torsdag 27. september 2018

Hesthamar, Kari "So long Marianne"


Sangen som Leonard Cohen skrev til kjæresten sin Marianne IhlenEn fantastisk fin kjærlighetshistorie.
En biografi om Marianne Ihlen, hun som Leonard synger om i "So long Marianne" 

Marianne Ihlen møter som 19 åring den eksentrisk 3 år eldre Axel Jensen. Han drømmer om å bli forfatter.  Marianne har strenge foreldre og får ikke lov til så mye og de misliker at hun er sammen med Axel. 
Når Marianne er 22år drar hun og Axel ut på en reise til Hellas. Axel har utgitt boka Ikaros i 1957 og fått mange gode kritikker for den. Foreldrene er sterkt imot dette, men det unge paret har spart penger og drar. De tar toget fra Østbanen og dit kommer faktisk Marianne sin far for å si god tur til sin datter. Marianne blir virkelig rørt over at han kommer og sier farvel og ønsker dem god tur.

De tar toget til Hamburg, der de kjøper en VW boble som de kjører nedover Europa med. De har en opplevelsesrik tur nedover Til Hellas. De vet om ei populær øy, Hydra.  Dit drar de og etterhvert får Axel et forskudd på ny bok, så de kjøper seg et lite gresk krypinn, nærmest ei hytte. De er lever i en lykkerus! Axel skriver og Marianne er husmor.
De gifter seg og Marianne blir gravid, Axel blir utro. Sønnen Axel kommer til verden, men forfatteren Axel er ikke opptatt av barnet, men av ny kjæreste.....en lang litt trist historie.

Marianne treffer en kjekk mann med navn Leonard, det blir vennskap og kjærlighet. Leonard Cohen er forfatter og sliter med bok to, han må tilbake til Canada for å tjene penger. Leonard er en sjenert mann, veldig glad i lille Axel og lykken blomstrer. Dette er starten på en kjærlighetshistorie som varer det meste av 1960 tallet. De er i Oslo, New York, Montreal og de drar tilbake til Hydra.
Marianne drakk, røyka marihuana og elsket livet på Hydra, mens Leonard spilte gitar.

Kunstnerkolonien får vi også høre om, mange sliter og Marianne er som en muse for mange malere.
Boka viser et godt tidsbilde av 60 tallet, med fri kjærlighet, åpen krangling, drikking-dop, hygge, samhold, osv. Summer hill skolen Lille Axel ble sendt til i England. Leonard Cohen var som en far for Lille Axel, han betalte skolepenger og var hans farsfigur. Axel Jensen var totalt fraværende som far.

Dette er bok som var veldig oppklarende angående det jeg har hørt før om Marianne, Axel og Leonard.


En veldig rørende god fortelling! 
Om livet, ungdomskulturen , drømmene og mulighetene på 60 tallet.

Det er også to dikt som er upublisert som blir opplest på lydboka.
Oppleser er forfatteren Kari Hesthamer,
Spilletid 6t.25 min
Boka utgitt på Spartacus forlag

Marianne Ihlen f. 18 mai 1935- d. 28 juli 2016
For et fantastisk liv og så mye hun fikk opplevde, både av godt og ondt.

6 kommentarer:

 1. Så fin omtale av denne boka! Sjelden jeg leser biografier, men denne virker interessant. Har jo hørt historien om Cohen og den norske kvinnen, men jeg har ikke visst noe særlig mer. Ha en fin helg, Ingunn!

  SvarSlett
 2. Jeg likte den godt og fikk mange og nye inntrykk av hvordan livet var på Hudra og alle Marianne sine drømmer. Og livet for de andre skapende mennesker den gangen som var en brytningstid for så mye
  God helg til deg også

  SvarSlett
 3. Denne likte jeg også veldig godt. Ble helt hekta på å lese alt om denne trioen og livet på Hydra en periode. Var på Hydra for noen år siden også, og fikk se huset til Leonard Cohen.
  Fin omtale.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kunne jeg tenkt meg også, å dra til Hydra. Litt av et liv må det ha vært der på 60 tallet. Jeg viste faktisk ikke at Marianne og Leonard var kjærester over mange år, jeg trodde det bare hadde vært et eventyr.
   Axel Jensen fikk ikke særlig gode skussmål i denne boka, han må ha vært en svært selvopptatt mann, som bare levde ut sine drømmer.
   Morsomt at du også har lest boka.

   Slett
  2. Ja, Hydra er vakkert og spesielt siden det ikke er biler det. Var der bare på en dagstur. Lagde et innlegg om Hydra på den gamle bloggen min, og kopierte det til nåværende, men bildene er borte fordi de har lagt ned den gamle portalen.
   Noe tekst er igjen, da. Du kan finne det i Reiseinlegg Europa Hellas på fanen min på bloggen, hvis interessert..

   Slett
 4. Kult innlegg med så fin bildekarusell fra de var unge.
  Husker vi lyttet mye til Cohen.
  Hilsen Kari

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!