tirsdag 14. mai 2019

Sæterbakken Stig "Selvbeherskelse"


Kan man noen gang komme over en sorg

2. bok i S- serien:
Andreas Feldt, gift med Helene, de fikk etterhvert to døtre og har hele tiden bodd i den samme lille leiligheten.. En dag må Andreas møte datteren Marit, sin eldste datter. Det er mange år siden de traff hverandre, selv om de bor i nærheten av hverandre. De må møtes for å ordne noen økonomisk papirer.

Møtet er kjølig, til og med stolen er iskald. Andreas prøver å være hyggelig mot datteren og spør henne ut om kjæresten Carl Martin. Det blir et kort møte, der Andreas sier noe tatt ut av luften som han ikke kan stå inne for, en impulsiv løgn - hva skjer med han?  Han blir helt forvirret over seg selv og han blir usikker på seg selv, forvirret.

Andreas irriterer seg over mye på jobben, sjefen og fluene (ekkelt). Ikke engang vennene synes å ha det er hyggelig å ha på besøk, de går han på nervene. Særlig Hans Jakob som han egentlig ikke liker, for ikke å snakke om kona hans Elise, som maler og maler om sønnen som døde.  Stakkars Helene som sitter der taus og ikke kommer til orde, hun må være den passive lytter hele tiden.

Han sloss med sin egen problemer, mens utad prøver han å være forekommen og hyggelig mot folk.
Hvorfor har han ikke fortalt kona hva han sa til Marit, han blir helt forvirret og usikker på seg selv. En dag går han ikke hjem, etter jobben, trasker rundt og opplever mange fristelser, men han står imot.

Det er først når han kommer hjem at vi skjønner noe av hans frustrasjon og avslutningen er svært uventet og plutselig, men da skjønner man hvorfor han sliter slik. Han har opplevd en mørk tragedie, å miste noen, som han tydeligvis har prøvd å fortrenge, men noe er der og han kan ikke glemme.En sterk historie, om et ensomt menneske. Selv blant venner og arbeidskamerater. En som ikke snakker om seg selv og sine problemer, fortrenger alt vondt, men aggresjonen sitter i bakhodet.

Innlest av Jan Grønli, han leser så bra!

Stig Sæterbakken, f 1966. 2012 fra Lillehammer. Alle hans bøker er litt dystre bøker, men de har en viktig fortelling i seg som gir en god historie, men ikke glemmer med det første. Han ble bare 45 år, men ble hedret med mange priser for sitt arbeid som forfatter, oversetter.

Utgitt1998
Nr 2 i S- Serien     Bok: Nr 1- Siamesisk
Storytel
5 timer og 25 minutter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!