mandag 15. juli 2019

Larsen Britt Karin "Som steinen skinner" bok 3
 Folket på Finnskogen bok 3

Hilda sin sønn Lars ble boende hos Lina, mens Hilda dro i tjeneste som "pige" i Christiania. Hun har det godt og trives, men lengselen etter Lars blir for stor når hun hører om hungersnøden, hun sier opp og drar tilbake til Finnskogen. Livet på Mostamägg går videre selv om de må slakte den eneste kua. 

En dag kom Taneli hjem fra straffarbeidet på Akershus, han hadde sonet sin dom. Ti år er lang tid, så Anna som har blitt 12 år skjønner ikke at det er faren hennes. Lina blomstrer og ser lyst på livet. Livet i Amerika, ble det så enkelt som de drømmene om? 

Moren til Jussi, Kjerstin og sønnen Erik fikk billetter til Det forjettede land - Amerika, når Oluf døde i mila. Den forferdelige lange båtreisa, og kaoset for å finne frem og mange som skulle lure dem. 
Språket var heller ikke enkelt og det var enorme avstander. Erik sin mor ble syk og sliten av å være på reise og av alt, hun var nær ved å gi helt opp. De følte at de aldri kom seg aldri frem til dit de hadde tenkt seg. 

Jussi som ikke fikk dra til Amerika giftet seg med storgårdsjenta Marit. De fikk flere barn men hun klarer ikke å glemme Edvard som hun hadde med spillemannen Anders og som moren tvang henne til å adoptere vekk.  Hun foraktet sin mor og kuttet kontakten med henne, etter at faren fikk vite om utro skapet i Christiania. Da ble kona kastet ut av Lauåsen av mannen sin og han falt for alkoholen.

Jussi og Marit sitt ekteskap blir problematisk, for Marit utvikler seg til en hard og bister kvinne med alt for store forventninger til han og livet. En dag gjør Jussi noe som virkelig imponerer kona.....og hun skjønner hva hun betyr for han.

Edvard, adoptivbarnet (Marit og Anders sønn) vokser opp i et overklassehjem i Christiania. Edvard tvinges til å spille fiolin fra han er tre år gammel, han får pryl av faren for det minste og holder seg sammen med to fattiggutter, noe han ikke har lov til. Et adoptivbarn som ikke føler at det er på riktig plass i verden.  Sjarmerende scener, når han spiller fele for Anders.


Lina blir etterhvert kjent med Annika sin triste historie og skjønner hvorfor hun er deprimert. Hun får en dårlig følelse og drar for å besøke henne, overtroen har ikke sluppet taket i folket på Finnskogen. Lina og presten vandrer sammen hjem og får seg en viktig prat, noe mannen hennes blir sjalu over.


Her skjer det utrolig mye og Britt Karin skriver så fengende at jeg klarer nesten ikke stoppe lydopptaket med innlesningen av Kjersti Borchgrevink Maagerø, veldig bra!


Utgitt som bok 2011, 3 bok, i serien.
Spilletid 8.17 
Kilde: Storytel

Folket på Finnskogen:
Bok 1: "Det vokser et tre i Mostamägg" utgitt 2009
Bok 2: "Himmelbjørnens skog" utgitt 2010
Bok 3: " Som steinen skinner" utgitt 2011
Bok 4: "Før snøen kommer" 2012
Bok 5: "Det synger i lauet!"2013
Bok 6: "Slik treet faller" 2014
Bok 7: "Kaldere mot natt" 2015

2 kommentarer:

 1. Tror du må lese eller høre lydbok hele døgnet! Det blir mange titler etterhvert.
  Jeg lånte nå på biblioteket en engelsk bok av Melanie Golding - "Little darlings". Den er publisert nå i 2019, men vet ikke om den er kommet på norsk. Har bare lest 40 sider, men den blir nok spennende. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Den boka kjenner jeg ikke til, jeg leser ikke engelske bøker.
   Ja, det blir noen timer og mye gjort når man har lydbok på øret. Har malt både på hytta og nå er det huset som blir skrapt, vasket og malt. Det tar sin tid.
   Jeg hadde ikke orket dette uten å høre på en lannnnnng familiefortelling, hvor så mye skjer og det er jo vår nære kulturhistorie og skogfinnenes historie som ikke er tatere eller sigøynere som mange tror, men et folk som utvandret fra Finnland.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!