onsdag 12. mai 2021

"En hunndjevels bekjennelse" av Fay Weldon

 


En ganske vill fortelling som utvikler seg til en komedie om kjønnskamp.

Ruth bor i Parkside i USA i et eget hus med mannen Bob og de to barna deres, Andy og Nicolette. Hun er en høy litt grovt bygget kvinne, ikke spesiell vakker.  Ruth er litt hjelpeløs på kjøkkenet og egentlig en litt upraktisk kvinne. Hun lar humla suse i hjemmet, som også har hund, katt og div annet småkryp slik barna ønsker seg og har skaffer seg etter hvert. 

En dag forteller mannen hennes at han har en elskerinne, men det vet hun jo fra før. Ruth har akseptert det i sitt stille sinn. En dagtreffer de på mannens elskerinne i et selskap og Ruth søler på mannens elskerinne sin kjole. Hun heter Mary Fischer og er en suksessforfatter, hun er vakker, slank, nett og nydelig.

Etter et familieselskap, hvor svigerforeldrene er tilstede går alt skeis. Ruth forteller om Mary til svigerforeldrene og mannen Bob pakker koffertene og forlate Ruth og barna og flytter inn hos Mary Fisher i hennes høye flotte hus ved sjøen. 

Da, går det en hunndjevel løs i Ruth, huset deres brenner ned, (ved hennes hjelp). Hun drar til Mary Fisher og forlater barna og hunden der, også drar hun ut i verden for å starte på nytt.

Hun blir besatt av å skulle hevne Mary og Bob sitt forhold. Ruth jobber psykologisk fram ulike situasjoner og utsetter seg for mye jobbing. Hun finner smutthull til å lure penger fra Bob sin konto og bruker dette til å endre seg selv til en vakker kvinne. 

Ganske underholdene, men litt for mye komedie, etter min smak. Hvor langt vil man egentlig gå for å få sin mann tilbake? Humoristisk, utspekulert, underholdene, lite troverdig og kynisk.

Egnet seg godt for mange timer i bil, hvor jeg kunne smile og le av Ruths morsomme innfall og handling, men ingen "høydare."

Boka kom ut i 1983, og det bar den litt preg av, det har skjedd mye i skjønnhetsverden siden den gang. 

Lest av Kari Simonsen, veldig bra!

Utgitt 1983, på norsk 1984 og på lydbokforlaget 2005. Spilletid 7. 38 min, lånt på biblioteket.

Jeg lånte faktisk filmen, men den var bare kjedelig og alt for amerikansk klisje film for meg, med overspill og overdrivelser på alle kanter. Terningkast 2.


3 kommentarer:

 1. Husker jeg leste denne da den kom på 80-tallet, gjennom Bokklubben Nye Bøker. Likte den godt da. Synes den var herlig:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes lydboka hadde mye herlig i seg, og jeg har kost meg med den på mine mange bilturer i det siste. Men, tiden har gått litt ifra den, på mange områder. Det har skjedd mye side 80tallet:)

   Slett
  2. Det kan jeg tenke meg. Mye har skjedd siden det ja.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!