torsdag 25. juli 2019

Det synger i lauet, bok 5 av Britt Karin LarsenHar kommet til slutten av 1800 tallet og begynnelsen av 1900 i serien om Folket på Finnskogen i denne boka

August, Anna og Lars sin eneste sønn finer seg en kjæreste, Tora. Hun kommer fra en gård Øst i Elverum, er odelsjente og arver gården. August og Tora gifter seg og flytter til gården. Tora hadde vært trolovet med Ottar, han ventet på henne i mange år, men det var nå slutt. Tora hadde fortalt i bygda at August hadde finneblod, men han var født og oppvokst i Christiania. Det unge paret ble møtt med mye motstand når de kom til gården.
De får det ikke lett og gnisninger oppstår hele tiden, men de prøver å skjule det for datteren Oline.
August må ut som soldat og kommer hjem, hvor han tar kona på fersken, det blir slagsmål og han må forlate gården og datteren. 

(Jeg må nevne; Øst i Elverum bodde Britt Karin i Hernes og jeg i nabobygda Sørskogbygda, to tette bygder. Jeg ble skikkelig rørt over hvor godt hun beskriver hvordan august, fremmedkaren i bygda ble tatt imot med frykt. Jeg bodde der i nesten 20 år men forble innflytter på folkemunne.)

Kona på Valkola klarer ikke alt, gammel og svak trenger hun mye arbeidsfolk. Karin,(Jussi og Marit sin datter) med det vakre håret og den krokete ryggen får arbeid der, og forelsker seg. Men får hun han?

Fredrik føler seg tiltrukket av skogen, han har liten interesse for farens firma. Morsomt hvordan Britt Karin er mer opptatt av arv enn miljø.

Fattigdommen herjer enda på Finnskogen og familier går i oppløsning, ofte har drukkenskap og fattigdom den sanne grunnen for elendighet. De fattige barna fikk ikke gå komme på skole uten sko, samtidig fikk de bot for ikke å sende barna på skolen. Surrealistiske regler.
Historien om fattiggutten Nils var sterk. Han får bo hos Marta og Oluf og datteren Eli synes det er fantastisk.

Vi hører om at Norge kommer seg ut av Unionen med Sverige og Kongen kommer. Mange år har gått Nils og Eli bor i Christiania for å tjene penger så de kan kjøpe seg et torp. Nils fikk litt av en opplevelse da han kjørte flyttelasset til Slottet,... sjarmerende fortelling.

Hilda dør og henne to sønner Lars og Henrik sitter på dødsleie og da Norges nye konge kommer til landet med hurra ropene.
Det er også mange historier om folk som prøver lykken i Amerika og hvilken mulighet de har der med å få studere osv. Vi har gått inn i en ny tid hvor alle har muligheter.

Dette er en sjarmerende og fin historie, så mange flotte betraktninger og satt inn i en historisk fin bakgrunn både teknologisk, sosialt og samfunnet ellers. 

Utgitt som bok 2013, 5 bok, i serien.
Spilletid 9.41
Kilde: Storytel

Folket på Finnskogen:
Bok 1: "Det vokser et tre i Mostamägg" utgitt 2009
Bok 2: "Himmelbjørnens skog" utgitt 2010
Bok 3: " Som steinen skinner" utgitt 2011
Bok 4: "Før snøen kommer" 2012
Bok 5: "Det synger i lauet"2013
Bok 6: "Slik treet faller" 2014
Bok 7: "Kaldere mot natt" 2015

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!