mandag 22. juli 2019

Larsen Britt Karin "Før snøen kommer" nr 4


 Bryllup på Mostamägg, om livet, kjærligheten og døden på Finnskogen og i Amerika 
   
Hilda sin sønn Lars gifter seg med Anna, Lina og Taneli sin datter. Bryllupet ble holdt på Mostamägg. Onkelen til Lars og kona, der hvor Hilda tjente i mange år inn i Christiania kommer også den lange vegen for å delta. Onkelen bekoster det meste av bryllupet.
Hilda kommer ikke til kirken da hennes sønn skal gifte seg, for hun må passe på sin mann, smeden som er full igjen. Hun er redd for hva han skal finne på om hun går. Daniel blir skikkelig forbanna på Hilda som ikke kan komme i sin egen og eneste sønn sitt bryllup. Lars sier at hun er ikke hans mor mer etter at hun giftet seg med smeden, han som bare er en full. Den som ble mest full var brudgommen selv og Hilda kom etterhvert også til festen med mannen Johannes, smeden.

Alle som kjenner til folket fra Mostamägg dukker opp i bryllupet, store som små. Tanten til Lars var veldig skeptisk til å dra, men liker seg godt når det spilles opp til dans. Hun danser og koser seg i høyet med en som er så god til å danse. 

Det var noe kjent med den unge spillemannen, hvem var han? Spør tanta fra Lauåsen om?

Det kommer Amerikabrev fra Erik og familien hans, der går det bra og gården vokser. Han skriver så vakkert om indianerne som har hellige steder og begraver døde i trærne. Han skriver i brev om all uretten som er gjort ovenfor indianerne. De kommer og tigger mat hos dem. Slik fattigfolk på Finnskogen måtte, men det er vi som har tatt landet til Indianerne. .. Kjerstin gir av overskuddet til Indianerne, hun savner sønnen Jussi og skogene og har medlidenhet.
Daniel vil til Amerika og kommer seg avgårde etterhvert.

Anna og Lars drar til Christiania for å tjene penger, det er fremtiden! Lars synes det er vanskelig og drikker bort alt han tjener. Annika ble også i Christiania hos Lars sin onkel, Direktøren. Der trengs hun for kona hans er i lykkelige omstendigheter og de får sønnen Fredrik.

Lina sparer til en ting hun gjerne vil gi Tanali, han begynner å se så dårlig, en hest trenger han! Hvordan skal hun klare det og årene går. Det er så mange nydelige betraktninger, mye indre tanker som formidles om drømmer, naturopplevelser og av svunnen tid, metoder, håndverk og tradisjoner. Tro og overtro og kunsten å kunne lese og skrive.

Anna og Lars flytter til Nydalen, den nye bydelen som vokser fram,  de synes det er utrolig å få flytte inn i en helt ny leilighet.  Hilda og Johannes, har også flyttet til Christiania. De har blitt religiøse og smien går så de suser, sammen med sønnen Henrik.

Denne boka dekker mange år og noen av Amerika farerne kommer hjem og den eldste generasjonen dør. Trist avslutning på Lina sitt liv.....uventet.
Edvard, spillemannen får vite hvem foreldrene er og besøker dem. Så her belyses livet fra alle sider.

Denne boka er en fryd, den tar opp så mange sider av hva som skjedde på slutten av 1800 tallet og det er veldig mange fine betraktninger om naturen, folkeferd, påvirkninger, oppfatninger, gudstro , overtro ...osv.
Det kan virke som det veldig mange navn, men det går greit. 
Nå er det enda tre bøker igjen i serien, så er spent på hva som skjer videre.

Utgitt som bok 2012, 4 bok, i serien.
Spilletid 11.53. 
Kilde: Storytel


Folket på Finnskogen:

Bok 1: "Det vokser et tre i Mostamägg" utgitt 2009
Bok 2: "Himmelbjørnens skog" utgitt 2010
Bok 3: " Som steinen skinner" utgitt 2011
Bok 4: "Før snøen kommer" 2012
Bok 5: "Det synger i lauet!"2013
Bok 6: "Slik treet faller" 2014
Bok 7: "Kaldere mot natt" 2015

2 kommentarer:

 1. Da ser det ut til at jeg bør lese denne serien. Og som du vet, jeg leser jeg hører ikke på!
  Fine dager ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker historiene veldig godt. Jeg har jo hørt at folk har snakket om disse bøkene i flere år, men ikke kommet så lang. Ekstra spennende for meg som har levd i de traktene og har hørt mye om finnekulturen gjennom elever og venner i Elverum.
   Bøkene starter med at vi blir kjent med en, så blir det en familie og den og naboene følger man flere slektledd fremover. Skal bli spennende å se hvor siste bok ender, på hvilket årstall.
   Jeg storkoser meg med denne i min dødskjedelige jobb med å skrape og male huset. Nå har jeg kommet langt, ser målstreken snart:)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!