har lest alle bøkene i denne serien, og synes det er fine historier. Ser frem til de neste.
    Jeg er også nå ferdig med den islandske triologien. Den var egentlig helt forferdelig, men selvsagt gikk den rett i hjertet. Men glad da jeg var ferdig, men likte ikke slutten. Hilsen Tove.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig at det er morsomme historier, godt skrevet.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!