onsdag 19. mai 2021

Lappjævel av Kathrine Nedrejord


                                En bok om hvordan urbefolkningen i Norge, ble sett på. 

Boka handler om samegutten Sammol fra Finnmark, på 1950 tallet. En rørende, trist og dessverre ganske så sann historie, som varte langt opp i 60 årene. Vi følger samegutten Sammol som faren må følge til internatskolen. Sammol vil ikke., men må. Kommer ikke ungene til samene på skolen blir foreldrene straffet. Så alle samebarn måtte flytte til internat-skoler langt vekk fra foreldrene sine, og hadde små muligheter for å komme hjem, kun til jul og sommerferie. 

Det ble en tøff velkomst for lille Samuel som han skulle hete på skolen hvor all undervisning og alle samtaler skulle være på norsk. Men, lille Samuel kunne ikke norsk, bare samisk. Isto, en kvensk gutt var sjefen på rommet og fant på mye jævelskap mot Samuel, ren mobbing. 

Det var en trøst i en av lærerne, Pedersen. Han skjønte hvordan samene ble sett på og behandlet på skolen, noe han var motstander av. Han vil gjerne hjelpe de samiske barna, som ikke kunne norsk og ble en god støtte for Samuel. Pedersen tar seg av han og følger han opp i ulike fag, forklarer så godt han kan på samisk (det lille han kan han har lært seg seg). Pedersen ser også at Samuel er flink til å løpe sekstimeter, noe han oppmuntrer han til i forbindelse med et skolemesterskap. 

Samuel kan ikke komme hjem til jul, men får en god venn i Ella som bor like ved skolen. Han savner mamma, pappa og hunden Seippo. Moren hans ringer noen ganger, men det er vanskelig å snakke i telefonen med henne.  

Så en dag er Pedersen vekk, hvor ble han av? Den nye lærerinna, frøken Steen kommer og overtar undervisningen for Pedersen. Hun er skikkelig streng og rasist. De to barker sammen........

Samuel rømmer hjem, men foreldrene har så store forventninger til han og han husker ikke hva alle ordene betyr og hva reinsdyra heter, han føler seg bortkommen og til ingen nytte. Har han mistet all tilhørighet, hvordan skal han oppføre seg, han føler at han ikke hører hjemme noen steder......

En flott ungdomsbok, som jeg håper dagens unge også kan lese boka, så de kan se hva andre har opplevd!

Utgitt 2020, Aschehoug, lånt på biblioteket. Nominert til BokBloggerPrisen  2020

NB: jeg har også lest en annen spennende bok om samene, som jeg vil anbefale: Herren sendte oss, om tvangsflyttingen av samene

2 kommentarer:

  1. Dette kan vi skamme oss over. Skal tipse barnebarna. God pinse ønskes av Tove/fargeneforteller.
    PS. Takk for din kommentar på min blogg. Jeg blir sint på dine vegne når du skriver at de skal ødelegge et fint og godt miljø rundt dere. Men slik er det jo over alt, dessverre. Det er bare pengene som rår i dag, selv om det vinkles på miljø.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!