mandag 31. mai 2021

Spilleren av Fjodor Dostojevskij

 


En god gammel klassiker 

Denne boka bygger på Dostojevskij sine egne opplevelser og refleksjoner, fra han selv prøvde seg som spiller i et spillekasino. Det betraktes som et selvbiografisk dokument. Hvordan man blir grepet og mister all fornuft, når man vinner og vinner og tror man kan fortsette å vinne i det uendelige, men taper alt til slutt. En bok om knall og fall, men også om de medmenneskelige relasjoner og kjærlighet. Fortellingen utspiller seg i Sveits og alle lykkejegere og folk møtes der til felles ønske om rikdom og lykke.  

Hovedpersonen er den fattige russiske huslærerens, hvordan han betrakter og uttaler seg om engelskmannen og franskmannen, han har mange vittige og skarpe betraktninger om dem. De får sitt pass påskrevet av den fattige russiske huslæreren. 

Polina er en kvinne som alle vil ha, men hun vil gå sine egne veger. Huslæreren prøver å vinne henne ved å satse alt på et kort ved spillebordet i håp på at han kan få henne, men han blir besatt av spillegalskap. Bestemoren som har kommet fra Russland havner i samme galskap og spilt vekk nesten alt hun eier, eller har med seg. Bestemor prøver å få Polina med hjem til Russland, men Polina har alt for mange unnskyldninger til å bli med. Polina søker etter å finne lykken hos den rette mann, men hun er nok for egosentrisk når det kommer til stykke.

Boken kan nå i dag kanskje betraktes som om den har en litt moralsk overtone, fordi vi vet så mye mer hva spill går ut på, men spenningen med spill har ikke gitt seg. Spill har bare fått andre arenaer enn spillebuler med mange tilskuere som vil tilby deg tjenester av ulik art. 

Fjodor M. Dostojevskij (1821 - 81). Han er en av de store russiske forfatterne. Selv kalte han sine bøker for "Fantastisk realisme"

Lydbok 4 t. 50 min. lest av Leif Durbard 2007, utgitt første gang 1866. Biblioteket


2 kommentarer:

  1. Bøkene til Dostojevskij liker jeg. Men denne har jeg ikke lest.Interessant!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne er absolutt verdt å lese. Jeg har hatt den som underholdning til og fra Fjordheim over en ganske lang periode, den fenget meg så jeg nesten glemte vegen en dag jeg ikke tok motorveien hjem. :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!