mandag 24. september 2018

Stranger, Simon "Leksikon om lys og mørke"En bok som du ikke klarer å legge fra deg, for en historie!

For en bok, så fantastisk gripende historie og så flott komponert over alfabetet, genialt!

Hele historien starter med fortellingen om »snublesteinene", det er lagt ned 67000 slike i forskjellige byer i Europa for å minnes jødene. Steinen de stopper ved er din, sier han og boka henvender seg til HAN stadig vekk. Det er Hirsch Kommisar, født 1887. Han ble arrestert 12 jan 1942 og skutt på Falstad 7. oktober 1942. Mine kones oldefar og barns tippoldefar.  

Simon Stanger får vite at hans kones familie har bodd i huset som Rinnanbanden hadde som hovedkvarter i Trondheim under krigen. Bandeklosteret var et torturkammer, fest-stue og oppholdssted for Rinnan gjengen, med Henry Oliver Rinnan som hovedmann. Til det huset tok Rinnan banden men motstandsfolk som fanger. De puttet dem ned i kjelleren, der de forhørte dem, torturerte dem og bedrev bestialske drap.

Noen år etter krigen flytter en jødisk familie inn i huset. Det er Marie Kommisar som trenger hjelp i butikken i Trondheim. Sønnen Gerson og kona Ellen med datteren Jannicke flytter fra Oslo til dette huset for å hjelpe moren i butikken. Dette ble et for vanskelig liv for Ellen......Hvorfor, dette må du lese selv.

Stranger forteller om hvorfor han tror Henry Rinnan ble den ondskapsfulle mannen. Kort resyme:
Henry Rinnan er svært liten av vekst og blir mobbet av gutter gjengen, i Levanger. Han får jobb etterhvert i onkelens butikk, der begynner han stikke unna penger. Han går på kafe og forteller historier. Han har et voldsomt behov for hevder seg. Eks: han har førerkort og stiller som sjåfør når gutta skal på fest. Han forteller røverhistorier og om sine sex episoder, som bare er diktet opp. En dag skjønner han at de utnytter han og det går ille, med ondskapsfull villmannskjøring.
Bedre blir det ikke når han blir gift med Klara, han tror han kan leve på en løgn. en dag fikk onkelen vite noe og alt går over ende for Henry ...
Han hadde store vyer om seg selv og høy selvtillit. Henry får seg ny jobb, som sjåfør og blir etter et middagsselskap agent og infiltratør for tyskerne i norsk motstandsbevegelse. Det er starten på hans hevn og ondskap som blir verre og verre med piller og alkohol.

Må nesten nevne en bok som jeg leste for noen mnd. siden, om en jødejenta Betzy Rosenberg fra Trondheim. I boka "Jenta i veggen" en historie hvordan hun klarte seg. Hun ble gjemt i veggen på en hytte ved Trondheimsfjorden. i nabohytta festet Rinnan banden av og til, hun var livredd for at de skulle finne henne. Hun klarte seg og den boka er absolutt verd å lese..

1940 dro Gerson og broren Jacob til Sverige, men kom tilbake siden de fikk høre at det var trygt å komme tilbake. Den 26. november 1942 klarer Gerson og Jacob broren å rømme til Sverige enda en gang, via mange medhjelpere. Det var den natten alle jødene i Oslo skulle hentes og fraktes vekk med "Donau". Gerson treffer Ellen som også har flyktet i Sverige.

Dette er en fantastisk flott bok, utrolig godt komponert, og fengende. Det handler nok også om når man skriver om nær familie blir det nært for leseren også. Han tolker virkelig det mørke ved krigen, hvor de dreper, ondskap, men også det lyse, gleden, lykken og fremtiden og ikke minst tilgivelsen.

Denne bok begynte jeg å lese, men på grunn av alt det praktiske jeg måtte få unna kunne jeg ikke sitte i en stol å lese denne boka. Den var så gripende at jeg måtte ha den som lydbok for å bli ferdig. Kai Remlov hadde en stemme som passet perfekt til og leste denne boka veldig bra.  

Takk for en fantastisk bok Simon Stranger, for en historie!

Utgitt på Aschehoug, 2018,
392 sider, leseeksemplar
9 t og 50 min lytte eksemplar

Det er mange bøker jeg har lest om "jøder". Må spesielt nevne noen få:
Siden Simon Stranger nevner jødenes historie om alle pogromene som har vært fra 325 e.kr og frem til nå. Dette skrev Marte Michelet veldig bra om i boka "Den største forbrytelsen". Hvordan jødene kom til Norge, restriksjonen osv. Hvordan de jobbet, ble tatt imot osv.
Hvordan jødene ble hentet ut og sendt med "Donau, 26 nov. 1942" i boka til A. Storeide" Tidsvitner fra Auschwitz og Sashenhausen", de som overlevde og historiene deres.


Eller: Boka til B. Rimstad "Unge tidsvitner" de som klarte å rømme som barn til Sverige og kom tilbake, hvordan det var. 

Sterke fortellinger alle sammen, historier vi aldri må glemme!Dette er en bok veldig mange har blogget om, ingen nevnt ingen glemt.

6 kommentarer:

 1. Helt enig. Sterk roman, som jeg håper mange leser. Sterk kandidat til Bokbloggerprisen-nominasjon når den tid kommer.

  SvarSlett
 2. Enig, en sterk historie vi ikke vil skal gjenta seg mot jødene. Jeg er målløs over historien, hvordan han har komponert boka og flettet inn alle historiene om både Rinnan og hans kones familie.
  Men, hvordan er vi mot de nye nordmenn, behandler vi dem rett?

  SvarSlett
 3. Enig med deg, dette er en kjempefin historie :)

  SvarSlett
 4. Den skal jeg lese. Har notert meg den.
  Takk til deg for fin kommentar om oppdragelse etc. på min blogg.
  Gode dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 5. Det er en bok som er et must å få lest.Veldig godt skrevet!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!